Hikinews:Perussuomalaisen ”freudilainen lipsahdus” uusnatseista hämmensi

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

3. elokuuta 2015

Elä niputa #persut ja @Vastarinta samaan sakkiin, vaikka tavoite on sama, mutta keinot täysin eri.He #toimintaa, #persut poliitka

~Jukka Wallin

Jyväskylän mellakointiin liittyen merkittävin kysymys on se, ovatko siihen osallistuneiden Suomen Vastarintaliikkeen jäsenten tavoitteet Perussuomalaisten tavoitteita vai ovatko sen toimintatavat jonkun muun puolueen toimintatapoja.

Perussuomalaisen puolueen ja uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen tavoitteet Twitter-viestissään yhdistänyt perussuomalainen helsinkiläispoliitikko ja maineikas wikipedisti Jukka Wallin pahoittelee freudilaista lipsahdustaan. Keskustelussa vuosaarelainen maahanmuutto ja kotouttamisasioiden (sic) neuvottelukunnan varajäsen kommentoi, että Twitter-viesti oli ”freudilainen lipsahdus” ja ”väsyneen ihmisen ajatuskatkos, ei muuta”.

Monista perussuomalaisista onkin väärin leimata uusnatsit perussuomalaisiin, vaikka vaikka tavoite on sama, kun keinot ovat täysin erilaiset. Sen sijaan olisi syytä huomata että kansallissosialismi-termi ei ole äärioikeistolaisuutta koska sosialismi-osa viittaa kommunisteihin ja vasemmistoon. Siksi se, että vasemmistolaisaktiivia puukotetaan, onkin nähtävissä vasemmiston sisäisenä kähinänä. Sillä että jakolinjana ovat mielipiteet maahanmuuttokysymyksessä ei ole merkittävää. Sellainen olisikin vain semanttista vatkaamista.

Päivystävän dosenttimme Urmas Ali-Peelolan mukaan tämä Wallinin reaktio on merkittävä muutos Perussuomalaisten poliittisessa viestinnässä. Freudilaisiin lipsahduksiin vetoaminen laajentaa puolueen viestintäkirjoa oleellisesti. Jatkossa puolueen jäsenten ylilyönteihin voidaan reagoida muutoinkin kuin viittaamalla klassiseen läpällä tai kännissä -strategiaan. Nyt kohujen syy voi olla myös se, että ne ovat ajatuskatkoksessa esitettyjä.

Wallinin selitys on uskottava, sillä hänen ajatuksensa katkeilee useamminkin; hän:

  • Tykkäsi Olli Immosen ns. "taistelukutsupäivitystä".
  • Marssi SVL:n uusnatsien kanssa 612-soihtumarssilla.
  • Liittyi "Katupartio Suomen turvaksi” -ryhmään ja sympatisoi SVL:n katupartiointia.

Ljubljanan yliopiston Wikimedia-tutkijoiden asiantuntijalausunnon mukaan Creative Commons -lisenssin alaisena vapaasti saatavan, runsaan aineiston perusteella Wallinin lähiomaisilla tai Vuosaaren asukkailla ei todennäköisesti ole syytä huoleen. ”Sillä on hiekkakirpun ÄO, paskat se mitään käsitteiden ’kansallissosialismi’ tai ’tavoite’ merkitystä tajua”, tiivistää kommenttipyyntömorfologian professori Taisto-Jynx V14gρ@νnaя Dostojevskaja Hikipedialle antamassaan haastattelussa.

Lähteet[muokkaa]