Hikinews:Perunaruttoa havaittu Suomessa

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

11. heinäkuuta 2007

Jos perunarutto pääsee leviämään, Suomessa on pian tällaista, vahvan mielialalääkityksen alaisena oleva dosentti varoittaa.

OJA, Pellon laita, Suomi – Etelä-Suomen perunapelloilla on havaittu perunaruttoa. Esiintymät johtuvat todennäköisesti kosteasta säästä. Mitä tämä mukulakasveja riivaava sairaus sitten merkitsee kuluttajan kannalta, Turun yliopiston historian ja paniikin lietsonnan dosentti Armas P. Räikkäsuo?

"No, jos tarkastelemme asiaa tunnetun ennakkotapauksen avulla, joka on Irlannista 1840-luvulta, maallemme on edessään kovat ajat. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, rutto tuhoaa edetessään koko perunasadon ja aiheuttaa nälänhädän, jossa menehtyy arvioiden mukaan 10–12 % maan väestöstä, siis meillä Suomessa noin puoli miljoonaa asukasta. Tämän lisäksi tietysti perunanviljelijät ajautuvat likaisine lapsineen kerjäläisiksi asutuskeskuksiin levittäen kulkutauteja. Tämä yhdessä nälänhädän kanssa johtanee siihen, että jopa puolitoista miljoonaa suomalaista kuolee perunaruton seurauksiin. Lisäksi on odotettavissa, että noin miljoona suomalaista muuttaa Yhdysvaltoihin."

Öh... niin. Oletteko aivan varma laskelmistanne?

"En tietenkään voi sanoa olevani täysin varma, sillä Irlannin ennakkotapauksesta ei ole tyhjentäviä tilastoja, koska paljon kirkonkirjoja tuhoutui sisällissodassa 1920-luvulla. Lopullisiin lukuihin voi siis tulla vielä muutamien prosenttiyksiköiden ja parinsadan tuhannen vainajan heittoja. Mutta kaikesta on nähtävissä, että loppu on tulossa."

Vai niin. Onko mitään tehtävissä?

"Tutkimuksissa on voitu havaita, että perunarutto ei tartu ranskalaisiin perunoihin. Tämä liittyy uppopaistamistekniikkaan. Maassamme olisi siis kannattanut siirtyä ranskalaisten perunoiden viljelyyn silloin, kun vielä oli aikaa."


Lähteet[muokkaa]