Hikinews:Päivystävä dosentti kommentoi budjettiriihen alkua

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

30. elokuuta 2007

HELSINKI, Säätytalon kulma – Hallitus kokoontuu torstaina kaksipäiväiseen budjettiriiheen kinastelemaan valtion talousarvioesityksestä. Koska talouspolitiikka on tunnetusti kiinnostavaa ja Hikipedian yleisön suuren enemmistön mielenkiinnon kohteena, toimitus kaapi esiin kesälomiltaan toipuvan päivystävän dosentin Urmas Ali-Peelolan. Aluksi Ali-Peelola valitteli kiireitä tutkimustyössään, mutta suostui kommentoimaan budjettineuvotteluja sen jälkeen, kun hänelle tarjottiin kierros läheisessä pubissa.

Hieman terästäydyttyään Ali-Peelola tunnustaa, ettei ole kesällä ollut ”sellaisessa tilassa” että olisi voinut juuri seurata kotimaan politiikkaa, mutta toteaa voivansa silti kommentoida, koska katsoi eilen iltauutiset.

Aluksi Ali-Peelola kiinnittää huomiota siihen, että kaikki suurimmat nykyisten hallituspuolueiden vaalien alla lupaamat veronalennukset ja lisämäärärahat toteutetaan vasta vaalikauden lopulla. Hallitus on perustellut ratkaisua taloustilanteen kehityksellä, mutta Ali-Peelola toteaa ykskantaan ministerien puhuvan paskaa. ”Noin minäkin tekisin, jos olisin poliitikko”, Ali-Peelola jatkaa. ”Vähän ennen vaaleja panisin rahaa vetämään niin maan perusteellisesti joka rakoon. Ja sitten kun äänestäisivät jatkokaudelle, vetäisin kaikki takaisin taloustilanteeseen vedoten”, Ali-Peelola esittelee strategiaa.

Paras tappelu saataneen aikaan energiaverosta, jota Kokoomus yllättäen haluaisikin nostaa. Ensin Ali-Peelola hämmästelee kulutusmyönteisimmän puolueen linjausta, mutta sitten hän keksii ratkaisun. ”Pakkohan ne rahat on jostain repiä, kun kerran ottivat yrittäjäkavereiltaan perintöveron pois.” Kun Ali-Peelolalle huomautetaan, että perintövero poistetaan vain yritysten sukupolvenvaihdosten (ja maatilojen, onhan toki Kepu myös hallituksessa) yhteydessä, hän toteaa sen olevan sama asia. ”Eihän tällä ole mitään muuta tarkoitusta kuin antaa yrittäjille mahdollisuus kiertää perintöveroa. Ennen sukupuolenvaihdosta vai mikä se nyt olikaan ostetaan asunto, auto, kesämökki ynnä muuta mukavaa yrityksen nimiin. Sillä lailla se tapahtuu.” Ali-Peelola korostaa, että juuri näin tulee käymään, koska yrittäjät ovat ahneita, kieroja ja itsekkäitä. ”Minä sen tiedän, olen yrittäjän poika itsekin!”

Ongelmaksi energiavero kuitenkin muodostuu, koska Keskusta on kauhistunut traktorien polttoainekustannusten noususta ja korostaa, että syrjäseuduilla (so. Kepun taantumuksellisilla ydinalueilla) pitää voida ajaa paljon pitempiä matkoja samalla hinnalla kuin muualla paljon lyhyempiä. Kysymys on kai jollain tasolla oikeudenmukaisuudesta. Millä tasolla, siitä ei ole toistaiseksi tietoa. Vihreät taas haluaisivat nostaa energiaveroa nykyisestä noin 900 % leikatakseen kulutusta ja pelastaakseen maailman. Puheenjohtaja Tarja Cronberg, joka avasi suunsa tällä viikolla ensi kertaa sitten vaalikeskustelujen, totesi että talvisin asunnoissa pystyy aivan hyvin oleilemaan kahdeksan ja yhdeksän asteen välisessä lämpötilassa, jos hankkii tarpeeksi tekoturkiksia. RKP:lle asia on samantekevä, kunhan energiaveron nosto kohtelee tasapuolisesti myös ruotsinkielistä bensiiniä.

Ali-Peelola arvelee Kokoomuksen pettyvän budjettiriihessä, koska budjettiin ei ole kirjattu tuloveron alennuksia, jotka ratkaisevat kaikki tunnetut ongelmat. ”Selvähän se on, että valtiolle tulee lisää rahaa, jos sen verotuloja lasketaan”, Ali-Peelola järkeilee verestävin silmin.

Kokoomus suhtautuu myös nuivasti vaadittuun ruuan arvonlisäveron alentamiseen. Ali-Peelolan mukaan syykin on selvä: se tekisi ruuasta kaikille halvempaa, mikä on kokoomusideologian vastaista tasapäistämistä. ”Ei ruuan hintaa pidä laskea. Yrittäkööt tienata enemmän, jos on muka nälkä”, Ali-Peelola tiivistää saniteettitiloista palatessaan.

Opetusministeriö on esittänyt toiveeksi saada lisärahoitusta pahoissa talousvaikeuksissa painiville yliopistoille, mutta valtiovarainministeri suhtautuu ajatukseen penseästi. Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan yliopistot eivät tarvitse lisää rahaa, sillä nyt maahan perustetaan huippuyliopisto, jolla Suomen yliopistot nousevat välittömästi alansa huipulle. Tieteen tekemiseen on panostettu VM:n mukaan riittävästi palkkaamalla joukko kaveruksia uutta huippuyliopistoa johtamaan.

Myös päihteiden verotusta uudistetaan. Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) ehdotti tupakkaveron nostoa, mutta idea haudattiin, kun Kokoomuksen kunniapuheenjohtaja Sauli Niinistö käytti veto-oikeuttaan asiassa. Lisäksi raittiusmies Matti Vanhasen (kesk.) ykköshallituksen menestyksekästä alkoholimyrkytyslinjaa vedetään takaisin nostamalla väkevien alkoholijuomien verotusta 15 % ja mietojen 10 %. Tämän kuultuaan Ali-Peelola säpsähtää ja ilmoittaa, että hänen on lähdettävä välittömästi ”asioille” ennen veron korotusta.

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]