Hikinews:Melkein kaikki suomalaiset ovat plagioineet gradunsa

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

10. toukokuuta 2018

Some, Helsinki – Viime päivinä mediassa ovat puhuttaneet ex-presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren pro gradu -tutkielmaan kohdistuneet plagiointisyytökset. Tänään kuitenkin putosi uusi somepommi, kun ilmeni, että melkein kaikki suomalaiset ovat plagioineet gradunsa tai vähintäänkin harjoittaneet sitä tehdessään jonkinmoista filunkia. Suomen yliopistoja on vedottu tarkistamaan jokaisen suomalaisen gradut uudestaan plagioinnin varalta.

"Tällaisten syytteiden valossa on melko pikkasen kohtuutonta syyllistää jotakuta yksittäistä poliitikkoa plagioinnista", sanoo Helsingin yliopiston populistisen tiedekunnan dekaani Vilho Hiimu. Jos syytökset pitävät paikkansa ja melkein kaikki suomalaiset ovat oikeasti plagioineet gradunsa, voivat seuraukset olla Hiimun mukaan katastrofaaliset. "Miettikää, millaisen imagohaitan se aiheuttaisi suomalaiselle yliopistotutkimukselle. Toisaalta se tasoittaisi Huhtasaaren imagoa kivasti, ja siksihän minä tätä tässä lähdin kommentoimaankin, niin että kiitos kun haastattelitte. Kysykää seuraavaksi joltain katujen viisaalta, koska mistä me kaiken maailman dosentit mitään ymmärrämme, kun emme ole elävässä elämässä kiinni", Hiimu sanoo.

Sosiaalisessa mediassa on jo ehditty spekuloida, että kun melkein kaikki kerran plagioivat gradunsa, niin eikö olisi paljon vaivattomampaa vain luopua syyttelystä ja lanseerata plagioinnista akateemisen tutkimuksen uusi normaali Suomessa. Pääministeri Juha Sipilä ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ovat ilmaisseet olevansa alustavasti ajatuksen kannalla. Sipilän mukaan yliopistoissa vatuloidaan muutenkin liian pitkään, mikä ei ole erityisen kustannustehokasta. Grahn-Laasosen mukaan plagioinnin salliminen nopeuttaisi maisteriputkea ja vähentäisi opiskelijoiden ahdistusta. "Suomessa halutaan pitää tulevien sukupolvien hyvinvointi etusijalla", Grahn-Laasonen kommentoi.

Hikinews ei tavoittanut melkein kaikkia suomalaisia kommentoimaan plagiointisyytteitä.

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]