Hikinews:Mannerheim-nukke kuohuttaa tasavaltaa

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

1. maaliskuuta 2008

Jos laitamme tähän kuvatekstiksi jotain uskomattoman rivoa marsalkan sauvan epätyypillisemmistä käyttötarkoituksista, suostuisiko Bjarne Kallis tekemään meistäkin eduskuntakyselyn? Jooko?

TAMPERE – Suomen tiedotusvälineet ovat osallistuneet yhteiskunnalliseen keskusteluun luomalla mediakohun Tampereella esitetystä nukkeanimaatiosta. Carl Gustaf Emil Mannerheimista kertova Uralin perhonen -lyhytelokuva käsittelee koko kansakunnalle arkaa ja kipeää aihetta. Sisällissodasta on tänä vuonna kulunut 90 vuotta, joten tarjolla on kansallisesti merkittävä keskustelu punaisesta ja valkoisesta terrorista, vankileirien oloista sekä Mannerheimin kaksoisroolista ensin valkoisen Suomen kenraalina ja sitten toisen maailmansodan aikaisena sankarina – roolista, joka heijastelee 90-vuotiaan valtiomme vaiheita. Tarjolla on myös keskustelu väitteestä, jonka mukaan Mannerheim olisi ollut homppeli. Tämä on näistä kahdesta keskustelusta se, joka on osoittautunut merkittävämmäksi.

Bjarne Kallis (kd) teki animaatioelokuvasta eduskuntakyselyn, mikä sopiikin saumattomasti eduskunnan kevätistuntokauden ohjelmaan, sillä joululomalta palattuaan parlamentti on käsitellyt lähinnä seksuaalisen häirinnän aihepiiriä. Kallis ei voinut vedota kyselyssään jo kumottuun jumalanpilkkalakiin, joka edisti 60-luvulla keskinkertaisten romaanien myyntiä, joten hän tarjosi taustaksi yhä voimassa olevan marskinpilkkalain, joka on Mannerheimin Jumalaa (sit.) merkittävämmän aseman vuoksi säilynyt koskemattomana vuodesta 1951.

Kallis ilmaisi myös halunsa tutkia, onko Eduskuntataloa vastapäätä sijoitettu Aimo Tukiaisen veistämä Mannerheimin ratsastajapatsas rienaava vaatimalla patsaan hevosen tutkimista. ”Jos kyseessä onkin ori, veistos väittää törkeällä tavalla marsalkan olleen paitsi homo, myös eläimiinsekaantuja. Tällaiset näkemykset ovat sairaan mielen tuotetta eikä niitä pidä hyväksyä”, Kallis sanoi.

Puolustusvoimain entinen komentaja, kenraali Gustav Hägglund on myös kommentoinut animaatiofilmiä, mutta hän kommentoi tunnetusti mitä tahansa, joten juuri kukaan ei välittänyt. Puolustusvoimain nykyinen komentaja, amiraali Juhani Kaskeala puolestaan kommentoi, että on ”saatanan hienoa”, että lehtiin pääsee heti esittämällä spekulaatioita ja vastaspekulaatioita liki 60 vuotta vainaana olleen miehen seksuaalisesta suuntautumisesta, ”mutta yritäpä puhua vaikka puolustusmäärärahoista...” Tässä vaiheessa toimittajat kaikkosivat etsimään isänmaallisempia henkilöitä haastateltaviksi ja vaahdotettaviksi. Ritva Santavuorta ei toistaiseksi ole päästetty kahleistaan, sillä sen arveltaisiin johtavan kuolonuhreihin.

Animaation tekijä Katariina Lillqvist, jonka teos edustaa herkkää ja taiteelista kriittis-yhteiskunnallista revisionismia, on saanut median esille tuomien yhteiskunnallisten näkökohtien ja niitä yllättäen seuranneen mediakohun vanavedessä myös tappouhkauksia. Osa viesteistä on mitä ilmeisimmin päätynyt väärään osoitteeseen, sillä joissakin niistä vaaditaan kuolemaa Tanskalle Muhammad-pilapiirrosten takia. On toistaiseksi auki, onko Renny Harlinin tekeillä olevassa Mannerheim-elokuvassa kohtaus, jossa esitetään herkkä hetki marsalkan ja tämän adjutantin Akseli Gallen-Kallelan välillä. Taiteellisten ansioiden valossa kohtaus olisi ilmeisesti perusteltu.

Hikinewsin kulttuuritoimituksen (kyllä, meillä on sellainenkin!) kriitikko Örjan Noobström ei ollut animaation ensi-iltaesityksen jälkeen kovin innostunut, vaan sanoi pitävänsä enemmän ”oikeasta” kuin nukkepornosta. Sekä elokuvan tekijä että nukkeanimaatiosta verisesti loukkaantuneet tuntuvat olevan samaa mieltä vain siitä, että homoudessa on jotakin hassua, häpeällistä ja naurunalaiseksi saattavaa – näkemys, joka on kunniaksi heille molemmille.

Suomen median analyyttisuudesta johtuen näyttää siltä, että varmin tapa saada julkisuutta on alittaa rima. Koska Hikipedia haluaa kasvattaa tunnettuuttaan suomalaisissa tiedotusvälineissä, aiotaan täällä turvautua keinoihin, joilla nähtävästi saa median jakamattoman huomion. Suunnitelmissa on ensin esittää K. J. Ståhlberg kyltymättömänä nymfomaanina ja sitten Kyösti Kallio saatananpalvojana, joka korvasi presidentin esittelyn mustalla messulla. Seuraava šokki seuraa paljastusta, jonka mukaan Urho Kekkosella oli HIV. Jos vanhat parrat eivät tuosta järkyttyneet, niin hankitaan lisää palstatilaa kertomalla, että Urkki sai sen Leonid Brežneviltä. Lisäksi toteamme, ettei suomalainen ruoka ehkä olekaan maailman über-puhtainta ja parasta. Pahin, kuvottavin ja sensaatiohakuisin väitteemme on vielä esittämättä, joten täältä pesee: Lauri Törni oli ruotsalainen. Pankaa paremmaksi, nukenvääntelijät.

Päästäänkö me nyt uutisiin?


Lähteet[muokkaa]