Hikinews:Hikinews 50 vuotta sitten

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

22. toukokuuta 2009

Eisenhowerin koiralla terveemmät hampaat kuin Hruštšovilla

Hikinews on tunnetusti kunniakas instituutio, jolla on pitkät perinteet tutkivan journalismin, ajankohtaisreportaasin ja joustavan lähdekritiikin aloilla. Ohessa on koottuna Hikiuutisten julkaisemaa aineistoa puolen vuosisadan takaa. Se tarjoaa kiehtovan tai ihan vain perkeleen tylsän mahdollisuuden tarkastella, millainen maailma oli vuonna 1959.


Maidontuottajain keskusliitto varoittaa verisestä vallankaappauksesta – Sukselainen myöntyväinen[muokkaa]

JYVÄSKYLÄ – Maidontuottajain keskusliitto on liittokokouksessaan ilmaissut vakavan huolensa yhteiskunnan romahtamisesta, mikäli maidontuottajain vaatimuksiin ei suostuta. Liiton puheenjohtaja Holger Rupi varoitti, että maidon kuluttajahintojen liian vähäinen korotus saattaa pakottaa liiton suorittamaan aseellisen vallankaappauksen vielä eduskunnan kevätistuntokauden aikana. Pääministeri Sukselainen ehdotti, että valtio voisi tilanteen liennyttämiseksi ottaa kansalaisilta pakkolainaa, jolla olisi mahdollista rikastuttaa maidontuottajia. Poliittisissa piireissä mahdollisuutta pidetään kohtalaisena, sillä maalaisliiton vähemmistöhallitus on nyt poikkeuksellisen vakaalla pohjalla: viime perjantaina hallituksen kaatumisen todennäköisyydeksi laskettiin vain 57 %. Ensi viikolla hallitus saa vastattavakseen skogilaisryhmän välikysymyksen hallituksen lillukanvarsipolitiikkaa koskien. Välikysymykseen vastaa lillukanvarsiministeri Törngren, sillä hänen oletetaan olevan selvänä kyseisenä ajankohtana.

Presidentti avasi Hyvinkään haravamessut[muokkaa]

HYVINKÄÄ – Tasavallan presidentti ja rouva Kekkonen ovat kunnioittaneet läsnäolollaan Hyvinkään haravamessujen avajaisia. Avajaispuheessaan presidentti Kekkonen korosti haravateollisuuden kansantaloudellista merkitystä sekä haravoiden roolia niin maaseutu- kuin kaupunkiympäristönkin viihtyisyyden kannalta. Hyvinkään haravamessuilla on lukuisia koti- ja ulkomaisia näytteilleasettajia. Messuilla on mahdollista tutustua mm. uuteen tšekkoslovakialaiseen Krutasjak-haravaan, jonka tehoa mainostetaan peräti moninkertaiseksi aiemmin tunnettuihin haravamalleihin nähden.

Sikkimin kruununprinssi toipuu portaikko-onnettomuudesta[muokkaa]

LAUSANNE (Erikoisesti Hikiuutisille) – Sikkimin kruununprinssi Palden Thondup Namgyal on toipumassa viimeviikkoisesta porrasturmastaan Lausannen rikkaiden itämaisten despoottien hiusmurtumaklinikalla, kertovat hänen kuninkaalliset edustajansa. Kruununprinssi kompastui geneveläisen loistohotellin portaikossa yrittäessään lähestyä näyttelijätär Ingrid Bergmania romantillisissa aikomuksissa. Nti Bergman ei ole kommentoinut tapahtunutta. Palatsilähteiden mukaan kruununprinssi ei kanna kaunaa, ja näyttää mitä todennäköisimmältä, että sekä Sveitsi että Ruotsi välttyvät Sikkimin sodanjulistukselta.

Hertta Kuusinen pidätetty Moskovassa epäiltynä sukupuolisiveellisyyden loukkaamisesta[muokkaa]

MOSKOVA – Suomen Neuvostoliiton-suurlähetystö vahvistaa, että SKDL:n kansanedustaja Hertta Kuusinen on pidätetty Moskovassa, missä hän vieraili osana Suomi—Neuvostoliitto-seuran parlamentaarista kantelu- ja valtiopetosvaltuuskuntaa. Miliisit pidättivät Kuusisen, kun hän aiheutti häiriön Leninin mausoleumissa Punaisella torilla. Moskovan miliisiltä tupakalla ostettujen tietojen mukaan rva Kuusinen käyttäytyi sopimattomasti generalissimus Stalinin balsamoitua ruumista kohtaan. Silminnäkijöiden mukaan ilmeisen kiihtyneen tilan vallassa ollut Kuusinen rikkoi generalissimus Stalinin lasisarkofagin ja yritti harjoittaa sukupuoliyhdyntää generalissimuksen ruumiin kanssa. Kuusisen kuultiin vakuuttavan Neuvostoliiton edesmenneelle johtajalle, että tämä on ainoa mies, jota kohtaan hänellä on koskaan ollut helliä tunteita. Generalissimus Stalinin ruumis ei osoittanut minkäänlaista vastausta näihin toimenpiteisiin, joskin tiettävästi ruumiin vasen korva irtosi "kiivaaksi rytkimiseksi" kuvatun tapahtumasarjan johdosta.

Hertta Kuusista saatetaan syyttää sukupuolisiveellisyyden loukkaamisesta sekä historiallisen muistoesineen turmelemisesta. Politbyroo on suorittanut ylimääräisen kokoontumisen määritelläkseen linjansa nekrofiilisen stalinismin suhteen. Kuusinen on kuitenkin toiminut niin johdonmukaisesti Neuvostoliiton hyväksi, että hänen rangaistuksestaan odotetaan verraten lievää. Useimpien arvioiden mukaan korkeintaan viiden SKDL:n piirissä vaikuttavan revisionistin henkilöllisyyden paljastaminen riittänee.

Prof. Dikkershoelt: Millainen maailma on vuonna 2009[muokkaa]

Muita Hikiuutisten raportteja vuodelta 1959:
  • Ruhtinatar Grace näyttäytyi jossain tekemässä jotakin. Erikoisnumero.
  • USA:n diplomaattilähteet: Fidel Castron valta romahtaa pian
  • Kukaan ei saa selvää Marlon Brandon haastattelusta – yksinoikeudella Hikiuutisille
  • Tutkimus: tupakointi parantaa kurkkumädän
  • Elokuvakriitikko hirttäytyi Pekan ja Pätkän murtamana
  • Nuoriso odottaa kärsimättömästi 60-lukua
  • Tapporahaa korotetaan maakotkasta, muuttohaukasta, saimaannorpasta, valkoselkätikasta ja muista tuhoeläimistä
  • Ernest Hemingway selvänä
  • Intiaan paennut Dalai-lama: "Ennemmin pidetään kommunistisessa Kiinassa olympialaiset kuin Tiibet taipuu"

LEIDEN (Erikoisesti Hikiuutisille) – Tunnustettu tiedemies, prof. Arminus Dikkershoelt, omaa asiantuntevan näkemyksen tulevaisuudesta. Hän on ystävällisesti suorittanut Hikiuutisten uskolliselle lukijakunnalle ennusteenlaadinnan siitä, millaisessa maailmassa ihmiskunta elää täsmälleen viidenkymmenen vuoden kuluttua.

Prof. Dikkershoelt otaksuu, että vuonna 2009 liennytys kapitalistisen ja sosialistisen leirin välillä on edistynyt merkittävästi. Hän pitää täydelleen mahdollisena, että esimerkiksi Unkarin ja Itävallan välillä voisi matkustaa vapaasti; erikoisesti Euroopan puolueettomat valtiot voivat toimia välittäjinä Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton kesken huomattavalla menestyksellä.

Avaruuden valloitus tulee olemaan seuraavan puolivuosisadan suurimpia ilmiöitä, vakuuttaa prof. Dikkershoelt. Vuonna 2009 kuussa asuu jo noin seitsemän miljoonaa ihmistä Yhdysvaltojen sekä Neuvostoliiton tukikohdissa. Kuun asuttaminen tulee lievittämään oleellisesti maan liikaväestöongelmaa.

Vuoden 2009 maailmassa ei enää harjoiteta uskontoa. Uskonto on kadonnut merkityksettömänä, kun tieteiden edistys on tarjonnut tyhjentävän selityksen aiemmin uskonnollisina pidetyille ongelmille. Maailma on rauhallisempi, kun uskonlahkojen erimielisyydet eivät enää aiheuta levottomuuksia.

Prof. Dikkershoelt otaksuu, että tietokoneiden kehitys tulee ylittämään kaikki odotukset seuraavien viidenkymmenen vuoden aikana. Tietokoneet kehittyvät yhä tehokkaammiksi ja samalla myös suuremmiksi ja kalliimmiksi. Vaikka tietokoneet tulevat olemaan erittäin kalliita, Dikkershoelt pitää mahdollisena, että vuonna 2009 jopa jokaisessa valtiossa on yksi tietokone, suurvalloilla ehkä kolmekin. Koska tietokoneet tehokkaammiksi muuttuessaan vaativat yhä enemmän tilaa, on tosin mahdollista myös se, että joka mantereelle sijoitetaan yksi suunnaton keskustietokone, joka voisi olla osapuilleen Saksan demokraattisen tasavallan kokoinen.

Lähteet[muokkaa]

  • Hikiuutisten arkisto