Hikinews:Eduskunta alueellistamisohjelman piiriin

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

22. tammikuuta 2009

HELSINKI, Kehä III:n sisäpuoli – Eduskunta tullaan hallituksen päätöksellä alueellistamaan ensi vaalikauden kuluessa. Parlamentille muodostetaan osana valtionhallinnon alueellistamisohjelmaa 20 aluetoimistoa eri puolille maata mahdollisimman syrjäisille paikkakunnille.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) katsoo, että on ensiarvoisen tärkeää pitää koko maa asuttuna paikallisista elinolosuhteista ja -edellytyksistä riippumatta. "Kysymys on myös strategisista turvallisuusnäkökohdista", pääministeri toteaa vakavana ja muistuttaa heti perään, että ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa ei katsota Nato-jäsenyyttä tarpeelliseksi, sillä eräs keskisuomalainen viljelijä on ottanut huolestuneena yhteyttä hallitukseen pelästyttyään siitä, että Naton herrat voisivat tuoda atomipyssyjä hänen pelloilleen.

Alueellistamisella on Vanhasen mukaan takanaan myös vuosikymmenien mittainen kunniakas traditio. "Keskustapuolue, joka on punamultahallituksissa tämän maan rakentanut, sai vuosikaudet syytää rahaa siltarumpuihin ja tukipaketteihin syrjäseuduille ja maanviljelylle, kunhan demarit saivat paisuttaa loput sosiaalipuolen palveluihin. Eihän siinä jää väliinputoajaksi kuin keskiluokka, ja sehän on tottunut muutenkin jo maksamaan kaiken", pääministeri muistuttaa. "Koska haja-asutusalueille vuosikausien ajan ohjatut varat eivät ole saaneet ihmisiä pysymään siellä, on velvollisuutenamme jatkaa tätä kehitystä", Vanhanen linjaa.

Parlamentaariselle alueellistamistyöryhmälle lausunnon laatinut dosentti Urmas Ali-Peelola luettelee useita järkiperusteita eduskunnan hajottamiselle maakuntakeskuksiin. "Toimenpide edistäisi päätöksenteon läheisyysperiaatetta ja tukisi koko maan pitämistä asuttuna. Kun otetaan huomioon, miten paljon kuluja eduskunnalla on esimerkiksi poliittisten avustajien johdosta, on parlamentin hajauttaminen maakuntiin suoraa tulonsiirtoa haja-asutusalueille", Ali-Peelola esittelee.

"Lisäksi eduskunnan hajauttaminen tuottaisi runsaasti muitakin yhteiskunnallisia hyötyjä", Ali-Peelola huomauttaa. "Niistä tärkeimpiä on, että keskustalaiset kansanedustajat voitaisiin palauttaa kotiseudulleen. On tuhlausta, että joka pystymetsästä tulee lahjaton maanviljelijä kaltaistensa mandaatilla koko matkan pääkaupunkiin lypsämään yhteiskunnan varat kotiseutunsa huuhaa-projekteihin tuella elävien naapuriensa iloksi, kun hän voisi hoitaa sen hajautetusta paikallistoimistosta omasta maakuntakeskuksestaan. Tämä olisi energiatehokkuudenkin näkökulmasta paljon järkevämpää."

"Tästä järjestelystä olisi sekin hyöty, että keskustalaisedustajien ei tarvitsisi altistua kammoksumalleen kaupunkimaiselle elämäntyylille, joka johtaa juurettomuuteen eli elämään ei-sisäsiittoisessa ja ei-konformistisessa ympäristössä, jossa ihminen menee sekaisin siitä, että tarjolla on muita vapaa-ajan harrasteita kuin metsässä ammuskelu ja traktoriralli. Lisäksi Keskustan piirissä usein paheksuttu etelän media ei enää voisi ottaa kuristusotetta paikallispropagandasta." Koko Keskustan eduskuntaryhmä onkin ilmoittanut olevansa hankkeen kannalla. Sitä kannattaa myös hallituskumppani Kokoomus lähinnä päästäkseen eroon keskustan edustajista. Dosentti Ali-Peelola ei odotakaan alueellistamisohjelmasta suurta säröä hallitusyhteistyöhön.

"Oli paras haastattelu pitkään aikaan", Ali-Peelola myhäilee päätteeksi. "Nyt kun niistä viheliäisistä, ahdasmielisistä ja nurkkakuntaisista lantahousuista vihdoinkin päästään eroon, aion juhlistaa tätä tarttumalla kaikkiin kaupunkielämän emansipoiviin mahdollisuuksiin jo tänä iltana." Mitä se täsmällisemmin ilmaistuna merkitsee? "Menen kulmakuppilan kulmapöytään ja litkin olutta yksin hämärässä", dosentti täsmentää.

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Hikinews
Tämä uutisartikkeli sisältää Hikinewsin tarjoamaa ensikäden tietoa. Etsi keskustelusivulta mahdollisia lisätietoja.