Hikikirjasto:Ohjelmointiprojektin eteneminen

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä kirja on lainattu Hikikirjastosta.
myöhästymismaksut ovat tähän mennessä jo 209,20 euroa ja kasvavat koko ajan.
Error-message.png


Kuvaaja jota voidaan näyttää johtoportaalle
 1. Ohjelmointifirman myyjä myy asiakkaalle ohjelmaa, jota ei vielä ole koodattu ja jonka sisällöstä ei ole tietoa. Asiakas ei tiedä mitä haluaa ja kertoo sen siksi epäselvästi, ja myyjä ei tiedä mitä myy ja lupailee mitä sylki suuhun tuo. Kaupat tehdään, koska asiakas luulee ostavansa eri asiaa kuin mitä myyjä luulee myyvänsä.
 2. Määrittelyvaiheessa ostajafirman keskijohto haluaa saada ohjelman tuottamaan kuvaajia, joita voidaan näyttää ylimmälle johdolle. Ohjelmointifirmaa edustaa projektipäällikkö, joka ei osaa ohjelmoida. Keskiporras yhdessä projektipäällikön kanssa päättävät mitä ohjelma tekee - tarkistamatta missään vaiheessa sitä onko kyseinen ohjelma teknisesti mahdollista toteuttaa järkevässä budjetissa. Eikä ketään edes kiinnosta mitä asiakas sanoi haluavansa.
 3. Ohjelmaa koodataan, ilman suunnittelua. Koodarit eivät ymmärrä mitä heiltä odotetaan koska ohjelman sisältö on päätetty eri terminologialla kuin mitä he ammatissaan käyttävät. He kysyvät projektivastaavalta tietoja. Projektivastaava soittaa ostajafirman edustajalle.
 4. Lopulta ohjelmointifirman projektivastaava antaa koodareille ostajan edustajan numeron.
 5. Koodarit soittelevat ostajafirman keskijohtajalle, joka ei ymmärrä koodareitten kysymyksiä, koska koodarit käyttävät eri terminologiaa, kuin se johon hän on tottunut. Samalla hänen työnsä häiriintyy, koska selvittäminen vaatii työtä ja ymmärrystä. Ostajafirma väittää tehneensä selväksi mitä haluaa.
 6. Joku kaivaa roskiksesta esiin lapun, johon myyjä alunperin raapusteli asiakkaan vaatimukset.
 7. Tässä vaiheessa koodareilla on tarpeelliset tiedot, jolloin he huomaavat että jos tehdään niinkuin ostaja vaatii, systeemi ei voi toimia. Koodari kuitenkin tekee kuten vaaditaan, koska projektivastaava haluaa vain että projekti etenee, eikä se tässä kysellessä etene. Juuri mitään ei ole saatu valmiiksi.
 8. Lopulta joku koodareista koodaa viimeisenä iltana toimivan ohjelman aivan yksin. Kaikki saavat palkan.
 9. Ohjelma on valmis ja se toimitetaan asiakkaalle. Hurraa! Ohjelmaa testataan ja käyttäjiä koulutetaan rinnakkain. Ohjelma tuottaa hienoja kaavioita, joita voidaan esittää ylimmälle johdolle.
 10. Asiakkaat eivät osaa käyttää ohjelmaa, joka vieläpä hiuksenhienosti muuttuu koko ajan. Ja ne kaaviot, vaikka ovatkin hienoja, näyttävät vääriä ja epäolennaisia asioita virheellisesti. Käyttäjät valittavat johtokunnalleen. ATK:hon tottumattomimmat käyttäjät valittavat, koska eivät jaksa pysyä muutosten perässä.
 11. Ostavan puolen johtokunta päättää että runsas valitus johtuu siitä että ohjelma on susi. Hän ilmoittaa koodaavan firman johtajan yhteystiedot, jonne käyttäjät voivat valittaa suoraan.
 12. Ohjelmointifirman päällikkö kyllästyy valituksiin ilmoittaa ohjelman käyttäjille koodareitten yhteystiedot.
 13. Koodareiden linjat tukkeutuvat, kun käyttäjät soittavat heille virheistä, joita heiltä vaadittiin ohjelmaan tekemään (kohta 5) He eivät valituslinjatoiminnaltaan kykene ohjelmoimaan juuri lainkaan, ja virheiden korjaaminen viivästyy.

Mutta ei hätää, sillä seuraava projekti odottaakin jo oven takana!

Itse asiassa deadline on ensi perjantaina...