Henrik VIII

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henrik VIII
Holbein henry8.jpg
Koko nimi: Henrik "Läski Raivohullu" Tudor
Syntymäaika: 1491
Syntymäpaikka: Greenwich
Uskontokunta: Perusti oman saadakseen avioeron
Kuolintapa: Porsasteli itsensä hengiltä
Hiusten väri: punainen
Saavutukset: tappoi vaimojaan
Miksi mainitaan
Hikipediassa:
tappoi vaimojaan
Pilkkanimet: Painajaisten poikamies, Keripukki-ihme

Henrik VIII (14911547) oli Englannin kuningas. Tutkijoita hämmästyttää tänäkin päivänä, miten hän sai kuusi naista naimisiin kanssaan, vaikka oli hikoileva, luonnevikainen, punapartainen plösö, joka ratkaisi ongelmat kirveellä. Muita Henrikin saavutuksia ovat Englannin kirkon perustaminen, Walesin liittäminen osaksi valtakuntaa ja Euroopan kuninkaallisten Syö niin paljon kuin jaksat -kisojen kolminkertainen mestaruus.

Henrik VIII:n vaimot[muokkaa]

  • Katariina Aragonialainen - Ehti olla avioliitossa Henrikin kanssa 24 vuotta, kunnes Henrik valitti hänen keittotaidostaan. "Pullat ovat kivikovia ja paella maistuu paskalta", kuningas valitti paavi Klemens VII:lle Roomaan. Tämä ei kuitenkaan myöntänyt Henrikille eroa tällä perusteella. Henrik VIII:n täytyi perustaa itse oma kirkko ja myöntää itselleen tuon kirkon johtajan ominaisuudessa ero. Avioeroista on tolkuttomasti vaivaa. Henrik päätti hoitaa mahdolliset tulevat aviokriisinsä jollain muulla tavalla... Jos Henrik olisi viitsinyt hiukan odottaa, Katariina olisi joka tapauksessa kuollut syfilikseen muutaman vuoden sisään.
  • Anna Boleyn - Henrik VIII määräsi toisen vaimonsa teloitettavaksi 1536 kyllästyttyään siihen, että he olivat aina myöhässä teatterista ja kutsuilta, kun Anna vain puuteroi itseään kotona, vaikka aviomies olisi ollut jo valmis lähtemään. Tämän avioliiton jälkeen Henrik yritti mennä naimisiin Canterburyn arkkipiispan kanssa, mutta hautasi ajatuksen kohdattuaan Jane Seymourin ja pyydettyään tätä teelle kanssaan.
  • Jane Seymour - Henrik VIII:n suosikkivaimo. Säyseä, silitti vaatteet, laittoi hyvää perusbrittiläistä ruokaa, ja onnistui vihdoin synnyttämään miespuolisen kruununperillisen. Todella harmi, että hän kuoli pian synnytyksen jälkeen. Mutta vaimoja tulee uusia, kuten Henrikillä oli tapana sanoa.
  • Anna Kleveläinen - Henrik haki uuden vaimon vaihteeksi jälleen Manner-Euroopasta. Avioliitto kesti superjulkkisten tapaan peräti kuusi kuukautta vuonna 1540. Valokuvia ei vielä ollut keksitty, joten kuningas valitsi puolisonsa maalauksen perusteella. Ikävä kyllä taiteilija oli ottanut hienoisia vapauksia mallinsa suhteen. Henrik VIII havaitsi pian Annan olevan jopa rumempi kuin hän itse, siis todella ruma. Avioliitto mitätöitiin heinäkuussa 1540 ja Anna loppusijoitettiin Lontoon eläintarhaan.
  • Katariina Howard - Henrik oli Katariina Howardin kanssa aviossa kaksi vuotta, kunnes antoi teloittaa tämän, koska ei enää kestänyt tämän kuorsausta.
  • Katariina Parr - Katariina Parrilla oli onnea; hän kuoli ennen kuin Henrik ehti mestauttaa hänet. Lisäksi Henrik oli ehtinyt kuolla jo aiemmin, ja mestauttaminen haudan takaa osoittautui vaikeaksi (ei niin, etteikö sitä olisi yritetty).

Vaimojen kohtalot on helppoa muistaa englanninkielisestä riimityksestä:

Divorced, beheaded, died
Divorced, beheaded, survived

Lapset[muokkaa]

Kumma kyllä, häntäheikin maineessa ollut Henrik sai kaikenkaikkiaan vain kolme lasta - joista kaikista kylläkin tuli Englannin hallitsijoita. Jane Seymourin poika Edward nousi hallitsijaksi nimellä Edward VI, mutta onnistui kuukahtamaan alle parikymppisenä tuberkuloosiin. Harmi, sillä tuberkuloosista tuli muotitauti vasta 1800-luvulla, 1500-luvun muotisairaus oli syfilis.

Asian paikkasi Henrikin ja Katariina Aragonialaisen tytär Maria, joka oli perinyt syfiliksen äidiltään. Hänellä kuppa oli mennyt tertiääriseksi eli aivoihin saakka, ja hän oli tunnettu raivonpuuskauksistaan ja vihakohtauksistaan, ja juuri hänellä, ei suinkaan hänen siskollaan Elizabethillä, oli tapana huutaa Off with his head!. Maria saikin liikanimen Verinen ja hän tiettävästi on Lewis Carrollin kirjan Liisa ihmemaassa Herttakuningattaren esikuva. Hänet muistetaan parhaimmin drinksusta, jossa on tomaattimehua ja vodkaa.

Kun Maria heitti lusikan nurkkaan ja lopetti pahan tavan nimeltä hengittäminen, valtaan pääsi hänen siskonsa, Henrikin ja Anna Boleynin tytär Elizabeth. Hän oli niin hyvä hallitsija, että hän pääsi edustamaan Englantia Civilizationiin. Hän mestautti Skotlannin kuningatar Marian, lähetti Sir Francis Draken maailmanympäripurjehdukselle, hankki Englannille sen ensimmäiset siirtomaat, voitti Espanjan voittamattoman armadan 1588 ja sähläsi kaikenlaista sisäpolitiikassa. Hän pysyi koko ikänsä neitsyenä ja koska hänen nimensä oli Elizabeth eikä Maria, hän ei saanut jälkeläisiä. Häneen päättyikin sitten Tudorin suku. Sen pituinen se.

Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.