Henri Bergson

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Missä on elämänvoimasi nyt, Henri? No?

Henri-Louis Bergson (18591941) oli ranskalainen härömielinen filosofi ja hyypiö, joka kehitti hengellisen tulkinnan biologisesta evoluutiosta ja sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1927 tosi kivojen ja hyvälle mielelle saavien teosten kirjoittamisesta, jotka ovat tosin nykytiedon valossa aika hirveätä moskaa.

Bergson torjui materialismin ja kaikki mekanistiset maailmanselitykset, mutta päätyi silti ottamaan darwinilaisen evoluution oppinsa perustaksi. On pidetty mahdollisena, että hän halusi osoittaa kokonaan uuden suunnan kaikille elämää tutkiville tieteille, mutta todennäköisempää on, että hän oli yksinkertaisesti sekaisin absintista ja cancan-esityksistä eikä tiennyt, mistä puhui.

Bergsonin mukaan evoluutiota eteenpäin ajava tekijä on elämänvoima (élan vital), jota kukaan muu kuin hän itse ei kyennyt havaitsemaan. Bergsonin kuvauksen mukaan elämänvoima oli violetti, virnuileva ja käski hänen tehdä asioita. Se saapui yleensä jossain vaiheessa perjantai-iltaa ja viipyi niin kauan kuin absintti pysyi verenkierrossa.

Bergson menetti elämänvoimansa toisen maailmansodan aikana miehitetyssä Pariisissa. Kaikkien juutalaisten oli käytävä rekisteröimässä itsensä viranomaisilla myöhempää loppusijoitusta varten. Bergsonille myönnettiin tästä vapautus, koska hän oli kuuluisa. Hän kuitenkin seisoi protestina tuntikausia rekisteröitymisjonossa. 81-vuotiaana. Ulkona. Tammikuussa. Alushoususillaan (muistihäiriöitä). Häneen iski elämänvoiman pahin vihollinen: kuolemantauti.

Shemale.jpg Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.