Heikki Kovalainen

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
"No joo... (Kamera: Räps!) auto on ihan OK, joten huomenna on mukava alkaa taas kisaamaan."

Heikki Johannes "Kova", "Koikki" "Hiiri" Kovalainen, japaniksi ヘイキ・コバライネン (Heiki Kobarainen) (s. 19. lokakuuta 1981 Suomussalmi) on suomalainen F1-kuski.Tai no entinen, koska hän ei enää mahtunut yhteenkään formulatalliin ajamaan. Toisin kuin toinen suomalainen kuljettaja Kimi Räikkönen, Heikki puhuu ja jopa hymyilee. Tämä onkin saanut monet tutkijat uskomaan, ettei Heikki olekaan suomalainen, vaan unkarilainen poliitikko.

Heikki Kovalaisen perhe koostuu muinaisista luolakyläläisistä ihmisistä. Kovalaisella on myös japanilainen pikkuserkku, Kamui Kobayashi (Lue: Kamu I. Kovajässi).

Lapsuus[muokkaa]

Heikin lapsuusmaisemat ovat olleet suurin piirtein tämän näköiset.

1980-luvun alussa Heikillä ei ollut muita leluja kuin puupala. Hän näki auton ensimmäistä kertaa vasta vuonna 1986, kun hänen äitinsä oli käyttänyt Heikkiä hevosella hammaslääkärissä Suomussalmen kirkonkylällä. Sieltä hän oli saanut pienen sinisen auton lahjaksi urheudesta, koska Heikki ei ollut pelännyt hammaslääkärin vanhanaikaista, suuren suurta poraa.

Kun Heikin isä, Seppo Kovalainen oli kertonut pojalleen, että hän toisinaan ajoi rallia, tahtoi Heikki päästä mukaan. Nyt hän näki ensimmäistä kertaa paljon autoja yhtäaikaa. Vuonna 1988 Heikin kotiin saatiin sähköt, juokseva vesi[1][2] – ja jopa puhelin. Vuonna 1990 Kovalaiset saivat puhelun Japanista ja Heikin kaukaiset sukulaiset, Kobayashit olivat kertoneet tulevansa Suomeen. Niin Heikki tapasi pikkuserkkunsa Kamuin ja he leikkivät kauan autoillaan hiekkalaatikolla. Silloin he päättivät ruveta isoina F1-kuskeiksi.

Ura[muokkaa]

Uran alku autourheilijana (1999–2006)[muokkaa]

Nuori Heikki Kovalainen ryypyllä Macaussa 2002.

Monen muunkin ympyränkiertäjän tapaan Heikki Kovalainen aloitti uransa kartingista ja pääsi vihdoinkin lähtemään pois Suomussalmesta kohti sivistynyttä maailmaa. Heikki alkoi ajamaan kartingia ammattilaisena vuonna 1999 oppien samalla monia tärkeitä taitoja, kuten syömään haarukalla ja veitsellä yhtäaikaa sekä olemaan puhumatta ruoka suussa.

Vuonna 2000 hän ajoi kartingin suurimmassa luokassa Super A:ssa, jossa hän saavutti vain MM-pronssia. Kokeiltuaan useaa eri autourheilusarjaa, siirtyi hän vuonna 2002 Formula 3 -sarjaan, jossa hän oli jälleen loppupisteissä vasta kolmas. Vuonna 2003 Heikki vaihtoi jälleen luokkaa, nyt World Series by Nissaniin, jossa hän sijoittui ensimmäisenä vuotenaan jopa toiseksi ja lopulta onnistui voittamaan mestaruuden vuonna 2004, joka on toistaiseksi ollut hänen kilpavuosistaan menestyksekkäin. Pariisissa pidetyn Race of Champions -kisan hän voitti ja onnistui kukistamaan jopa itkumestari Michael Schumacherin ja Sébastien Loebin![3]

Vuonna 2005 Kovalainen sijoittui GP2-luokassa vasta toiseksi heti suomalaisenpuolikkaan Nico "Spiceman" Rosbergin jälkeen, mutta kuitenkin hänet otettiin Renault-tallin testikuskiksi Flavio Briatoren toimesta vuodeksi 2006.[3] Heikki ei tuolloin päässyt ajamaan yhtään kilpailua, koska Fernando "Kulmakarva" Alonso pelkäsi Heikkiä. Kovalainen valittiin perätin vuoden Kainuulaiseksi henkilöksi 2006.

Formula 1: Kuskina Renaultilla (2007)[muokkaa]

Heikki ja hänen tallikaverinsa Giancarlo Fisichella, joka sai aina enemmän mediahuomiota käsimerkkiensä avulla.

Vuonna 2007 Alonson siirryttyä McLadalle, Kovalaisesta tuli vihdoinkin kisakuski. Hänen debyyttikautensa paras saavutus oli se, että hän onnistui pitämään ystävänsä Kimi Räikkösen selkänsä takana Fujin radan rankassa sateessa. Tämä kilpailu jakoi Suomen kansan kahtia: toisaalta se sytytti toivon paremmasta tallipaikasta Heikille kaudella 2008, mutta toisaalta Kovalaista alettiin epäilemään vahvemmin unkarilaiseksi, koska hän ei suostunut auttamaan Räikköstä napsimaan muutamaa MM-pistettä lisää mestaruustaistoansa ajatellen. Kimin voitettua mestaruuden kansa kuitenkin leppyi ja Kovalainen haluttiin ottaa McLadalle.

Formula 1: Kuskina McLadalla (2008–2009)[muokkaa]

Kovalainen oli tallin kakkoskuski, eli varamies.

Kaudella 2008 Kovalainen ajoi McLadalla Lewis Hamiltonin tallitoverina. Heikki toimi tallin kakkoskuskina, joten hän ei saanut ajaa kisoissa ollenkaan. Heikin auto ei tunnetusti koskaan toiminut hyvin ja hänellä oli aina 200 kg enemmän polttoainetta kuin tallikaveri Lewisillä, mistä johtuen Heikki ei pärjännyt niin aika-ajoissa kuin kisoissakaan Hämille tai Kimille... tai Massalle... tai Alonsolle... tai tai...

Heikki oli omien puheidensa mukaan siis aina 200 (joskus jopa 200,0201) kg painavammalla autolla kuin kukaan muu, mikä selittää kehnon menestyksen. Heikiltä luonnistuivat englannin- ja suomenkieliset selitykset painavasta bensalastista ja huonosta kypärän istuvuudesta huomattavasti Kimi Räikköstä paremmin. Heikki sai myös uuden lempinimen Niceman, koska hän on niin hyvä tyyppi – siis vapaa-ajallaan, ei todellakaan kisojen aikana!

Formula 1: Kuskina Lotuksella (2010–2011)[muokkaa]

Heikki Kovalainen Belgiassa 2010, jossa hän selvisi jopa toiselle aika-ajojaksolle.

Koska McLada kuitenkin tarvitsi kaksi autoa MM-taistelussa, oli Heikki jälleen vapailla markkinoilla. Eräs malesialainen liikemies Tony Fernandes oli kiinnostunut Heikin palveluksista ja Heikki oli myös kiinnostunut hänen tallistaan, koska se oli nimeltään Lotus – Siis juuri se sama talli, joka oli yli 30 vuotta sitten kahminut mestaruuksia ja jolla Mika Häkkinen ja Mika Salo olivat taistelleet jäännöspisteistä 1990-luvun alussa. Heikki oli myyty ja hän sai tallikaverikseen Jarno Trullin, joka suostui tuijottelemaan Heikin auton perävaloja hänen Renault-aikaisen (niin ikään italialaisen) tallikaverin Giancarlo Fisichellan tapaan.

Hyvät ystävät Heikki ja Jarno ovat olleet onnellisia Lotuksella. Fernandes on antanut heille kivoja lahjoja ja antanut heidän näytellä TV-mainoksissa – jopa Dressman-miesten malliin.[4] Lotus-talli sentään onnistui molempina vuosina voittamaan Virginin.

Formula 1: Kuskina Caterhamilla (2012–)[muokkaa]

Kun talli vaihtoi nimensä Caterhamiksi, hankki Fernandes Heikille tallikaveriksi viipurilaisen Vitali Petrovin, koska suomalaisia ei ollut tarjolla. Talli rämpi alamäessä koko vuoden, mutta onnistui kuitenkin saamaan sponsorikseen Paavo Lipposen. Heikki uskoo edelleen vahvasti, että vielä jonain päivänä hän onnistuu taistelemaan taas palkintosijoista.

Formula 1: Varakuskina (toisella) Lotuksella (2013)[muokkaa]

Vuoden 2013 lopussa Kovalainen sai kutsun tuurata Kimi Räikköstä kauden kahdessa viimeisessä kisassa Yhdysvalloissa ja Brasialiassa. Harjoituksissa hän vielä pystyi näyttämään ajamisen mallia tallikaverilleen Romain Grosjeanille, mutta kisat eivät menneet yhtä hyvin. Molemmissa kisoissa Heikki menetti starteissa useita sijoja, koska oli Caterhamilla tottunut käyttämään 1950-luvulla valmistettua ruostunutta ja vanhanaikaista kytkintä. Tallin Insinöörit eivät ehtineet opettaa Kovalaista käyttämään Lotuksen huippuhienoa ja rankalla kädellä automatisoitua nykyaikaista elektronista kytkintä. Tämän vuoksi Heikki ei saanut kummassakaan kisassa pisteen pistettä.

Super GT: Kuskina Lexus Team Sardilla (2015–)[muokkaa]

Kovalaisen seuraava kova haaste löytyi Japanin Super GT -sarjasta, jossa hän jo kaudella 2016 näytti kovanlaista osaamistaan voittamalla GT500-luokan mestaruuden suvereeneilla otteillaan. Vuonna 2018 koettiin jymyuutinen, kun Lexus Team Sard ilmoitti palkanneensa Kovalaisen tallitoveriksi hänen pikkuserkkunsa Kamui Kobayashin.[5] Autourheilussa on erittäin harvinaista, että sukulaispojat ajavat kilpaa samassa tallissa, joten Kobayashin sopimus oli historiallinen.

”Ei tässä nyt ihan näin pitänyt käydä.”

~Heikki Kovalainen

”Niinpä. Meistä kuitenkin tuli viimein tallitoverit, tosin eri sarjassa kuin mitä lapsina suunniteltiin.”

~Kamui Kobayashi

Vuonna 2018 Fujin radalla voittanut Kovalainen opetti Kobayashia tuurannelle nuorelle tallitoverilleen Sho Tsuboille palkintokorokkeella suomalaisia juomatapoja[6]. Kovalainen toimii näin ollen myös tapakouluttajana.

Televisionäyttelijänä (2009–)[muokkaa]

Heikki Kovalainen on ollut näyttelemässä itseään monessa vahvasti tositapahtumiin perustuvassa, likimain piilokameramaisessa mainoksessa. Upean näyttelijänuransa Heikki aloitti vuonna 2009 yhdessä silloisen tallikaverinsa Lewis Hamiltonin kanssa.

Varoitus: Seuraava kirjoitus saattaa paljastaa yksityiskohtia juonesta, kuten sen, että Kylo Ren tappaa Han Solon.
Lewis ja Heikki suunnittelemassa tuhmuuksia pari päivää ennen jälki-istuntoaan...

Heikin ja Lewisin ensimmäistä yhteistä mainosta ei yllättäen kuvattu saunassa, vaan firmassa, jonne Heikki ja Lewis oli laitettu "jälki-istuntoon" Ron Dennisin toimesta toheloituaan pahasti edellisessä Monacon GP:ssä. He olivat joutuneet taksikuskeiksi ja kilpailleet aina siitä, kumpi saa noudettua asiakkaan nopeammin kyytiinsä. Molemmat olivat ajaneet reilusti ylinopeutta, mutta yllättäen onnistuneet välttämään poliisin. Jokainen taitaa jo arvata (tai tietää), kumpi sai asiakkaan autoonsa ensin?[7]

Vuonna 2010 Fonecta päätti mennä salaa kuvaamaan Heikkiä Suomussalmeen tämän ollessa joululomalla. Salaa kuvatussa mainoksessa paljastetaan, muun muassa Heikin tapa pukeutua talvisin, Heikin tapa nauttia aamupala, Heikin tapa kalastaa itselleen päivällistä, Heikin tapa treenata ja yllättäen myös Heikin tapa kiroilla.[2] Tämä tositapahtumiin perustuva mainos herätti runsaasti kohua ja pahennusta maailmalla ja sitä ei ole vieläkään uskallettu näyttää Heikin englantilaiselle tyttöystävälle.

Samana vuonna televisioitiin mainos, jossa Heikki Kovalaisen isä Seppo Kovalainen sai puhelun heinäkuussa 2009. Hän repäisi puhelimen johdon seinästä ja lähti reippaasti kävellen nykimään johtoa maasta. Fonectan kuvaajat olivat vakoilleet ja seuranneet häntä koko matkan ajan, vaikka se olikin ollut rankkaa. (Vuoroa vaihtaneita kuvaajia oli ollut yhteensä yli kymmenen!) Seppo Kovalainen käveli ja käveli halki maitten ja metsien, suurten viidakoitten viheriöitten ja aavikoitten tulikuumien... Lopulta toukokuussa 2010 Seppo Kovalainen nykäisi johdon irti maasta ja oli löytänyt Lotuksen tilat Istanbulista. Siellä hän hämmästyi suuresti, kun näki Lotus-haalareihin sonnustautuneen poikansa, joka vielä muisti, kenelle oli viime kesänä yrittänyt soittaa.[8] Näin Kovalaisen perheessä!

Heikin menestyksekäs ura filmitähtenä jatkuu...

Mainoskasvona (2010–)[muokkaa]

Heikki Kovalainen aloitti markkinointiyhteistyön Fonectan kanssa 2010. Hänen toimenkuvanaan on toimia yrityksen mainoskasvona (Lue: hymypoikana).[9] Seuraavana vuonna Fonecta ja Heikki järjestivät Internetissä kampanjan, jossa äänestettiin paikkakunnan huonointa yritystä. Tähän äänestykseen ihmiset saivat valita huonoimmaksi katsomiaan yrityksiä ja äänestää niitä. Äänestyksen lisäksi optiona oli myös suorittaa aliarviointia kyseisille yrityksille ja antaa miinuspisteitä esimerkiksi yrityksen palveluille tai henkilökunnalle. Kunkin osakilpailun jälkeen valtakunnan huonoimmaksi valittu yritys sai ryhtyä sponsoroimaan Heikkiä ja liimata oman logonsa hänen ajohaalariinsa. Fonectan ja Heikin tarkoituksena ei ole kuitenkaan ollut nolata yrityksiä, vaan auttaa niitä ryhdistäytymään ja nostamaan imagoaan.

Harrastukset[muokkaa]

"Jeeees... Nyt tuli hyvä draivi!"

Joskus Heikin voi tavata suurella vihreällä kentällä Tiger Woodsin kanssa pelaamassa golfia. Heikistä on kiva lyödä mailalla pientä palloa, joka yrittää hakeutua maassa olevaan reikään. Toistaiseksi Heikillä ei ole yhtään Hole-In-Onea ja joskus Heikki heiluukin mailan kanssa vielä keskiyöllä, kun Woods on jo kerännyt aikoja sitten kamppeet kasaan ja lentänyt takaisin Amerikkaan.

Tutkimukset[muokkaa]

Heikki ja Kimi[muokkaa]

Tutkijat ovat tehneet seuraavan tutkimuksen osoittaakseen, ettei Heikki voi olla suomalainen.

Sinulta kysytään, miten päiväsi meni.

Heikki: "Hyvin meni."

Kimi: "Emmätiiä."

Sinulta kysytään, miten sairas äitisi voi.

Heikki: "Mainiosti."

Kimi: "Emmätiiä."

Englantilainen toimittaja haluaa sinulta kommentin hyvin menneen kisan jälkeen.

Heikki: "The team worked very good and everything went perfect."

Kimi: "The kaar vas veri kuud, put vii hat litle proplems vit te vinsil vipers."

Samainen toimittaja kysyy, missä olit tärkeän tapahtuman aikana.

Heikki: "Oh sorry, I had other things to do."

Kimi: "I vaaaaaas hävin a shit."

Sinulta kysytään, mitä kuuluu.

Heikki: "Hyvää."

Kimi: "Mitä kuuluu, kukkuluuruu."

Fanitus[muokkaa]

Heikki Kovalaisella on paljon japanilaisia naisseuraajia, jotka seuraavat häntä likipitäen kaikkialle maailmassa.[10] Heikistä on mukavaa, että hänellä on paljon faneja Japanissa. Ennen jokaista kisaa hän kirjoittaa keskimäärin 100 nimikirjoitusta juuri hänen japanilaisille faneilleen, joista yli 90 %:a on naisia.

Heikin parhaat ystävät[muokkaa]

Tony Fernandes[muokkaa]

Tony Fernandes on Heikin ja Jarnon hyvä ystävä.

Yleensä pomo ei ole kenenkään alaisensa kaveri, mutta rentona miehenä Tony Fernandes on harvinaisuus: hän on kaikkien alaistensa kaveri. Toisinaan Fernandesin ja Heikin on nähty ajavan taksilla Helsingissä ja kuuntelevan Nightwishiä, joka on Heikin lempibändi. Sitten heidän on nähty menevän ravintolaan juomaan ja joskus Mika Salonkin on nähty liittyvän heidän seuraansa.

Heikki tosin väittää ruuvanneensa korkin kiinni.[11] Silminnäkijät tosin eivät ole varmoja, onko Heikin lasissa näkynyt viiniä vai marjamehua.

Tuomas Holopainen[muokkaa]

Tuomas Holopainen

Heikki on harjoitellut rumpujen soittamista Tuomas "Nightwish" Holopaisen kanssa ja heillä on toisinaan yhteisiä treenejä The Myötähäpeän parissa. He ovat käyneet joskus yhdessä oluella. Holopaisen mielestä Heikki voisi alkaa ammattimuusikoksi, mikäli hänen autourheilijan uransa joskus päättyy.

Pastor Maldonado[muokkaa]

Heikki Kovalainen tapasi Pastor Maldonadon kaudella 2011 Australian varikolla ja alkoi myös toisinaan käydä moikkaamassa Pastoria hänen telttakirkossaan. He olivat jutelleet hyväntekeväisyydestä ja havainneet, että se oli heidän kummankin suuri intohimo ja harrastus. Heikki oli myös kehunut Pastorille, että hän oli ollut rippikoulussa ahkerana ja ollut porukan paras saunanlämmittäjä. Pastor oli innostunut kovasti ja pyytänyt Heikkiä jo huhtikuussa 2011 suntiokseen ja toisinaan Heikki hoitaa tätä virkaa Maldonadon pitämissä jumalanpalveluksissa ja auttaa tätä keräämään rahaa erilaisiin hyviin tarkoituksiin.

Kimi Räikkönen[muokkaa]

Kimi Räikkönen on Heikin ystävistä paras. – Tosin näin ei ole ollut aina. Nimittäin armeijassa ollessaan Kimi oli alikersanttina simputtanut Heikkiä hänen ollessaan alokkaana. Kimi oli esimerkiksi ajanut hänet tahallaan kaljuksi, vaatinut Heikkiä punnertamaan 1000 kertaa kaikkien nähden tai kantamaan leireille joka kerta kaikkein raskaimmat kuormat. Hyväntuulinen Heikki oli myöhemmin antanut Kimille anteeksi ja heistä oli tullut formulavarikolla parhaat ystävykset.

Jarno Trulli[muokkaa]

Tältä Heikki näyttää aina poimittuaan viikon ajan viinirypäleitä Pescarassa. Toinen lomaviikko kuluukin Heikillä itseään kootessa...

Heikki ja Jarno ovat niin hyviä ystävyksiä, että joka vuonna sadonkorjuun aikoihin Jarno kutsuu Heikin viinitilalleen Pescaraan, jossa Heikki poimii Jarnolle kaikki viinirypäleet Jarnon ottaessa nokosia puutarhatuolissa. Sitten he menevät pelaamaan golfia ja lähtiessään takaisin Sveitsiin, Heikki saa palkaksi pullollisen Jarnon valmistamaa viiniä.

Toisinaan Jarnokin vierailee Suomussalmessa ja Heikki opettaa hänelle kivikautisia käsityötaitoja, kuten käsin kalastamista ja lehmän lypsämistä ilman lypsykonetta. Jälkimmäinen onnistuu Jarnolta jo suhteellisen hyvin, mutta edellisen kanssa hänellä on vielä runsaasti parantamisen varaa.

Yksityiselämä[muokkaa]

Yksi fakta, joka vielä puoltaa väitettä, ettei Heikki voi olla suomalainen, on se, että hänellä on englantilainen tyttöystävä. Heikki on nimittäin seurustellut jo pitemmän aikaa Catherine Hyden kanssa, joka ei englantilaisena alkaisi omin sanojensa mukaan seurustelemaan "sivistymättömien luolaihmisten" kanssa.

Tilastot[muokkaa]

Formula 1[muokkaa]

Kausi Talli MM-pisteet Sijoitus
2007 Renault 30 7.
2008 McLada 53 7.
2009 McLada Liian vähän. 12.
2010 Lotus Racing 0 20.
2011 Team Lotus 0 400.
2012 Caterham F1 Team 0 22.
2013 Lotus F1 Team 0 21.

Super GT[muokkaa]

Kausi Talli MM-pisteet Sijoitus
2015 Lexus Team Sard 23 13.
2016 Lexus Team Sard 82 1.
2017 Lexus Team Sard 44 8.
2018 Lexus Team Sard 36 7.

Triviaa[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Kauden 2012 Formula 1 -tallit ja -kuljettajat
Red Bull Racing Saksa.gif Sebastian Vettel Australia.gif Mark Webber
Vodafone McLaren Mercedes Iso-Britannia.gif Jenson Button Iso-Britannia.gif Lewis Hamilton
Scuderia Ferrari Spanish flag 1.gif Fernando Alonso Brazil Flag 1.gif Felipe Massa
Mercedes AMG Petronas F1 Team Saksa.gif Michael Schumacher Saksa.gif Nico Rosberg
Lotus F1 Team Suomi.gif Kimi Räikkönen Ranska.gif Romain Grosjean
Sahara Force India F1 Team Iso-Britannia.gif Paul di Resta Saksa.gif Nico Hülkenberg
Sauber F1 Team Icon flag-Jp.png Kamui Kobayashi Icons-flag-mx.png Sergio Pérez
Scuderia Toro Rosso Australia.gif Daniel Ricciardo Ranska.gif Jean-Éric Vergne
WilliamsF1 Team Icons-flag-ve.png Pastor Maldonado Brazil Flag 1.gif Bruno Senna
Caterham F1 Team Suomi.gif Heikki Kovalainen Icons-flag-ru.png Vitali Petrov
HRT F1 Team Spanish flag 1.gif Pedro de la Rosa Icons-flag-in.png Narain Karthikeyan
Marussia F1 Team Saksa.gif Timo Glock Ranska.gif Charles Pic