Havumaja

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Under construction.png Alla rakentamisen!
Tämä artikkeli on harvinaislaatuisen perseestä, koska se on keskeneräinen.
Ota rukkaset ja vasara käteen ja rakenna sitä hieman valmiimmaksi.

Havumaja on havuista ja kepeistä valmistettu asumus. Tavallisesti nuoret, jotka ovat juuri lähteneet omilleen diktaattorivanhempiensa hoivasta rakentavat havumajan väliaikaiseksi tai elinikäiseksi asumukseksi.

Esihistoriallinen havumaja[muokkaa]

Ei ole saavutettu kokonaisvaltaista konsensusta siitä, milloin ensimmäisten havumajojen oletetaan syntyneen Suomen alueelle. Vastaavien kaltaisten majojen olemassaolosta niin Venäjällä kuin muissakin helvetin esikartanoissa on vahvoja todisteita, vaikkakin tutkimuksiin todisteiksi esitellyt esihistorialliset havut saattavat olla myös jonkin 2000-luvun paikallisen asukkaan syömiä ja ruuansulatusjärjestelmän kierrättämiä jätöksiä.

Oletuksina todisteiden puutteiden tuomien aukkojen täyttämiseen on käytetty muita vertauskohtia Suomen ja muiden valtioiden tasolla. Koska Suomen esihistoriallinen maailma oli kamala, kylmä ja itsemurhiin ajava paikka[1], on siellä ollut pakollinen tarve jonkinlaiseen itse rakennettuun suojaan. Samaan aikaan kun esihistorian rajamailla rakennettiin jo suuriakin ihailun aiheita, Suomessa yleensä edelleen piiloteltiin kallioluolissa tai hätätilassa tuotettiin hyvin alkeellinen maja, jonka valmistukseen otettiin mallia hyönteisiltä. Majat koostuivat enimmäkseen kuolasta sekä ulosteista, joihin saattoi hyvänä päivänä joku huomata lisätä vähän soraakin[2].

Yleisen harhaluulon mukaan Suomalaisten kuvitellaan olleen mahdottomassa asemassa rakentaa havumajoja ennen vuotta 1800. Itse asiassa mahdollisuudet majojen rakentamiseen olivat olleet olemassa ja miljoonia vuosia, mutta kesti pitkään, että yksikään suomalainen onnistui toteuttamaan samaan aikaan kaksi tarvittavaa asiaa.

  • Rakentamaan havumajan
  • Lisääntymään ajoissa opettaakseen tämän kyvyn eteenpäin.

Satunnaisista majoista on viitteellisiä todisteita jo sydänkivikaudelta, mutta ensimmäisten täysin varmojen, tarkoituksella ja perityn taidon kautta rakennettuja havumajoja löydetään ensimmäisen kerran vasta 1939 talvisodasta.

Miten havumaja rakennetaan?[muokkaa]

Otetaan havupuun oksia, joita kasataan päällekkäin. Tätä toistetaan kunnes maja on toivotussa korkeudessa ja laajuudessa.

Tarvittaessa, vaikkapa säilytystilaksi tai piilopaikaksi muilta petoeläimiltä, voidaan myös maahan kaivaa kuoppa, johon sijoittua.

Jos havumajaan haluaa sijoittaa myös karjaa, kuten lehmiä, sikoja tai vaimoja, on ne syytä yrittää ensin kesyttää. Havumajan rakenteelliset rajoitteet tekevät majasta äärimmäisen huonon karsinan. Samoin havumajassa tila harrastaa mitään merkittävää kanssakäymistä karjan kanssa, kuten suomalaiseen kansanperinteeseen tuntuu pahan kerran pesiytyneen vuosisatojen aikana, maja on hyvin hutera paikka.

Kuka siihen pystyy?[muokkaa]

Eläin, jota vastaan havumaja suojaa
Eläin, jota vastaan havumaja EI suojaa

Useissa eri lähteissä, joiden pohjana ovat kokemusperäiset selvitykset sekä rahalla tuotettua tutkimusta, on huomattu lasten olevan lähes universaalissa määrin kykeneviä rakentamaan kelvollisen havumajan. Onkin yhä epäselvää, josko lapsien tekemiä majoja olisi ollut olemassa paljon muita majoja enemmän, mutta ne olisivat vain tuhoutuneet ajan saatossa havaitsemiskyvyttömiksi.

On montakin mahdollista syytä tähän mielenkiintoiseen kuriositeettiin. Erään teorian mukaan lasten pienemmät ja näppärämmät kädet ovat sopivampia käsittelemään havuja. Koska aikuisilla on tapana väkivaltaisesti hajottaa kaiken, mikä tuottaa heille pienintäkin epämukavuutta, lapsilla näyttäisi riittävän enemmän kärsivällisyyttä niiden valmistamiseen.

On myös huomattu, että lapsilla on kyky kuvitella asiat isommiksi kuin mitä ne ovatkaan. Sen vuoksi lasten on tarvittavaa metsästää paljon vähemmän raaka-aineita majaa varten kuin aikuisilla on. Usein aikuiset jopa kyllästyvät liian pian majan rakentamiseen, eivät saa mielestään tarpeeksi palkkaa sen rakentamiseksi tai ajavat sen maahan koska siitä ei irtoa tarpeeksi pääomatuloja.

Yksi syy saattaa piillä myös majan tulevassa käyttötarkoituksessa. Lapset, harvemmin, käyttävät sitä läheiseen kanssakäymiseen karjansa kanssa, joten majaa ei tuhota yhtä nopeasti ja siten menetetä mielenkiintoa uuden rakentamisen opetteluun.

Epätoivon vimmalla tehdyt kliiniset tutkimukset yrittävät yhä selvittää, mikä tämän mahdollistaa. Lähin arvaus tällä hetkellä on oletus, että jokin rauhanen surkastuu aikuisikään mennessä, jolloin taidot majaa kohtaan kuihtuvat. Tutkimustyötä tuotetaan Suomen valtion piilotetussa bunkkerissa meressä, jossa lapsikokeita ei valtiolliset lait säätele[3].

Havumajan tervaterveysvaikutukset[muokkaa]

Havumajoissa asuminen on tutkitusti terveellistä. Tutkija Aaron Lindorf kertoo asuneensa havumajassa viikon, ja parantuneen syövästä (näiden kahden tapahtuman välistä yhteyttä ei ole sensijaan pahemmin tutkittu). Helsingin messukeskuksessa pidetyillä Himppe ja Hömppä -messuilla esiteltiin ensimmäistä kertaa xylitolhavumaja joka helpotti yskää ja kuumetta potevaa sairasta ihmistä. Majoja myyntiin viikon ajan yli kymmenen miljoonaa kappaletta.

Viitteet[muokkaa]

  1. Verrattuna siihen nykyaikaiseen onnelaan mikä se nyt on...
  2. Viimeaikaisen asuntolainakehityksen vuoksi tällaisia majoja on tosin alettu löytää isoina keskittyminä Helsingin huonoilta alueilta sekä pitkin maakuntia
  3. Se oli sitten vitsi. ...toivottavasti

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

  • Missä tahansa, missä on metsää tai ainakin havunoksia ja lapsia
Drinkingbeer.jpg Tämän tynkäartikkelin edellinen kirjoittaja myöntää olleensa humalassa.
Korjaa känninen toilailu pyyhkimällä artikkeli siistimmäksi.