Hanuri

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hanurin ääntelystä iloitsemista pidetään maalaismaisena viihteenä. Moni on yrittänytkin säilyttää vanhaa elämäntapaa puoliväkisin esimerkiksi järjestämällä erilaisia hanurinsoittopalkintoja. Hanurin maailmaan onkin näillä keinoin saatettu myös lapsia ja nuoria.

”Asiat eivät ole ikinä niin huonosti, etteikö niitä saisi haitarinsoitolla vielä huonommiksi”

~norjalainen sananlasku

Hanuri eli haitari on kaasunpaineeseen perustuva kosketinsoitin. Hanuri on palkeisiin ja painevaikutuksiin perustuva soitin jossa rypyn läpi puhallettu ilma vapautuu ja vapautuessaan tuottaa värinöitä hanuriin. Ulos pääsee hanurille tyypillinen ääni. Ääniä on usean eri korkuisia ja näiden avulla taitavimmat hanurinsoittajat voivat soittaa hauskoja pieniä melodioita.

Hanurimusiikki on ollut Suomessa perinteisesti kansan suosiossa. Hanuria pidettiin kansanomaisena soittimena jonka avulla voitiin soittaa ilostuttavia ralleja. Tämän vuoksi hanurimusiikkia ei ole pidetty kulttuurieliitin musiikkina. Hanurimusiikki on kuitenkin ilahduttanut monia perinteisiä Suomi-Filmejä. Ne toki koettelivat sen ajan moraalisia arvoja ja koputtelivat kohteliaisuuden ja soveliaisuuden rajoja. Mutta kansansuosikkina hanurimusiikkia elokuvista ei oikein voitu kieltääkään.

Toimintaperiaatteensa kannalta se muistuttaa hieman säkkipilliä tai urkuja - vailla näiden soittimien musiikillisia ansioita. Sen äänentuontimekanismi tuo mieleen huuliharpun - joskin vain hyvin harvat ovat halukkaita soittamaan hanuria huulillaan. Hanuria ei pidetä suussa vaan sylissä. Ja sitten vain painellaan menemään.

Katso myös[muokkaa]