Hanna Mäntylä

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

”Viimeinen kysymys on, että olen koskaan omistanut kaikuluotain, joka toimi matalassa, likaantuneen veden. Ymmärrän tuntuu vitsi sanoa, että kaikuluotain toimii vain, kun vesi on liian syvä vaaralliseksi, mutta se on usein totta. Yksi syy tähän on, että matala, mutainen pohja saa kuohuttaa tuulen ja aaltojen lisäksi kulkee vene, joten kaikuluotain saa aivan ymmällään seurauksena ei todellakaan ole mitään pohja mitata. Olen käsi kuulostava linja, mutta se on turhauttavaa käyttää, kun vene liikkuu, ja ajoittain pysäyttämään veneen kuulostaa pohjaan voisi kulkua vie nähdään myöhemmin, että yksi menettää kyvyt nousuvesi.”

~Hanna Mäntylän kotisivujen hannamantyla.fi viimeisin blogikirjoitus "Eclectic Navigation" 6.5.2016[1]
Hanna Mäntylän hiustyyli on mannereuroppalaista retroa 1930-luvulta.

Hanna Mäntylä (s. 1974), jonka nimi ja habitus tuovat mieleen Idols-karsiutujan, on torniolainen kansanedustaja ja pätkäministeri. Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet joutuivat tuhlaamaan työaikaansa noin vuoden edestä vuosina 2015–2016 selittääkseen Mäntylälle perustavanlaatuisia tosiasioita tämän toimenkuvasta.

Sipilän hallituksen suurta sote-uudistusta luotsannut Mäntylä on johdonmukaisesti tehnyt katastrofin kaikista projekteista ja romanttisista lähisuhteista, joihin on ryhtynyt. Hänessä on yrittäjähenkeä, minkä vuoksi hän piti 2000-luvun alussa Lahdessa Cubbicoot-nimistä alusvaateliikettä, jonka meni nurin. Mäntylä ehti kuitenkin Cubbicootin kautta tutustua perussuomalaisten toimintaan, sillä mm. Timo Soini, Pentit Kettunen sekä Oinonen ja Reijo Tossavainen hankkivat liikkeestä miestissiliivinsä.

Sosiaali- ja terveysministeriksi Mäntylä nostettiin persuryhmästä, koska hän sattui olemaan sopivasti selvänä ministerien valapäivänä. Jos sote-hanke on vaikuttanutkin sekavalta, ei siitä voi syyttää ministeri Mäntylää, joka ei ollut missään vaiheessa tilanteen tasalla päätöksiä tekemässä.

Mäntylä ilmoitti vuonna 2010 huoltajuusoikeudenkäynnissä itsensä yksin asuvaksi yksinhuoltajaksi saadakseen suomalaisilta veronmaksajilta reippaat 5000 euroa oikeusapua, vaikka todellisuudessa eli avoliitossa varakkaan merikapteenin kanssa. Tällaista menettelyä voidaan rikoslain erityissanastossa pitää tietyissä konteksteissa – esimerkiksi juuri tasan Mäntylän tapauksessa – niin kutsuttuna petoksena.[2] Mäntylällä kävi kuitenkin sikäli hyvä säkä, että kuinka ollakaan tutkinnassa oikeusapua antanut poliisi ajoitti vuosilomansa juuri niin, että rikosepäily ehti vanhentua, vaikka tavallisesti näin selvät jutut etenevät syyttäjälle parin päivän sisällä. Näin ollen ei Mäntylä ole virallisesti syyllistynyt mihinkään rikokseen, tekipä vain mitä teki, ja säästi siinä reilut 5000 euroa omia rahojaan.[3]

Mäntylän parisuhdekiemuroihin merikapteeniavomiehen kanssa kuului ainakin uhkailua ja kiristystä, muttei tämänhetkisten tietojen mukaan lahjontaa.[4]

Mäntylä erosi ministerin tehtävästä elokuussa 2016 henkilökohtaisten syiden takia:[5] hän oli mm. henkilökohtaisesti täysin epäpätevä ja osaamaton, ja lisäksi oli henkilökohtaisesti välttänyt erittäin todennäköisen rikossyytteen hulvattomalla onnenkantamoisella. Mäntylän tilalle sosiaali- ja terveysministerinä astui kansanedustaja Pirkko Mattila. Mäntylä perehdytti seuraajansa huolellisesti ministeriönsä asioihin ja ehti kertoa tälle kolmessa minuutissa kaiken, mitä ministeriön toiminnasta tiesi, lähinnä vessojen ja parkkipaikkojen sijainnit.

Mäntylän parisuhdekuviot ovat rauhoittuneet merikapteeniepisodin jälkeen. Viimeisimpien (marraskuu 2016) tietojen mukaan hän deittailee persujen eduskunta-avustaja Heikki Tammista. Väkivaltainen Tamminen on kroonisessa ulosotossa ja kiinnostunut maahanmuutosta.[6]

Kesäkuussa 2017 ilmoitettiin, että Mäntylä siirtyy erityisneuvonantajaksi Euroopan neuvoston sihteeristöön.[7] Tästä herää kysymys, miten pahassa pulassa Euroopan neuvosto on, jos Mäntylältä pitää neuvoja kysellä. Toisaalta lienee selvää, että Mäntylältä saatavat neuvot ovat aina varmasti todella erityisiä.

Kansanedustaja Hanna Mäntylän kotisivut vuonna 2017.

Viitteet[muokkaa]