Guam

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Oi Guam, oi Guam, ma lemmin suam.”

~Napoleon, käyttäjä
Guamin lippu aiheuttaa sokeutta.

Guam (ruots. Guåhån) on vähäpätöisimpiä mitättömyyksiä, joiden eteen Yhdysvallat on ikinä voimavarojaan kuluttanut. Tämä 541,3 neliökilometrin laajuinen vulkaaninen paratiisi on ollut maailman ostoshelvetin hyvänlaatuinen etäkasvusto vuodesta 1898 alkaen. Guam on Yhdysvaltojen sulauttamaton territorio, ja syystä: sulaessaan saari vain liukenisi ympärillä syvänä loiskuvaan Tyyneenmereen.

Historia[muokkaa]

Guamin historiaa ei yleensä kelpuuteta edes alaviitteeksi mihinkään historian yleisesityksiin, mutta tässä se nyt kuitenkin on:

Hyvin kauan sitten Guam nousi merestä Mariaanien saariryhmän vapaana olleelle eteläpaikalle. Lähistöllä kaislakatamaraaneissaan odotelleet, Filippiineiltä häädön saaneet tulevat alkuasukkaat odottelivat hieman saaren jäähtymistä, minkä jälkeen purjehtivat maihin ja alkuasuttivat sen. Saarelle syntyi tyylikäs lattekulttuuri. Alkuasukkaat olivat iltapäiväkahvilla aina vuoteen 1521, jolloin portugalilainen maankiertäjä Fernão de Magalhães poikkesi espressolle, tuhersi kartan lautasliinaansa ja lähti jättämättä juomarahaa.

Espanjalaiset havahtuivat Guamin olemassaoloon tutkiessaan karttojaan vuonna 1565 luultuaan saarta yli 30 vuotta liiskaantuneeksi hyönteiseksi. Peittääkseen nolon mokansa Espanja julisti välittömästi Guamin kruunun omaisuudeksi. Sata vuotta myöhemmin espanjalaiset muistivat taas Guamin olemassaolon ja katsoivat parhaaksi tehdä jotakin ihan vain näön vuoksi. Rutiiniproseduurin mukaisesti saarelle lähetettiin pari jesuiittaa keihästysmatkalle ja sitten pyhimysputkeen.

Yhdysvallat otti Guamin haltuunsa espanjalais-amerikkalaisessa sodassa 1898. Presidentti McKinley vaati rauhanteossa joko Espanjan kuningataräidin paellareseptiä tai Guamia. Edellinen oli Espanjan harvoja valtionsalaisuuksia, jälkimmäinen muotopuoli saari jossain syvänteen syrjällä. Menköön koko imperiumi, kun kerran on mennäkseen, ajattelivat espanjalaiset toivoen salaa, että amerikkalaisille tulisi saaresta vielä harmia. Kuten tulikin.

Yhdysvallat militarisoi saaripahasen hyvin nopeasti tulevaa käyttöä varten. Ja sitähän tuli. Vihollisiakin löytyi sopivan läheltä. Ensimmäisessä maailmansodassa hyökättiin Saksan Pohjois-Mariaaneilla sijaitsevaa lähetysasemapanimoa vastaan. Toisessa maailmansodassa japanilaiset tulivat käymään ja viihtyivätkin kolmisen vuotta. Yhdysvallat katsoi parhaaksi evakuoida kaikki ei-alkuasukkaat saarelta ennen japanilaisten saapumista. Mutta sitten amerikkalaiset palasivat ja lopun voi katsoa elokuvista.

Guam nykyään[muokkaa]

Guam on tänä päivänä Yhdysvaltojen vauraimpia alueita. Saarella sijaitsee Yhdysvaltain laivaston ja ilmavoimien merkittäviä tukikohtia, joten paikallinen prostituutiotalous kukoistaa. Merkittävä tulonlähde on myös turismi. Etenkin japanilaiset tulevat mieluusti muistelemaan vanhoja pakkotyöleirinvartija-aikojaan.