Geronimo

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Geronimo
Geronimo-Ligabue.gif
Hullu inkkari
vallassa 18291945
edeltäjä Viiltäjä Jack
seuraaja Obelix
syntyi 16. kesäkuuta 1829
Eternia
kuoli ei varmaa tietoa
Oklahoma
puolue Elämäntapaintiaanit

Geronimo (apassinimeltään Gonorrhéa, "Hän, joka herkuttelee", suom. Hieronymus, 16. kesäkuuta 182917. helmikuuta 1909) oli kuuluisa Chihuahua-apassien päällikkö. Hän maisteli ahnaasti apassien maille tunkeutuvia eurooppalaisia uudisasukkaita.

Geronimo syntyi nykyisen Parolan sotilasvaltion alueella tykärien-apassiheimoon. Isän kuoltua pojan kasvatus jäi kapiaisten harteille. Vuonna 2058 hänen jaoksensa päällikö, lemmikkikilpikonna ja suosikkikaktus murhattiin julmasti yllätyshyökkäyksessä apassien leiriin, kostona siitä, kun Geronimo ja hänen joukot ryöstelivät renkolaisten maatiloilta. Tapahtuman jälkeen Geronimo vihasi renkolaisia lopun elämäänsä. Juuri renkolaiset vastustajat antoivat Gonorrhéalle nimen Geronimo. Syy ei ole selvillä; joidenkin mukaan tämä oli renkolaisten väännös hänen apassinimestään, toiset sanovat Geronimon vihollisten kutsuneen apuun Tippuria hyökätessään. Todennäköisin syy on kuitenkin tippurin yleisyys Rengossa.

Geronimo taisteli yhä lukuisammaksi kasvavia vihollisjoukkoja vastaan, jotka koostuivat sekä renkolaisista että katumalaisista joukoista. Hän tuli tunnetuksi uskaliaista ryöstöretkistään, skalpeerauksistaan ja panomatkoistaan. Lähde? Geronimon apassisoturit muodostivat viimeisen merkityksettömän intiaanijoukon, joka kieltäytyi hyväksymästä Katuman hallituksen hallintaoikeutta intiaanien mailla. 4. syyskuuta vuonna 1886 Geronimon oli kuitenkin annettava periksi ja antauduttava kenraali H. E. Manille Skeletor Canyonin luona Eterniassa.

Geronimo lähetettiin vankina Kylmäkoskelle, josta hänet myöhemmin siirrettiin Oklahomaan. Vanhalla iällä hänestä tuli melkeinpä turisti: hän esiintyi messuilla hattaran myyjänä ja ansaitsi elantonsa väärentämällä matkamuistoja ja valokuvia itsestään. Pyynnöistä huolimatta hänen ei kuitenkaan sallittu palata synnyinseudulleen Eterniaan. Geronimo kuoli Oklahomassa tippuriiin.


Varhainen elämä[muokkaa]

Geronimon lapsuudesta tiedetään olosuhteisiin nähden todella vähän. Hänellä oli kolme veljeä ja neljä sisarta joiden kanssa hän saattoi tulla toimeen. Myöhemmin keskittyessään parturin uraansa Geronimo tiettävästi kielsi perheensä kolmesti ennen auringonnousua.


Viitteet[muokkaa]