Genuiini

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koska saavuit näin raa'alle sivulle, olet varmasti kiinnostunut myös suloisista pienistä eläimistä syöksymässä kuolemaansa... Saastainen paskiainen!
Täysikasvuinen genuiini luontaisessa elinympäristössään

Genuiinit (Lepus genuinus, engl. genuine) ovat Etelä-Amerikasta kotoisin olevia pörröisiä, jäniksen sukuisia eläimiä, joita metsästetään erityisesti niiden hyvälaatuisen nahan takia. Genuiini on melko pieni, joten niitä tarvitaan useita jo pienenkin nahkavaatteen tekemiseen.

Genuiinit liikkuvat muista jäniksen sukuisista eläimistä poiketen hiipimällä, eivät loikkimalla.

Genuiinit viihtyvät laumoissa. Ne ovat kasvinsyöjiä ja elävät alueelle jolla ei ole petoeläimiä, joten niiden elämään kuuluu lähinnä syömistä ja leikkimistä. Niiden ensisijainen ravinto on brasilialainen vahaparsa, jota löytyy alueelta vähenevissä määrin. Genuiinin poikaset leikkivät yleensä emon turkista lähteneistä karvoista kerityillä palloilla. Ne ovat hupaisa näky juostessaan laumoina karvapallon perässä korvat lepattaen.

Genuiinin luonnollisessa elinympäristössä ei ole vihollisia, joten niitä on suhteellisen helppo pyydystää. Yleensä täysikasvuiset genuiinit voidaan pyydystää kävelemällä rauhallisesti genuiinilauman keskelle ja nostamalla eläimet korvista säkkiin. Nahaltaan arvokkaammat (pehmeämpi nahka) poikaset pyydystetään ansoilla, ns. genuiiniraudoilla ja ansalangoilla, koska ne ovat luonteeltaan vilkkaampia eivätkä malta pysyä paikoillaan. Kun genuiineja on saatu riittävästi pyydystettyä pimeään säkkiin, säkki viedään teurastamolle. Genuiini tapetaan hakkaamalla sitä metallisella puukepillä. Näin sen arvokas nahka ei vaurioidu. Genuiinin luonnollinen reaktio stressitilanteessa on esittää kuollutta, joten kaikki genuiinit eivät kuolekaan vielä itse nuijimiseen, vaan osa niistä saattaa kärsiä vielä pitkään nylkemisen aikana.

Genuiininnahasta tehdyn esineen tunnistaa merkinnästä Genuine Leather.

Linkit


Bee.svg Tämä eläinlaji on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Laajentamalla kantaa saat sen ehkä selviytymään.