Frasier

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuten näkyy, Frasier-sarjan logo on ottanut vaikutteita Vantaasta, kiitos taustalla möllöttävän vesitornin

Frasier on vuosina 1993 – 2004 kehää pyörinyt sarja, jossa kolme miestä kaipaavat kovasti naista. Siinä samalla he munaavat aina kaiken ja siten saavat aikaan seuraamiseen yllyttäviä farsseja. Sarja pyrkii samaan aikaan myös olemaan psykologinen sekä filosofinen komedia, jossa se kehää kiertäen onnistuu paljon miesten naisseikkailuita paremmin.

Suurinta kritiikkiä sarja on saanut sen tylsän genremäisestä asetelmasta: Kahdesta psykiatrista, neitimäisestä miehestä poliisi-isänsä helmoissa sekä liudasta elämää suurempia sivuhahmoja. ”Sama vanha tarina”[1]

Frasierin kavalkadi[muokkaa]

Sarjan vetovoiman on katsojatutkimuksessa[2] havaittu koostuvan:

 • 5 prosenttisesti hahmojen persoonallisuudesta
 • 5 prosenttisesti miljöön naurettavuudesta (Asunto on kuin jokin epäonnistunut galleria)
 • 90 prosenttisesti siitä epärealistisuudesta, että Frasier voi tavata niin monia naisia niin huonolla menestyksellä, eikä kukaan näistä petetyistä ja jätetyistä silti ammu tätä häntä-Heikkiä, vaikka tämä koko ajan kertoo osoitteensa radiolähetyksessä

Psyykkeen hajonneisuus[muokkaa]

Sarjan kantavana voimana[3] ovat seuraavat vakiokaluston jäsenet:

Eddie

Joka kohtaukseen väkisin mukaan änkeävä koira, jolla on muutama hyvä irtovitsi sekä tuhottomasti kohtauksia, jotka selittyvät parhaiten sillä, että sarjan käsikirjoittajista ainakin puolet ovat naisettomia haaveilijoita.

Sohva

Värikäs, vakaa sekä kaiken kokenut veteraani, joka varastaa huomion tuon tuosta, eikä milloinkaan unohda vuorosanojaan. Sohvan korvaaminen toisella samannäköisellä sohvalla oli nostattaa suuren boikottiliikkeen sarjan eräällä kaudella, mutta yleisö rauhoittui, kun ensin paljastettiin, että sohva itse asiassa oli sama sohva juonenkäänteestä huolimatta, ja lopulta Kelsey Grammarin suostuttua siihen, että jokainen katsoja saisi kerran potkaista häntä perseeseen[4].

Kävelykeppi

'Isän' kävelykeppi oli koko sarjan ajan yksi keskeisimmistä hahmoista, tukien monesti ontuvaa muuta näyttelytyötä omalla taipumattomalla, metodistisella näyttelijäntyöllään. Suostumatta muuttumaan juoksevaksi vitsiksi se myös muisti tuoda aina uudelleen mukaan vähän draamaa ja nostalgisia viittauksia menneisiin kunnian päiviin.

Radiotoimiston lautasrumpu

Tämä usein paluun tekevä koominen sivuhahmo pelasti kerta toisensa jälkeen muuten vakavaksi menevän radiokeskustelutilanteen takaisin komediasarjan puolelle[5]. Lautanen tajusikin kolmannen kauden jälkeen alkaa vaatia lisää palkkaa, mistä syystä se oli joutua tiputetuksi ulos, mutta katsojamäärien lasku palautti sen sopimuksen.

Mikrofoni

Radio-ohjelman mikrofoni oli koko kausien kirjon läpi pysyttelevä, mietteliäisyyttä mukanaan tuova seisoja, joka piti huolen siitä, että joka tilanteessa radiokeskuksessa oli pyrkimys löytää jotakin sanottavaa. Mikrofonin suurin ongelma olikin erään kauden jakso, jossa kaikkien rakastama radiojuontaja sekä tämän tuottaja sekoavat huutamaan perverssiä törkyä radioaalloille. Mikrofoni selvisi skandaalista, koska se pystyi todistamaan, ettei se ollut yllyttänyt sanomaan itse sanoja vaan vain joitakin sanoja eetteriin. (Seonnut kaksikko koki palkanalennuksen myöhemmillä kausilla.)

Näyt

Alkukausilla mukana oli toistuvana hahmona myös erilaisiin asuihin pukeutuneena näky, joka varoitti tai huvitti milloin mistäkin asiasta. Myöhemmillä kausilla nämä kohtaukset muuttuivat vierailevan tähteyden puitteisiin, sillä näkyjä alettiin pitää huumeiden käytön merkkinä niiden oltua toistuvasti tilanteeseen sopimattomia ja muuhun käsikirjoitukseen nähden ontuvia. (Isän kävelykepin tuella näyt eivät joutuneet kokonaan ulos sarjasta.)

Pitkä musta takki

Sarjaan saapui ajoittain myös pitkä musta takki, jonka sinällään kylmää roolisuoritusta yleisön satunnaisesti omituisiin asioihin syttyminen tuki loistavasti. Takista tulikin rakastettu hahmo sen määrän puutteesta huolimatta[6].

Jyrinä-ääniefekti

Usein sarjan visuaalisemmat tähdet kävelevät ylitse sarjan auditiivisemmista hahmoista, mutta tämä toistuva kumina saattoi yleisön naurun partaalle huolimatta näkyvän hahmon puuttumisesta.

Liina

Psykologiaa sivuavaan sarjaan oli nerokasta sisällyttää maanisen neuroottinen liina, joka oli huolissaan jokaisesta ovenkahvasta, tasosta ja pöydästä. Liina oli tosin joutua ulos sarjasta, kun yksi avustajista meni kutsumaan sitä vahingossa rätiksi, ja se sai paskahalvauksen. Väkivaltainen tilanne ratkaistiin hiljaisuudessa suljettujen ovien takana. Liina ymmärsi alkaa vaatia lisää rahaa, kun sitä maaniteltiin suostumaan myös vessan istuinten sekä altaiden pyyhimiseen

Suljetut ovet

Suljetut ovet vaativat joka kausi enemmän ja enemmän rahaa, jotta ne suostuivat pysymään suljettuina. Ne valittivat usein siitä, että niiden roolin skaala oli liian lattea ja niiden vuorosanat liian harvassa, mutta käsikirjoitustiimi vakuutteli niille koko ajan, että niiden sulkeutuneisuus antoi muille oleellisen mahdollisuuden olla salaperäisiä.

Makuuhuoneen sänky

Usein nähtynä hahmona tyyppi-roolittumisen pelosta kärsivä makuuhuoneen sänky pelkäsi tulevansa lopulta yleisön hylkäämäksi loputtomien miesseikkailuidensa takia. Siitä syystä sänky saikin lopulta kantaa myös lasta ja esitellä vastuullisempaa puoltaan.

Ennätystehtailua[muokkaa]

Sarjassa pientä sivuhahmoa esittänyt Kelsey Grammar jakaa James Arnessin kanssa (Gunsmoked) pisimmän yhtäjaksoisen saman hahmon esittämisen ennätyksen, 20 vuotta.[7]

Sarjan nerokkuus[muokkaa]

Valokuva sarjan käsikirjoitustiimin toimistosta 90-luvulta.

Sarjan nerokkuudesta on kriittisissä arvosteluissa oltu usein harvinaisen yksimielisiä Sarjan loistavuutta ovat kuvastaneet esimerkiksi ne asiat, että:

 • Sarja perustuu toisesta sarjasta, kerrankin menestyksellisesti erkaantuneeseen hahmoon, mikä tekee itse sarjasta sisarsarjan. Sisarena nyt on paljon vaikeampaa ponnistaa kunniaan ja maineeseen kuin omana itsenään.
 • Sarjan hahmoissa on paljon omaperäisyyttä:
  • Koulutetut miehet ovat naismaisia
  • Tuoleilla istutaan
  • Vaikeasti suunnitellut sosiaaliset tapahtumat menevät pieleen stressin päätteeksi
  • Ex-vaimot ovat äreitä toiseen potenssiin
  • Lakimiehet ovat äreitä
  • Petetyt ovat äreitä
  • Jätetyt ovat äreitä
 • Radio-ohjelmaan soittavat henkilöt kuvastavat oikeita ihmisiä, joita sitten oikeat ihmiset voivat ylemmyyden tunteessaan nauraa
 • Ylitsevuotavan kalustettu asunto voi olla naurun aihe niille, joilla ei ole talossaan paljon mitään kalusteita.
 • Lapsien aiheuttamat häpeän hetket sekä tilanteet, jotka normaaleissa oloissa olisivat sosiaalinen itsemurha, ovat näiden vanhemmille lähinnä pieni naurun aihe, sillä nehän unohtuvat noin viikossa kokonaan
 • Sarja ei ollut vain komedia tai farssi, vaan se oli psykologinen draama, joka toteutettiin farssisen komedian keinoin.
  • Sarjan syvällisyydestä ei tarvitse varmaan muita todisteita esitellä kuin se, että päähenkilöllä on elämässään haasteita, jotka vaativat tätä pohtimaan. Noin 95 prosenttia perinteisistä nykykomedioista unohtavat tämmöiset ajan tuhlaamiset heti leikkauspöydälle.
 • Sarja teki vaarallisen rohkean mutta lopulta nerokkaaksi paljastuneen ratkaisun palkata koiraksi hirvi eikä oikeaa koiraa, sillä hirvi osaisi tulkita koiraa ulkopuolisesta kulmasta, korkeudesta sekä näkövinkkelistä[8].
Frasier on nykyään maailman valloittanut tv-sarja, joka on löytänyt tiensä joka niemeen, notkoon sekä koloseen.
Valokuva viime viikonlopun Frasier-uusintaa seuraavasta perus katsojasta, jonka suurin mielenkiinto sarjaa kohtaan syntyy juuri ”sen älykkäästä huumorista”.[9]

Sarjan kesto[muokkaa]

Frasier pyöri 11- kautta, mikä tekee siitä vanhemman kuin dinosaurukset, Jeesus, Matti Vanhanen sekä yli puolet nykyisistä valtioista.

Sen sijaan sen ylimielinen käytös Oscareissa aiheutti sen, että eräällä tauolla Simpsonit hakkasivat sen tajuttomaksi tarjoilupöydän luona rullalaudalla.

Sarjan uusintajulkaisut[muokkaa]

Sarja on uusittu koko ajan, joka paikassa ja välillä pyytämättäkin. Joka aamu on noin 10 prosentin mahdollisuus, että Kelsie Grammar tulee oven taakse pyytämään sinua katsomaan käteesi tunkemat DVD-t sarjan koko tuotannosta. Kun hänelle yrittää selittää, että sarjaa tulee muutenkin koko ajan televisiosta eikä ”sua kukaan sen enempää voi enää muistaa”, hän sortuu itkemään polvillaan ovesi eteen, kunnes kehtaat sulkea sen päin hänen naamaansa.

Sarjan vaikutus nykytelevisioon[muokkaa]

Frasier tuhosi 2010-luvun television.

Jokainen kanava on nykyään täynnä komedioita, jotka yrittävät kaikkensa antaen olla samaan aikaan sekä syvällisiä että hauskoja. Asiasta on tuotettu alla oleva esimerkkikuva.

Esimerkkikuva 01


Viitteet[muokkaa]

 1. Lähde: Kuuro ja sokea kriitikko
 2. Tutkimusotanta joukko kadulta kaapattuja satunnaisesti valittuja ohikulkijoita
 3. Mikä termi on käsitettävä tässä tapauksessa hyvin itseironisessa sävyssä
 4. Tämä toimenpide toistettiin, jotta sarja sai jatkaa 8. kaudelle
 5. Koska kaikissa amerikkalaisissa komedioissa aina vähintään kolme tuottajaa kiertelee jatimatikit kourissaan vahtimassa, ettei tilanne pääse liian älylliseksi katsojille, kongi saattoi jopa pelastaa ihmishenkiä
 6. Kyseessä oli Sid Vicious-efekti
 7. http://fi.wikipedia.org/wiki/Frasier Hikipedian tutkimusten mukaan molemmat roolit olivat muuten hyviä, mutta 19 vuotta 364 päivää, 23 tuntia, 59 minuuttia ja 59.99999999... sekuntia liian pitkiä
 8. Tämä vaatii vähän IMDB,tä mutta kyllä se aukeaa...
 9. Anteeksi. Kuva on todella ylikäytetty, mutta kun Uncyclo painosti ja seli seli...


Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]