Franz Kafka

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 warning300.png
Varoitus: Franz Kafka on todella tautinen ihminen ja sijoittuu useampaan kohtaan Hikipedian listalla ihmisistä tautiluokituksen mukaan. Altistuttuasi ota yhteys lääkäriin.
Kafka kirjoitti teoksensa miellyttääkseen isäänsä edes kerran elämässään. Ei tärpännyt.

Franz Kafka (3. heinäkuuta 18833. kesäkuuta 1924) oli tšekkiläinen kirjailija. Enimmäkseen hän kirjoitti saksaksi. Toisinaan hän kirjoitti joka toisen tai kolmannen luvun tsekiksi. Koulutukseltaan hän oli lakitieteen tohtori ja uskonnoltaan juutalainen ateisti.

Tausta[muokkaa]

Kafka syntyi Prahassa 1883 ja hänen isänsä oli kovakuoriainen. Suurikokoisen, voimakastahtoisen ja surisevan isän vaikutus Kafkaan näkyy hänen tuotannossaan. Päähenkilöiden selkärangattomuus ja niveljalkaisuus on keskeinen teema Kafkan novelleissa. Kafkan äiti oli rangaistussiirtolan komendantin tytär. Äiti sovelsikin usein isänsä metodeja kasvattaessaan levotonta lapsi- ja hyönteisparveaan.

Kafkan on sanottu kyenneen näkemään häntä ympäröineen maailman laaja-alaisemmin kuin useimmat kanssaihmiset. Tämän on arveltu johtuvan paitsi hänen harvinaisen kirkkaasta tajunnastaan myös hänen lievästä karsastuksestaan. Tiettävästi pelkkä Kafkaa esittävän valokuvan katsominen voi tuottaa ihmiselle vaikeasti sanallistettavaa eksistentiaalista hermostusta.

Kafka on nimitetty postuumisti Mansikkahillojen kuningattareksi joidenkin asiayhteydestä irrotettuina, mutta tosin kiistatta ylittämättömän nimisten kertomustensa ansiolla; nämä ovat ”Maalaisten petkuttajan paljastaminen”, ”Houkutus kylässä” sekä ”Miesratsastajille mietittäväksi”.

Kirjallinen tuotanto[muokkaa]

Kafkan teosten luonteesta ei ole päästy yksimielisyyteen. Tietenkään mitään ongelmaa ei olisi, jos näitä teoksia ei kuitenkin kiistattomasti olisi olemassa. Niitä tavataan maleksimasta kirjastoissa, ja jos niihin kohdistaa huomionsa tarpeeksi pitkään, saattavat ne värisevällä äänellä lausua itsestään tulkinnan tai kaksikin.

Kootuista teoksista leviää yleensä koko aikuistenosastolle kylmä huuru, joka iskee kyntensä useaan asiakkaaseen kuin kirves jäätyneeseen mereen. Tartunnan saanut pyörittelee mielessään mahdollisia, jopa paljonpuhuvan oloisia diagnooseja, mutta tuppaa lopulta jäämään hämmentyneenä pohtimaan, miksi varsinaista vilustumista ei ole tapahtunut eikä mikään todellinen tauti ole paljastanut salaisuuttaan vastaanottajalle. Pian altistunut alkaa pitää itseään yksinkertaisesti unohtavaisena.

Samaan kunnankirjastoon Kafkan kootut eivät voi koskaan pitkäksi aikaa jäädä, sillä niitä ohjaa kylmä tuuli, joka puhaltaa kuoleman alimmista ilmakerroksista.

Teokset[muokkaa]

  • Linna (Das Schloß, 1926): Messiaaninen pakkomielle päästä työhaastatteluun. Tytär ei anna randomille --> perhe ryhtyy kerjäläisiksi.

Katso myös[muokkaa]

Questionmark.jpg ONKO SIVISTYKSESSÄSI AUKKO?
Tämän sivun vitsi perustuu siihen, että se on kirjoitettu käsittelemänsä henkilön tai aiheen tyylillä parodisin tavoittein. Mikäli et tajua tätä sivua, johtuu se todennäköisesti siitä, että olet sivistymätön barbaari, joka ei tiedä mistään mitään. Ehkäpä sinun kannattaisi lukea enemmän Wikipediaa.
Kirjailijoita sieltä täältä
Meillä: Juhani Aho - Ior Bock - Minna Canth - Paavo Haavikko - Tove Jansson - Kalervo Järvensivu - Kippari10 - Aleksis Kivi - Kari Korhonen - Mauri Kunnas - Marjatta Kurenniemi - Reino Lehväslaiho - Eino Leino - Väinö Linna - Elias Lönnrot - Timo K. Mukka - Muumipappa - Hannu Mäkelä - Sofi Oksanen - Arto Paasilinna - Erno Paasilinna - Mauri Paasilinna - Reino Paasilinna - Kalle Päätalo - Ilkka Remes - Johan Ludvig Runeberg - Pentti Saarikoski - Hannu Salama - J.P. Sipilä - Anja Snellman - Tragedian synty - Mika Waltari
Muualla: Douglas Adams - Dante Alighieri - Wilbert Awdry - Carl Barks - William S. Burroughs - Italo Calvino - Lewis Carroll - Miguel de Cervantes - Agatha Christie - Tom Clancy - Roald Dahl - Charles Dickens - Fjodor Dostojevski - Erich von Däniken - William Faulkner - Goethe - Kenneth Grahame - Ernest Hemingway - Henrik Ibsen - Jahvisti - Janosch - James Joyce - Franz Kafka - Stephen King - Astrid Lindgren - Herman Melville - Nostradamus - Edgar Allan Poe - Terry Pratchett - Marcel Proust - Ayn Rand - Don Rosa - Antoine de Saint-Exupéry - William Shakespeare - P. B. Shelley - Leo Tolstoi - Mark Twain - Vergilius - Oscar Wilde - P. G. Wodehouse - Virginia Woolf - William Wordsworth


Open book 01.svg Tämähän on pelkkä brosyyri! Ei tällaista voi myydä kirjakaupassa. Lisää sivuja tarinaan säästääksesi mestariteoksen roskakorilta.