Footbag

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Osalle pelaajista on tärkeää koreilla varusteilla ja saada useita mahdollisuuksia heittää.
”Ja taas jokeen!”


”EI käsin, vaan jaloin!”
~Kokeneempi pelaaja opettamassa aloittelijoita

Footbag (arkikielessä fubägä, fuubäg, fubaga, footbaggi, fuutbäggi, fag) on peli, jota pelataan vähintään kahden pelaajan voimin. Pelissä ideana on pompotella pientä nahkakuulaa (perverssiä, eikö totta?) jaloilla potkien pelaajalta toiselle. Pallo pitää saada pysymään ilmassa. Pelistä on useita muunnelmia, Itä-Suomessa yleinen on play-off-muunnelma, Etelä-Suomessa stayplay.

Play-off-footbag[muokkaa]

Play-off-muunnelmassa pompottelusta, on tarkoitus saada palloon usein kolme kosketusta kolmella eri henkilöllä. Kun kosketukset on koskettu, eikä pallo välillä ole pudonnut maahan, sen saa ottaa kiinni ja sillä saa heittää toista pelaajaa. Suoranaista järkeähän tässä ei ole, mutta muiden ihmisten heittäminen esineillä on tunnetusti mukavaa ajanvietettä, jos ei heitettävälle niin ainakin heittäjälle. Footbagia pitäisi heittää kevyesti, tosin nuoremmat ja n00bimmat pelaajat usein unohtavat tämän, ja pyrkivät rikkomaan äänivallin. Toiset pelaajat tietysti kostavat tämän, ja loput arvaattekin.

Play-off-muunnelma tunnetaan myös Tappona, ymmärrettävistä syistä.

Stayplay[muokkaa]

Stayplay-muunnelmalla ei ole mitään tekemistä stay-up-sukkien kanssa.

Stayplay sopii ajankäyttöön hyvin. Pelistä ei putoa, ja kosketuksia on helppo kerätä kymmeniä ellei satoja. Yleisillä paikoilla pelattava footbag on yleensä stayplayta, koska siinä pallo ei voi hävitä. Suljetuille ja harvaanasutuille alueille play-off-muunnelma sopii paremmin. Stayplayssä keskitytään pallon heittelyn sijasta potkimiseen, josta onkin tosielämässä enemmän hyötyä, ainakin jos pitää potkia toisenvärisiä ihmisiä (tämä selittääkin Stayplay-muunnelman suosion Etelä-Suomessa).

Varusteet[muokkaa]

Footbagiin ei tarvita muita varusteita kuin pallo. Pallojen hinta vaihtelee siitä kahdestakymmenestä eurosta pariin kymmeneen euroon. Hyvä pallo aloittelijalle on alle kolmen kymmenen pallo, joka mielellään saisi olla paksua nahkaa. Se lentää tarkemmin ja on helpompi potkittava. Kengiksi suositellaan kevyitä kenkiä, joissa on tasaiset sisä- ja ulkosyrjäpinnat. Pallot on täytetty yleensä pienillä muovinpaloilla, joka selittääkin pallojen uskomattoman halvan hinnan.

Varoitus[muokkaa]

Footbag EI ole jalkapallo. Sitä ei siis potkita kuten jalkapalloa. Siihen ei myöskään voi pumpata ilmaa, eikä sitä pelaamalla saa naista.

Aloittelijoiden kanssa pelaava tottuu nopeasti mustelmiin kaikkialla säärissään.

Mikä pelin yleensä pilaa?[muokkaa]

  • Pallon liian kova heittäminen on epäilemättä suurin ilon pilaava tekijä heitettävälle, mutta suurin ilon aihe heittäjälle. Päätä siis kumpi olet!
  • Heittäjälle suurin ilonpilaaja on pelaajat, jotka juoksevat kauas, useiden kymmenien metrien päähän. Raukkiksia ei siis peliin kannata hyväksyä.
  • Kolmas haittatekijätekijä ovat pelaajat, jotka haluavat näyttää erikoisosaamistaan eli kikkailevat ja epäonnistuvat siinä poikkeuksetta hidastaen hetkeä, jolla pallon voi napata.
  • Pallon jatkuva läpsiminen maahan käsillä on myös tavattoman ärsyttävää.