Foorumi:Aliarviointi/Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Arvioinnin etusivu Kaikki aliarvioinnit Arvioinnin suuntaviivoja Arvioi tämä! Hikipedian ohjeet


Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue[muokkaa]

Huumori: 7 Artikkelin huumori on tyyliltään johdonmukaisen kotoisaa ja mutkatonta ja paikoin hauskaa. Varsinkin Hindenburgin suostuttelu huvittaa minua kovasti. Korostettu understatement (melko suuri kannatus jne.) toimii alkupuolella, mutta se kuluu hieman matkalla. Metodi kaipaisi lisää vaihtelua kielelliseen ilmaisuun toimiakseen tasaisen huvittavasti. Nyt tässä on sujuvasti eteenpäin soljuva artikkeli, jossa rakennetaan suoraviivaisen ja tylyn ilmaisun varaan. Se toimii jonkin matkaa, varsinkin, kun mukana on ilmeisiä helmiä, joihin kuuluu Hindenburgin suostuttelun ohella puolueen nimen kasvattaminen sekä pohdinta Hitlerin ideologian isänpuolisesta myötäsyntyisyydestä. Tällaisia oivalluksia teksti kaipaisi lisää, jotta lukijan huvitusrytmi pysyisi yllä.
Idea ja konsepti: 6 Artikkeli etenee asiapitoisesti ja suoraviivaisesti. Artikkelin "kertoja" tuodaan esille mutkattomana understatement-äänenä, millä on omat ansionsa ja omat heikkoutensa, kuten yllä jo mainitsin. Se toimii, jos ilmaisu on kehittynyttä ja rytmitys onnistunutta. Itse jäin eniten kaipaamaan jonkinlaista kuvausta puolueen ideologiasta ja organisaatiosta. Ehkä myös puolueen laajasta "vapaa"-ajantoiminnasta saisi lisää sisältöä?
Muotoilu ja kieli: 9 Muotoilun suhteen tämä on erinomaista työtä, ei ongelmia sillä saralla. Mukana on muutamia pilkku- ym. mitättömiä typoja, jotka eivät edes pistä kovin pahasti silmään, kun ilmaisutapa on korostetun epäakateeminen. Korjaan muutamat havaitsemani.
Kuvat: 7 Kuvat liittyvät hyvin ilmeisesti aiheeseen. Kotkasymbolin kuvateksti on ihan hauska. Hitler juhlimassa vaalivoittoa on "vain" OK. Tässä kyse lienee siitä, että tämä kuva on nähty (samassa juhlimiskontekstissa) jo sangen monta kertaa. (Tietysti Hitleristä ei enää oikein aitoja uusiakaan saa...) Kaksi kuvaa on varsin sopiva määrä tämän mittaiseen artikkeliin.
Sekalaista: 6 Artikkeli on nykyisellään hyvin suoraviivainen ja tiivis kuvaus puolueen elinkaaresta. Se kaipaa lisää tietoa ideologisesta sisällöstä ja kehityksen yksityiskohdista (esim. pitkien puukkojen yö) sekä ehkä myös tuosta mainitusta muusta toiminnasta. Tässä tietysti tulee ongelmia, jos pitäisi välttää ilmeisiä päällekkäisyyksiä esim. artikkelien natsi ym. kanssa.
Loppupisteet: 35 Lupaava ja kunnollinen artikkeli, joka kaipaa nykysisältöönsä muutamaa lisävitsiä – ja vielä hieman lisäsisältöä. Sujuvaa luettavaa, mukana muutama ilahduttava oivallus. Arvion pyytäjä saa myös kupongin, joka oikeuttaa potkaisemaan minua haluamallaan hetkellä. Pahoittelen siis syvästi tämän arvion kohtuuttoman pitkää viipymistä.
Arvion antoi: --Napoleon 11. maaliskuuta 2011 kello 17.58 (UTC)