Finnair

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Finnairin kalustoa.
Teknisiä ongelmia lentokentällä

Finnair (Flights In Non-profitable, Northern And Isolated Regions) on suomalainen halpalentoyhtiö, joka liikennöi Suomeen, Suomessa sekä Siperian ylittävillä reiteillä. Finnair tarjoaa mahdollisimman epämukavat oltavat lennoillaan (turbulenssit, ruoka, sisätilat jne.). Jo yli puolet Finnairin koneista on joskus tehnyt pakkolaskun, joiden syyksi on kerrottu konevika, vaikka todellinen syy on ollut se, että lentäjä on kännissä nukahtanut rattiin. Lähes kaikissa niissä koneissa, jotka eivät ole tehneet "pakkolaskua" on "oikeasti" konevika, joka voisi aiheuttaa "pakkolaskun". Nämä "pakkolaskut" toivat Finnairin heti uutisten ykkösaiheeksi, ja tämä aiheutti sen, että Blue1:in osakkeiden arvot nousivat pilviin. Yhtenä osasyynä oli myös se, ettei Bluukkarit käytä DC-10:a.

Kalusto[muokkaa]

Finnair lentää reittejänsä yleensä Airbussin, Boeingin ja McDonnell Douglasin (ja joka sekin NYK: Duhning Stratos 7117) valmistamilla koneilla, jotka kaikki on valmistettu vuonna 1956. Koneissa ei ole viihdejärjestelmää, ja ikkunatkin on peitetty säästösyistä. Tämän takia Finnairin koneet muistuttavat kovasti rahtikoneita (ottaen huomioon konemallin ja kuinka monta ihmistä koneisiin ahdetaan, tämä on silkka fakta). Finnair on ilmaissut halunsa ostaa uusia Airbus A330 ja A340-koneita, joista irroitetaan tärkeitä osia, kuten siivet ja ovi säästösyistä.

Koneet[muokkaa]

Finnairin käyttämät koneet:

  • Airbus A340 ja A330 (Aasian ja Amerikan myöhästelyt)
  • Embraer 170 ja 190 (pizzan myöhästely)
  • Boeing 757-200 (ulkomaan myöhästely)
  • Airbus A319, A320 ja A321 (Suomi-Turku välinen myöhästely)
  • ATR 72 (Halvan Virosta tilatyn viinan myöhästely)

Finnair käytti ennen myös MD-11 -koneita rahdin myöhästelyyn, mutta koneet ovat viime vuosina kadonneet jonnekin. Yksi teoria on, että koneet myöhästyivät niin paljon, että ne matkustivat lopulta ajassa taaksepäin 1600-luvulle.

Finnairin koneet ovat niitä harvoja, joissa vielä nykypäivänäkin saa polttaa tupakkaa. Tämä lieneekin syy siihen, miksi niin monet haluavat Finnairille töihin, koska myös matkustamohenkilökunta ja lentäjät saavat polttaa koneessa.

Lentoemännät[muokkaa]

Tyypillinen Finnairin lentoemo on noin 60-vuotias, suomenruotsalainen, ylipainoisehko, lonkkavikaisehko mummo. Ulkomaalaisten matkustajien kanssa nämä kommunikoivat murahtelemalla ja nappaamalla tyhjät juomamukit suoraan kädestä. Finnirilla on töissä myös jokunen miespuolinen lentoemo, tai oikeammin stuertti. Yhden tällaisen stuertin väitetään olevan hetero, tosin kukaan ei ole tällaista nähnyt.

Ruoka[muokkaa]

Ruoka, jota lennoilla tarjotaan on tehty luultavimmin biojäteastian antimista ja/tai "konevikaonnettomuudessa" kuolleesta toveristasi (siltä se kyllä näyttääkin). Makua ei oikein voi kuvailla, sillä lähes kaikki ne, jotka ovat olleet lennoilla ovat kuolleet "konevikaonnettomuudessa" eivätkä siten ole voineet kuvailla makua. Ne harvat, jotka eivät ole joutuneet "konevikaiseen" koneeseen ovat kuolleet ruuan aiheuttamiin oireisiin tai jo pelkästään ruoan näkemiseen.

Laukkujen katoaminen[muokkaa]

Finnair kadottaa suhteessa muihin lentoyhtiöihin eniten matkustajien matkalaukkuja. Samir varastaa kaikki. Lisäksi yhtiö kadottaa säännöttömin väliajoin matkalaukkujen käsittelijöitä välillä suuriakin määriä kerrallaan. Ongelmaan on paneuduttu mm. lisäämällä henkilökuntaa. Tämä ei ole kuitenkaan auttanut merkittävästi. Edes kolmen kleptomaanityöntekijän erottaminen ei ole auttanut asiaa. Yhtiö on harkinnut jopa matkalaukkujen kieltämistä matkoillaan. Finnairin iskulause onkin "Fly fast, lose bags".

Henkilöstöpolitiikka[muokkaa]

Huhun mukaan Finnair maksoi aikanaan henkilöstölleen palkkaa. Tämä kuitenkin muuttui kun yhtiön ylin johto ymmärsi, että henkilöstöhän saa toistuvasti matkustaa yhtiön koneissa. Nykyään henkilöstön palkka maksetaan suoraan johdolle, jotta johto ei itse hyödyntäisi matkustusetua ja lähtisi pois.