Finlandia Vodka

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alkuperäisen pullon Finlandia jäätyi herkästi kimpaleeksi lasiin. Tätä myyntivalttia ei enää oikein osata argumentoida.

Finlandia Vodka on kultaisten suomettumisvuosien vastaisku venäläisten vientivodka Stolichnayalle. Suomen alkoholiliike lanseerasi Finlandia Vodkan markkinoille vuonna 1970. Finlandia Vodka on maultaan neutraalia ja pistävän ärhäkkää. Finlandiasta saa vähän helkutin hyvät humalat kun hulauttaa sitä reilusti kitusistaan alas. Terveydellisistä näkökohdista mainittakoon, ettei Finlandia Vodka ole koskaan sisältänyt lisättyä alkoholia.

Ruotsinlaivat koekenttänä[muokkaa]

Finlandia Vodka valtasi heti markkinoille tultuaan ruotsinlaivat ja niiden matkustajat. Finlandia Vodka on sinnikkääsi vaikuttanut laivojen tunnelma-ilmapiiriin ja matkustajien käyttäytymiseen. Ruotsissa Finlandian maihinnousua on vastustanut raittiusihmisten Absolut Vodka ja muualla Euroopassa jenkkiläisvenäläinen Pierre Smirnoff. Virolaiset taistelevat osuuksista urheasti Viru Valgellaan. Edelleenkään ei sovi unohtaa, että Neuvostoliiton hajoamisesta huolimatta myös Stolichnaya pyrkii Finlandian osille kaikkialla, missä viinaa juodaan. Finlandian voidaan kuitenkin katsoa menestyneen kilpailussa, sillä se on tällä hetkellä maailman neljänneksi myydyin vodka. Ottaen huomioon maailmassa vallitseva ongelmajuomisen yleinen laajuus, tätä saavutusta ei voitane aivan huonona pitää.

Finlandia-Vodka Suomessa[muokkaa]

Finlandia Vodka oli alkuun puhtaasti vientimarkkinoille suunnattu tuote. Koska Suomessa alkoholipolitiikka oli tarkoin säänneltyä ja mainonta rajoitettua, ei Finlandia-Vodkaa alkuun edes ollut myynnissä lähestulkoonkaan kaikissa maamme alkoholimyymälöissä. Finlandian sijaan vodkaa janoava kansa joutui tyytymään hallusionistiseen Dry Vodkaan, joka varsinkin huoneenlämpöisenä maistui tentulta ja altisti väkivaltaiselle käytökselle. Kansakunnan vähitellen vaurastuessa vihdoin Korpilammen hengessä työläinenkin saattoi ostaa vihdoin Alkosta perjantaipullokseen Finlandia Vodkaa. 1980-luvulla Finlandia syrjäytti pelkästään kotimaan myyntiin suunnatut Dry Vodkan ja Vodka 40:n varsin nopeasti.

Koskenkorva pyrkii osille[muokkaa]

Jossakin vaiheessa Finlandian rinnalle vientimarkkinoita silmällä pitäen ilmestyi Koskenkorva Vodka. Siinä missä Finlandia pyrkii vauhdittamaan myyntiään pohjoisen eksotiikalla, Koskenkorva tukeutuu vankasti eteläsuomalaisiin maakuntiin. Koskenkorva ei ole toistaiseksi ollut Finlandialle myynnillisesti minkäänlainen uhka, vaan pikemminkin taskulämpimänä pidettävä harmiton ja tahaton vaihtoehto.

Valmistus -ja omistusoikeudet[muokkaa]

Finlandiaa valmistaa edelleen kotimainen Rajamäen Rykmentti, näillä näkymin yksinoikeudella aina vuoteen 2017 saakka. Tuotemerkki on kokoomuslaisittain harjoitetun talouspolitiikan myötä katsottu hyväksi myydä amerikkalaisille siinä toivossa, että tämä tasoittaisi tietä Suomen Nato-jäsenyydelle.