Fakta

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thumb.png
 Tämä on lupaava sivu.
Faktat muodostavat usein tiheän muurin, jonka taakse keskustelijan on hyvä mennä piiloon.

”Tosiasiat eivät ole mielipidekysymyksiä.”

~Kuuluisa nettikeskustelun murskarepliikki

Fakta on nopeasti mutatoituva piikikäs ruukkukasvi, jonka siemeniä on käytetty inspiraationa ihmiskunnan historian suurimmissa käännekohdissa. Faktat luokitellaan eräissä maissa huumeiksi ja niiden hallussapito ja levittäminen on kiellettyä useissa kaksipuoluejärjestelmää tukevissa maissa. Kokonaan kiellettyjä faktat ovat kommunistisissa maissa.

Käyttötapoja[muokkaa]

Faktoja tai faktojen osia käytetään tavallisesti viisastumiseen. Hauduttamalla pientä määrää faktaa tyynyn alla ja nauttimalla se aamulla henkilö voi tuntea lyhytaikaisen viisauden tunteen. Faktoja voi käyttää myös pätemiseen: kiivaskin keskustelu päättyy, kun jompikumpi osapuoli sivaltaa toista faktalla naamaan. Faktan piikit saavat yleensä tosin aikaan sen, että toinenkin osapuoli tarttuu faktaan, eikä keskustelu näin pääty ikinä. Faktoja käytetään laajasti teollisuudessa ja eri tieteenaloilla, jossa niitä jalostetaan ja niistä tislatulla uutteella kehitetään ihmiskuntaa (tai ainakin firman tasetta) kohti parempaa.

Viljely[muokkaa]

Wikipedian kasvihuoneet.
DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
...fakta on fakta, ja se on myös fakta?

Faktojen kasvatus vaatii kokemusta, ja vanhemmat ihmiset ovat tyypillisesti nuoria parempia käsittelemään faktoja. Faktojen tunnistaminen on hankalaa, sillä ne mutatoituvat nopeasti ja sekoittuvat siten helposti rikkakasveihin kuten voikukkiin. Rikkaruohon pitäminen faktana on varma keino tehdä itsestään idiootti porukassa kuin porukassa. Varsinkin Internet on pullollaan epämääräisiä faktojenkasvatusohjeita, jotka yleensä käsittelevät kuitenkin rikkaruohoja, joten varuillaan on oltava. Tässäkin auttaa iän tuoma kokemus tai Mannerheimin Lastensuojeluliiton palveleva puhelin (0800 120400). Erilaisia faktoja tunnetaan tällä hetkellä 158 482 109 kappaletta, mutta tuokin luku muuttui todennäköisesti jo sillä hetkellä, kun aloitit sitä lukemaan. Ja nyt se muuttui uudestaan.

Faktoja voi kasvattaa itse, ja niiden uskottava levittäminenkään ei ole hankalaa, sillä keskimääräinen tavallinen ihminen tunnistaa aidoksi vain arviolta 10 562 faktaa. Väärien faktojen leviämistä on siis melko mahdotonta valvoa. Yksi maailman tunnetuimmista väärien faktojen kasvatuspaikoista on Utopian valtiossa sijaitseva Wikipedian maakunta, josta mafia vie vääriä faktoja ympäri maapalloa.

Ensisijaisesti faktojen kasteluun suositellaan lähdettä. Lannoitteeksi kuitenkin kelpaavat kaikki ihmisestä irtoavat eritteet. Tunnetuin kotilannoite on virtsa. Väärennetyn faktan epäilijä voi keskeyttää lannoituksen toteamalla: "Älä kuseta."

Katso myös[muokkaa]