- Artikkelin aiheesta on pätkä tekstiä myös Hiktionaryssa, mutta se on todennäköisesti tätä artikkelia huonompi.
”Tyhmät paskiaiset, he todella luottavat minuun”
~Mark Zuckerberg, Facebookin perustaja
”Jos 20 000 tykkää tästä, tapan Zuckerbergin. Tai vaikka vittu viis.”
~rikossyytteen nostattanut Facebook-sivu
Facebook (Suom. Lärvikirja) on Mark Zuckerbergin, tunnetun yhteiskunnallisen kauhun kirjoittajan[1], viimeisin ja tunnetuin romaani. Facebook on tullut nykyään tunnetuksi Internetissä luettavasta versiostaan, joka oli yksi ensimmäisistä sähköisistä kirjoista. Facebookin juoni on äärettömän monimutkainen ja vaikea käsittää - moni aikalainen on lisännyt siihen Zickerbergin välityksellä tietoa ja kuvia itsestään, ihmissuhteistaan, kodistaan ynnä monesta muustakin asiasta.
Kokonaisuus on kollaasimainen ja postmoderni tavalla jota ovat aiemmin yrittäneet tavoitella sellaiset kirjat kuin Joycen Odysseus. Facebook kuvastaakin kirjassaan todellisuutta joka näyttää todenmakuiselta sillä että siinä ihmiset julkistavat kätevästi, vaivatta sellaisia asioita jotka eivät kiinnosta ketään. Rakenne on kiinnostanut valtavasti monia ihmisiä, ja Zuckerbergin teos on houkuttanut akateemiset ihmiset tutkimaan sen taiteellista rakennetta. Samalla teos on kuitenkin ollut myös myyntimenestys. Se on alentanut monien kynnystä tarttua kirjaan, tosin ei muihin kirjoihin.
Facebook on tullut uudelleen julkisuuteen viime aikoina, ja onkin nykyään maailman kolmanneksi luetuin kirja heti jälkeen maailman luetuimman kirjan Da Vinci -koodin ja toisen sijan haltija Raamatun. Facebookin kuvitus on kirjavaa, ja joissain tapauksissa jopa härskiä. Mutta, tosin kuin tyypillisimmät kirjat, se ei jakaudu lukuihin vaan ryhmiin. Jokainen ryhmä sisältää erityisiä "naamoja". Siellä voit kertoa esim. Nyt meen hakee postin xD tai miten surettaa kauheasti yks juttu nyt... älkää kysykö tarkemmin tää ei kuulu nyt kellekään.
”Zuckerberg on kusinen runkkari”
~Salaperäisesti kadonneen ryhmän nimi. Luvun katoaminen kirjasta on postmodernismissa käytetty tehokeino.
Facebook kirjana ja genrenä on valinnut kohdeyleisökseen kaikki ihmiset. Käytännössä teos on kuitenkin markinoitu yksinäisille itseensäkyllästyneille hylkiöille, jotka eivät ole tietoisia mistään ulkopuolisesta elämästä, mutta jotka kuitenkin jotenkin tiedostavat tämän tilansa ja haluavat siksi kohentaa sosiaalisuuttaan ja olla enemmän tekemisissä ihmisten kanssa. Totuus on kuitenkin että käyn kusella -päivityksien lukeminen ei taatusti tuo kenellekään lisää ystäviä tai vaikutusvaltaa.
Kaverit[muokkaa]

Facebookissa on teoksille harvinainen interaktiivisen dynaaminen ominaisuus, kaverilista. Kaverilista generoi dynaamisesti ajassa elävää tajunnanvirrankaltaista tekstiä. Yleensä kaverilista on juuri sellainen kuin lukija ansaitsee ja siksi valtaosa lukijoista addiktoituukin tutustumaan teoksen kollaasinomaiseen sisältöön hankkimalla uusia "virtuaalikavereita", jotka sitten tuovat luettavaksi omantyyppistään tekstimassaa. Tätä kautta Facebook soveltaakin kaikkia tunnettuja taiteen muotoja. Facebookin kirjoittajan lahjakkuutta taiteilijana kuvastaakin se, miten taidokkaasti hän osaa vaihtaa ihmisryhmästä ja alakulttuurista toiseen siten, että sekä kieliasu että aiheiden valinnat heijastelevat kohdettaan sortumatta siihen että lopputuloksena olisi jotain kliseistä tai stereotyyppistä... ihan joka kerta.
Tekstikriitikot ovat huomanneet, että Facebookin ystävälista on jotain joka itse asiassa tekee lukijasta kirjan aktiviisen osan. Esimerkiksi epävarma ihminen voi korostaa itseään haalimalla mitä ihmeellisempiä ihmisiä kaverilistalleen. Tämä toki paradoksaalisesti usein johtaa siihen että suositun ja sosiaalisen ihmisen mainetta haluava joutuu haalimaan mukaan kaikenlaisia törttöjä tekstimassoja, jotka antavat muille lukijoille sellaisen kuvan että hän on oikeasti idiootti ja kiinnostunut niinkin typeristä asioista kuin mitä tietyt tekstiosiot pitävät sisällään.
Facebookissa toteutuu Amerikkalainen, kapitalistin unelma: ystäviä, mainetta ja vaikutusvaltaa voit ostaa rahalla. Fiksu ja filmaattinen ei sinun tarvitse olla, riittää että omistat kylmää käteistä tai pantattavaa maallista mammonaa. Klikkaat internetin ihmemaasta oikeat klikkaukset ja aasialaiset nyrkkipajat taikovat sinulle ystäviä, tykkäyksiä ja vaikutusvaltaa. Kaverilistasi on näin ollen pitkä kuin nälkävuosi ja kanssafebuttajat kadehtivat ja hakeutuvat seuraasi luullen nimimerkkisi takaa löytyvän jotain aivan muuta kuin se yksinäinen fortniterunkkari, joka oikeasti olet.
Yksi CIA:n suurimmista menestystarinoista[muokkaa]
Kaikkiin suuriin nykyaikana menestyviin kirjoihin liittyy kohu. Harry Potterin kerrotaan pitävän sisällään saatananpalvontaa. Da Vinci -koodi taas sisälsi salaliittoteoriatotuuden Pyhästä Graalin maljasta. Siksi myös Facebook postmodernin kirjallisuuden merkkiteoksena ottaa tämän tematiikan juoneensa. Näin kirjasta tavallaan tulee itseään suurempi. Se viittaa todelliseen elämään, peräti todellisuuden salattuun puoleen. Joka on parempi ja tärkeämpi kuin se, että itsetehostustarpeiset ihmiset lukevat teosta näyttääkseen sivistyneiltä ja lukeneilta ja että oheismainosmyynti tuo paljon rahaa.
Pintatasolla Facebookin teksti näyttää banaalilta ja latistavalta, suorastaan huutaen, että tavallisen ihmisen elämä ei kiinnotsa ketään ja että suurin osa on tylsimyksiä. Syvemmällä tasolla se kuitenkin pitää sisällään pienten symbolisten vihjeiden ja kansanperinteen läpitunkevan tason joka korostaa sitä, että pienikin asia, mielipide ja vastaava ovat tärkeitä. Että ihmisiä oikeasti kiinnostaa juuri Sinä. Se, että yksinäisyydessäsi näyttää muulta, ja että Facebookiin asiaa korjaamaan mennessäsi se alkaa näyttämään tältä vielä enemmän, niin siitä huolimatta juuri Sinä kiinnostaisit ja juuri Sinä olisit tärkeä. Tämä onkin Facebookin lopullinen kiistelty sanoma! Sanoma, jolle Paavi on antanut pannansa ja Nunna nänninsä.
Kirjan syvärakenteesta paljastuu neljännen seinän rikkova totuus, joka purkaa teoksen ja lukijan jo kirjan rakenteessa häivytetty ero. Kirja vihjaa että Facebookin, siis kirjan jota lukija lukee, tekijä Zuckerberg on psykologiaa opiskellut tietokonenörtti [2] joka ryhtyi kavalaan salaliittoon CIA:n kanssa ja rakensi välineen hankkimaan tietoa maailman kiinnostavimmasta asiasta, Sinusta. Tuloksena syntyi joukkopsykoosin aiheuttava tiedonkeräysohjelma, johon ihmiset liittyivät vapaaehtoisesti.[3] Koskaan aiemmin ei CIA ole saanut nyhdettyä ihmisiltä henkilökohtaista tietoa, ihmiset ovat salanneet ja olleet piilottelevia. Facebookin mukaan ihmiset haluavat maineensa vastaava kiinnostavuuttaan ja siksi he antavat kaikki tiedot itsesätään vapaaehtoisesti ja ilmaiseksi. Facebookin tarinan mukaan CIA voikin nykyisin seurata kilteimpiä maailmankansalaisiaan jopa reaaliajassa heidän ollessa tarpeillaan. Että kirjan lukeminenkin tallettuu tietoon. Kirja kertoo että kirja kertoo lukijastaan[4] ja että Facebookissa Orwellin 1984 kohtaa voittajansa.
Internet-sivustoja |
---|
Hauskat: Sieni.us - Habbo - Weebls Stuff - Suomi24 - YouTube - Korsoraattori - Skientologiankirkko.fi - Taitopelit - Kuvalaudat |
Tylsät: Runescape - Travian - Ilmainen sanakirja - Google - Riemurasia - Adressit.com - Huuto.net - Pulju.net - Punk in Finland - Naurunappula |
Epäilyttävät: Facebook - Vauva.fi - Alastonsuomi - IRC-Galleria - 4chan - Outlook - Demi - eBay - Hommaforum - Vunet - Reddit - Twitter - Encyclopedia Dramatica - TV Tropes |
Wikisivustot eli vapaat ohjelmistot: Wikipedia ja sen sisarprojektit - Hikipedia - Se toinen Hikipedia - MediaWiki - Haaparantawiki |
Viitteet[muokkaa]
- ↑ jolla on Bond-roiston nimi ja todennäköisesti aikeet
- ↑ http://inventors.about.com/od/Computer-Geek/p/Mark-Zuckerberg.htm
- ↑ http://www.theonion.com/video/cias-facebook-program-dramatically-cut-agencys-cos,19753/
- ↑ http://www.dailymail.co.uk/news/article-2184658/Is-joining-Facebook-sign-youre-psychopath-Some-employers-psychologists-say-suspicious.html
Sosiaalisia medioita #justsulle | |
---|---|
Hyvät: | |
Huonot: Facebook - Google+ - Jodel - YouTube | |
Epäilyttävät: OnlyFans | |
Saatanasta: ask.fm - Flickr - Instagram - IRC-Galleria - LinkedIn - Myspace - Snapchat - Suomi24 - Tinder - Twitter - Tumblr - Ylilauta | |
Ilmiöitä: #metoo - Jäävesihaaste - Kissat - Paskamyrsky |