Etelä-Afrikka

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Etelä-Afrikan tasavalta)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Etelä-Afrikan tasavalta
Republiek van Suid-Afrika
Republic of South Africa
IRiphabliki yeSewula Afrika
IRiphabliki yaseMzantsi Afrika
IRiphabliki yaseNingizimu Afrika
etc. etc. etc.
South Africa.png
"Tervetuloa! Meidän lippummekin on etnisempi kuin yli puolet teidän kunnistanne!" - Etelä-Afrikan turistitoimiston matkailuesitteestä.
Motto: ”Sulje silmäsi ja ajattele Nelson Mandelaa.
Location of South Africa.png
Valtiomuoto suht demokraattinen ainakin jos eräisiin naapurimaihin vertaa
Hallitsija zulukuningas Jacob Zuma
Pääkaupunki Kapkaupunki (parlamentaarinen)
Pretoria (ulkoparlamentaarinen)
Bloemfontein (filatelinen)
Viralliset kielet englanti, melkein hollanti, zulu, xhosenbyxor, swazi, ndebiili, savo, guarana, paštu, serbokroaatti ja 44 muuta
Pääuskonnot menneisyydenhallinta, ANC
Itsenäisyys 1910 (viktoriaanis-krapulaisesta Britanniasta)
Valuutta randi
Kansallislaulu Vuvuzelahymni


Etelä-Afrikka sijaitsee, (kuten sen nimestäkin nyt luulisi voivan päätellä) jossakin päin Maapalloa. Koska valtio on osa niin sanottua ”mutiaisten asuttamaa maailmankolkkaa”[1], sitä pidetään erittäin köyhänä ja kurjana paikkana, mitä se tavallaan onkin, mutta ei kyllä yhtään sen enempää kuin mikään nykyisistä ”hyvinvointivaltioistakaan”.

Etelä-Afrikan myyntivaltteja ovat turismi, luonnonvarojen riistäminen sekä talouskeinottelu.


Etelä-Afrikka pähkinänkuoressa[muokkaa]

Alkuun tarkennuksena, ettei Etelä-Afrikka nyt ihan oikeasti ole ahdettuna pähkinänkuoreen[2]. Valtio on itse asiassa 24. suurin koko maailmassa. (Tieto perustuu oletukselle siitä, ettei Putin ole sekoittanut tämän artikkelin päivittymisen aikana jälleen pakkaa enempää.)

Maasto-olosuhteet[muokkaa]

Maan pinta-alasta on vettä noin hyppysellinen, minkä vuoksi tästä luonnonvarasta saakin olla valmiina tappelemaan kaikkien janoisten sankarin, aikamme legendan Kari Grandin kanssa. Kuten veden määrästä saattaa päätellä, on maasto sen mukainen. (Kerrottaessa muutamille suomalaisille haastateltaville, että on olemassa paikka, jossa asuu noin kymmenen kertaa enemmän ihmisiä kuin Suomessa, he eivät uskoneet asiaa millään, kunnes kuulivat sisävesien puutteesta. [3]

Etelä-Afrikkaan päteekin seuraava, ”Venäjällä kaikki muu on paskaa paitsi kusi”- tyyliin ja laatuun todettu kasku, jonka mukaan ”Etelä-Afrikassa kaikki muu on aroa paitsi aavikko”.

Tankkauspisteet[muokkaa]

Etelä-Afrikan valtiota Maapallo halusi kummitätimäiseen tapaansa siunata aikanaan sellaisella maastolla, joka oli rikas monenlaisista mineraaleista ja muista saatavista.

Etelä-Afrikan kannalta oli vain ikävää, että samainen oikutteleva Maapallo myös kummitätimäiseen tapaansa antoi Eurooppalaisille sekä tuliaseita että kartan Etelä-Afrikkaan. Tästä asiantilasta tuli myöhemmin rajallisia ongelmia sekä satunnaisia poliittisia ylilyöntejä.

Kisakatsomo[muokkaa]

Etelä-Afrikassa on mahdollisuus tutustua monenlaisiin mielenkiintoisiin paikallisiin, joiden käytös on (paljolti suomalaisen maalaispitäjän asukkaiden tapaan) suoraan verrannollinen siihen, miten lähelle näitä paikallisia ahtautuu.

Etelä-Afrikasta onkin koottu monien lähteiden mukaan Suomen ykkösketju MM-joukkueeseen useina vuosina, sillä alueelta löytyy paljon kiekko-leijonia, leopardi-tankkeja, sarvikuonon sarvea, elefanttiolutta sekä kahvipuhveleita[4].

Etelä-Afrikka kohtaamispaikkana[muokkaa]

USA:n käsitys Afrikasta tällä hetkellä.

On olemassa väitteitä siitä, että Etelä-Afrikan alueella olisi elänyt joidenkin alkuasukasheimojen esi-isiä. Hikipedia ei ole kuitenkaan etsimisestä huolimatta löytänyt ainuttakaan näiden tuhansia vuosia sitten eläneiden heimojen jäseniä haastatteluun asian selvittämiseksi. Samoin Hikipedia kyllästyi kesken konferenssin kuuntelemaan maan kaivelijoiden puheita siitä, että tutkimustiedon valossa alueella on joskus ollut metsästäjistä ja keräilijöistä koostunutta populaatiota[5]

Satojen vuosien ajan heimosotia alueella rajoitti vain se, että jos heimon jäsenet eivät osanneet huutaa vastakkaisen heimon jäsenten nimeä oikein, niin hyökkäys keskeytyi kohteen puutteessa. Tällöin heimon jäsenet palasivat takaisin kotiniityillensä kotieläimiä kesyttämään ja varpaitaan kaivelemaan.

Kuten niin monessa muussakin maailmankolkassa, Etelä-Afrikan elämä meni todella pilalle vasta siinä vaiheessa, kun heimosotien vierelle kiilasi toinen, paljon verenhimoisempi kannibalismin muoto: poliittiset sodat.

Sivistys saapuu Afrikkaan[muokkaa]

Niinpä esimerkiksi 1800-luvulla tapahtunut ”Suuri Buurien muuttoliike”, jonka oli saanut aikaan heidän ennustajaukkonsa luoma kauhukuva Perussuomalaisten tulevasta vaalivoitosta, halusivat karkuun Brittiläisten aiheuttamaa painajaista, jossa mustaihoisia käytettiin keskusteluseurana eikä vain satunnaisina maalitauluina.

Ehkä juuri tästä sosiaalisesta hienotunteisuudesta johtuen Buurit sotivatkin Britit ulos mailta 1800-luvun loppupuolella, eikä Britannialla ollut mitään paniikkia tapella muutamista sateiden hylkäämistä villi-ihmisten tasangoista.

Sitten ilmeni, että alueella olikin kultaa. Hetken päästä Britannia mielellään soti Buurit maan rakoon.

1900-luvun alkupuolella Etelä-Afrikka syntyi maalänttien liittoutumasta, ja myöhemmin Britannia päästi vaikeaksi alkaneen jumalan hylkäämän joutomaansa lentämään vapauteen. Koska maa-alue oli kuitenkin osa mannerta, sen on havaittu myöhemmissä tutkimuksissa lentäneen vain noin millin sadasosan verran, joka sekin oli enemmän mannerlaattojen antamaa työntövoimaa kuin tosissaan otettavaa lentämistä. Asenne Etelä-Afrikalla oli sentään kohdallaan. Siellä on jopa SaiPan nimeä kantava koulutussäätiö, tsjp. bantujen, bushmannien ja hottentottien koulutusorganisaatio!

Sivistys saapuu Afrikasta Suomeen[muokkaa]

Eteläafrikkalainen aseteollisuus osoittautuu niin briljantiksi, että se kehittää 5 kappaletta "Nagasakin-Hiroshiman vahvuisia" ydinpommeja. Ongelma on vain siinä se, ettei savanneilla ja tasangoilla yms. aroilla ole mitään tuhoamiskelpoista todella. Kulta- ja timanttikaivoksiakaan ei niillä oikein voisi räjäyttää. Niin Etelä-Afrikka tulee ja ottaa sekä myy nämä 5 pommiaan Suomeen.

Myöhemmin ja eli tätä paljon myöhempänä myy Etelä-Afrikka Suomelle panssariohjuksia sekä Umkhonto-luokan keihäitä. Suomi on tyytyväinen ja muutkin ovat tyytyväisiä, koska kaikki saavat.

Apartheid[muokkaa]

Etelä-Afrikan kansallispuolue alkoi toisen maailmansodan jälkeen ajaa ”Ihan itekö keksit?[6]”-politiikkaa Apartheid-politiikkaa. Etelä-Afrikan valkoihoiset huolestuivat siitä ajatuksesta, että heitä saatettaisiin kohdella rasistisesti valtiossa, jonne heidän urheat esi-isänsä olivat ängenneet puoliväkisin muutamia satoja vuosia sitten. Oli näet olemassa kamala vaara, että mustaihoiset kansalaiset saattaisivat muuten viedä valkoihoisten työpaikat[7].

Tasa-arvon nimissä he halusivatkin jakaa mustaihoisen väestön alueet kulttuurillisiksi kuppikunniksi ja pitää huolta siitä, että jokaisella mustaihoisella olisi täysi oikeus opetella ahkeraksi ja valittamista vältteleväksi työläiseksi. Tässä koulutustyössä heitä auttoi esimerkiksi sellaiset työpajat, jossa ”mustan vaaran” edustajia koulutettiin ahkeruuteen laittamalla heidät tuijottamaan viikkoja muurahaispesää ja sen ensiluokkaista työnteon rakennetta[8]

Olikin ilmiselvä merkki politiikan moraalisesta sekä järjellisestä oikeutuksesta, että monet mustaihoiset nuoret ”katsoivat lahjahevosta suuhun” kapinoimalla tätä tasa-arvon ja kansainvälisyyden eteenpäin viemistä ajavaa politiikkaa vastaan. (Tämän tuohtumuksen aiheuttamaa hämmennystä puolueen keskuudessa voisi helposti verrata esimerkiksi siihen, miten naurettavaa on, että Kokoomus haluaa pelastaa Suomen talouden leikkaamalla palkkoja sellaiset 30 prosenttia alkuun, mutta kiittämättömät massat vain valittavat koko ajan vastaan.)

Kaikenlaisen valittamisen, kiukuttelun ja kapinoinnin jälkeen onkin suoranainen moraalisen rappion ja häpeän merkkipaalu, että apartheid-politiikka kaadettiin ”maakuntien” niskuroinnin toimesta ja hyvin johdettu valkoisen rodun organisaatioryhmän työ kaadettiin hiekkaan. Onkin ajateltu Etelä-Afrikan sosiaalisen ja ekonomisen tilanteen pelastuksena sitä, että politiikasta luopumisesta huolimatta olot maassa ovat edelleen tasapainossa, ja että valkoinen elintaso saatiin pelastettua teollisen maan huipun tasalle.

”Se nyt pitäisi niille riittää, että nekin sentään elää keskituloisen afrikkalaisen tasolla”[9].


Etelä-Afrikan politiikka[muokkaa]

Etelä-Afrikalla on monipuolinen ja moniportainen hallintojärjestelmä, johon kuuluvat niin presidentti, kaksikamarinen parlamentti, kansalliskokous, ään-

”Etelä-Afrikka on yksi tomuinen per**reikä, jossa asuu niitä värikkäitä. Ei siellä ole mitään politiikkaa, jos me ei olla annettu niille lupaa! (Kuiskaten: Onkos me annettu niille siihen jokin lupa?)”[10]

1990-luvulta alkaen on Etelä-Afrikan politiikka ollut suurin piirtein tasaista tallaamista, vaikkakin alueella on alkanut vuosituhannen jälkeen kerääntyä alueellista ”skismaa” peruspalvelujen laadun valahtamisesta reisille sekä tuloerojen rakettimaisesta noususta[11]


Viisi vuotiaan Etelä-Afrikasta saapuneen turistin koululleen kuvaamataidontunnilla tekemä näkemys Etelä-Afrikan kulttuuriperimästä.

Etelä-Afrikan ruokakulttuuri[muokkaa]

Etelä-Afrikkaan on rantautunut kaikenlaisia vaikuttimia eri maista, joiden asukkaat ovat ehdottomalla jääräpäisyydellä halunneet ottaa osaa tämän alueen asuttamiseen. Usein tässä tilanteessa on paikallisia eteläafrikkalaisia rääkätty sellaisilla hienouksilla kuin hollantilaisten maahanmuuttajien tuomilla pöperöillä, ranskalaisten hugenoottien paikalle raahaamilla mätöillä, intialaisten vatsantappajamaistiaisilla sekä englantilaisilla sekä saksalaisilla maahantunkeutujan erikoisilla.

Etelä-Afrikan alkuperäisväestö sen sijaan on edelleen tottunut syömään enimmäkseen kaiken, minkä he jaksavat juosta kiinni, kuten eräät kasvilajit, jotkin hyönteislajit sekä valkoihoiset maahantunkeutujat[12]


Keskimääräinen eteläafrikkalainen[muokkaa]

Monet ovatkin miettineet ääneen, että millainen tilanne ”siellä jossakin Babar-valtiossa nyt sitten on”?

Hikipedia on koonnutkin yhteen joitakin hyvin nippelitietoja baari-vetojen voittamiseksi:

 • Valtiollisissa kouluissa opettaja-oppilas-suhdanne on siinä 1/30,5 kintaalla.
  • ”Mitä vit***? Sehän on paremmin kuin Suomessa!” Nii-in...
 • Maalla on ilmeisesti ”alkuasukasasiain”-ministeri.
  • ”Tollanen olis kätevä tääläkin, niin saataisiin viimein he hitot apinat kääntymään omia liittojaan vastaan” - Suomalainen porvari
 • Etelä-Afrikkalaisilla on ollut ydinaseohjelma. Ihan tosissaan.
  • He ovat kuitenkin kaikkien muiden valtioiden mielenrauhan pelastukseksi lopettaneet sen ja tuhonneet ydinasearsenaalinsa
   • (”Totta kai ne ovat... Juupa juu.” - Fox Mulder)
 • Valtaosa eteläafrikkalaisista on kristittyjä.
  • Mitä republikaaninen fundamentalisti kristitty ei voi käsittää, ei sitten millään.
 • Etelä-Afrikalla on maahanmuutto-ongelma
  • ”Ette vi*** voi olla tosissanne?” - Rasisti
 • Etelä-Afrikalla on oma nationalistinen puolueensa, jonka tunnus muistuttaa erehdyttävästä Natsi-lippua. Sen nimi on ”Afrikaner Weerstandsbeweging”, mikä saattaa olla syynä jäsenmäärän pienuuteen. (Kuka pystyisi täyttämään ilmoittautumiskaavakkeen tuollaisella nimellä?)
  • ”Jumalauta ette vi*** voi olla tosissanne?” - Sama tai eri rasisti. Niillä kun on kaikilla kaljut päät niin mistä ne tunnistaa?[13]
 • Maan väestöstä ainakin 45 prosenttia puhuu englantia äidinkielenään.
  • ”Ette nyt vi*** voi jumalauta mitenkään saatana olla tosissanne!!!” - Hikipedian tiloista ulos raahattu rasistisesti
   • Koska kyseessä olevien ihmisten voi olettaa puhuvan sujuvaa englantia, on kielenhallitsijoiden suhteellinen ja todellinenkin määrä luultavasti suurempi kuin esimerkiksi Suomessa.
 • AIDS:in hoito siirtyi kansanparannuslääkityksestä kohti tutkittua lääkitystä vasta vuodesta 2004 alkaen valtiollisella tasolla.
  • Ennen kuin tämä taikauskoisuus alkaa naurattaa, Hikipedia haluaa huomauttaa, että suurin osa suomalaisista hoitaa edelleen lähes kaikki vaivansa viinalla, tervalla ja saunalla.
 • Etelä-Afrikassa kaupunkien sisäisestä liikenteestä noin 65 prosenttia tapahtuu pikkubussitakseilla, eli julkisella liikennöinnillä.
  • Suomessa vastaava luku on taajamissa noin 0,01 prosenttia tai se luku, joka alueella olevista asukkaista nyt sattuu milloinkin kuulumaan johonkin viherhippiäisten liittoon.
 • Etelä-Afrikassa on ollut erääseen aikaan iso ongelma maaseudulle hyökkäämistä vastaan.
  • Vastaavasti Suomessa taas on ollut ongelmana se, että maaseudulta on hyökätty pois
 • Maan asukkaista yli kolmella neljästä on kännykkä, ja maa haluaa kaikille laajakaistan vuoteen 2020 mennessä
  • Samaan aikaan Suomessa yli kolmella neljästä on ikkunankarmeihin ahdettu mainosimuri, joka tuhlaa virtansa päivityksiin, joita akkutautinen vekotin ei jaksa pyörittää ja joka on ohjelmoitu korkeintaan minuutin välein herättämään käyttäjänsä katsomaan jälleen uutta videota naapurin Irman uudesta hameesta.

Etelä-Afrikka mahdollisuuksien maana[muokkaa]

Etelä-Afrikka on muuttunut paljon menneistä vuosistaan.

Aikaisemmin maa oli miehittäjien ja kullanonkijoiden paratiisi, jonne tultiin tallomaan paikallisten oikeuksia ja vaarantamaan maan tulevaisuus.

Nykyään sen sijaan Etelä-Afrikka on sivistynyt ja demokraattinen länsimaa, jonne kapitalistiset maahantunkeutujat tulevat myrkyttämään maan talouden ja pelastamaan kansan tuottamalla helvetin kallista ruokaa sekä naurettavan halpoja teknologiatuotteita. On nimittäin erittäin varteenotettavaa työtä globaalin markkinatalouden luoman maailmanlaajuisen vaurauden nimissä saada aikaan tilanne, jossa neljännes väestöstä on työttömiä, sosiaaliturva on lähes olematonta ja missä paikallisia alkuasukkaita pelottaa vähemmän maastossa odottavat villipedot kuin taajamissa odottavat valuuttakeinottelijat.

Kokoomus onkin ottanut tehtäväkseen lähettää alueelle tulevaisuustutkimusryhmän selvittämään, miten tämän alueen olot voitaisiin parhaiten saada tukemaan suomalaisen uuden talouskasvun luomiseen tähtäävää brändi-ajattelua ja innovatiivisien yrittäjien luomista.

Lopuksi[muokkaa]

Yhdysvaltojen hallitus on kuullut saamastaan huonosta palautteesta koskien heidän maantiedontaitojaan, joten he syvästi pahoillaan päättivät olla reiluja ja päivittää karttansa.


Viitteet[muokkaa]

 1. Lähde: Kadulta haastatteluun pyydetty lippalakkipäinen huru-ukko
 2. Kommentti tuulitunneliteiniltä: ”Whaaaaaaaaaat!?”
 3. Kommentti paljasjalkaiselta suomalaiselta: ”Totta kai ny siellä asuu niin paljon väkeä, kun ei ole missä hukuttautua...”)
 4. Hikipedia haluaa syvään ääneen pyytää anteeksi kaikki sen sivustoilla esiintyviä alkeellisia nimihölmöilyitä, jotka eivät vastaa sivuston korkeaa laatua ja taipumattomia moraalisia periaatteita. Nyt anteeksi, kun käyn nurkan takana nauramassa...
 5. ”Eihän toi nyt ole mikään saavutus! Niitähän on täällä yhä!” Lähde: suomalaisen matkailutoimiston esittelijä
 6. Lähde: Toisen maailmansodan aikainen natsi
 7. ...pääosin mustien asuttamassa Etelä-Afrikassa. Ihan, ettei asia siis jäisi epäselväksi kenellekään
 8. Tätä ei sentään tapahtunut. Kai...
 9. Lähde: Suomalainen poliitikko, ennen kuin tämä jatkaa puhettaan siitä, miten ”suomalaisten keskituloisten kuukausittaisista 5000 nettoansioista nyt ei pitäisi olla mitään valittamisen sijaa leikata sellaiset pari tonnia”.
 10. - Yhdysvaltojen presidentti
 11. ”Jotenkin ei yllätä...” - Suomalainen veronmaksaja
 12. Tuo nyt oli täyttä rasismia. Tuskinpa siellä paljon oikeita kannibaaleja on, mutta piti tähänkin jokin vitsi koittaa pakertaa
 13. Kyllä. Tuo oli rasismiin kohdistuvaa rasismia eli eräänlaista rasismia kolmanteen potenssiin. Kuka hullu keksi väittää, että vain ilo tuplaantuu jaettaessa?

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]