Esterin perse

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Vettä tulee kuin Esterin perseestä”

~Kansansanonta

Esterin perseeseen viitataan usein rankan vesisateen yhteydessä. Tämän sanonnan todellinen alkuperä on jäänyt hämärän peittoon. Esterin perseestä liikkuu useita uskomuksia, joista yleisin lienee, että vesi tulee tosiaan Esterin perseestä. Tieteellisesti todistettuja havaintoja tästä ei toistaiseksi tunneta. Tarinan alkuperä on siis edelleen hämärän peitossa.

Erään teorian mukaan sanonta, "Vettä kuin Esterin perseestä", juontaa juurensa palokunnasta, Esteri-merkkisestä vesipumpusta jota valmistetaan vielä tänäkin päivänä Itävallassa. Sanonta "Esterin perse" juontaa siihen että ESTERI-merkkiset pumput paloautoissa oli poikkeuksetta asennettu auton perään, koska koko esti auton kylkeen asentamisen. Toisen teorian mukaan sanonta tulee Suomen historian ensimmäisestä siipiratasaluksesta, jonka nimi oli ESTER. Se oli siihen aikaan aikamoinen nähtävyys, mikä voisi selittää lauseen lentoon pyrähtämisen.

Uusia tulkintoja[muokkaa]

”Tämä saarihan on kuin Esterin perse”

~Lemminkäinen

Eräästä luolasta Lähi-Idässä on löytynyt äskettäin pergamentteja, kadonneita Kalevalan säkeitä, joiden perusteella voidaan todeta että Esterin perse onkin paikannimi. Esterin perse sijaitsi Kalevalan maan ja Pohjan maan välissä. Se oli suuri perseenmuotoinen saari keskellä merta. Lönnrot karsi kaikki Esterin perseeseen viittaavat säkeet Kalevalasta, koska piti niitä sopimattomina.

Esterin perseessä oli alkuperäisen Kalevalan mukaan runsaasti persikkoja, vitukkoja ja perseen suteja. Saarella oli myös tarunomainen Esterin kylä jossa asuvat Esterinpojat. Esterinpojat tunnetaan paremmin nimellä persialaiset. Merimatkoillaan esterinpoikien kerrotaan käyttäneen suunnistamiseen Esterin Perseus -tähdistöä, joka on sittemmin jaettu Perseuksen ja Karvakolmion tähdistöiksi. Modernina aikana kyseisten tähdistöjen hämmästyttävä yhdennäköisyys esikuviensa kanssa on innoittanut monet tutkijat kehittämään mullistavia teorioita maailmankaikkeuden synnystä.

Esterin perseeksi on arveltu monia saaria, todennäköisin mahdollisuus on Suursaari joka kohoaa korkealle meren pinnasta. Näyttääkö se perseeltä vai ei ja mistä suunnasta onkin sitten tulkinnanvarainen asia. Myös Pääsiäissaarta on epäilty Esterin perseeksi. Eräässä saagassa on viittaus Erik Punaisen Vinlandin-matkallaan löytämästä saaresta, jonka Erik Punainen sanoi olevan "täysin perseestä".

Esterin kirja[muokkaa]

”Esterin perse on törkeä väärennös ja abortin kannattajien propagandaa”

~Paavi

1800-luvulla tutkijapiireissä kierteli salaperäinen Esterin kirja jonka väitettiin syntyneen Cthulhun ja Zarathustran kirjojen kirjoittamisen välisenä aikana. Esterin kirjaa ei kuitenkaan valittu sarjakuva-albumien kaanoniin, Paavin järjestämän konsiilin yksimielisestä tahdosta. Kirja on kirjoitettu tuntemattomalla kielellä, joka on tutkimusten yhteydessä nimetty esterinkieleksi Esterin mukaan. Uuden kielen tulkkaaminen on ollut vaikeaa.

”Minulla on kiistattomat todisteet Esterin perseen olemassaolosta”

~Erich von Däniken

Kirjan löytäjäksi itseään väittävän Erich von Dänikenin mukaan Esterin myytin pääsanoman "Vettä tulee kuin Esterin perseestä" mysteeri on selvitetty. Esterin perseen vesi on metafora yhdestä Jumalan vitsauksesta. Tulvasta joka peitti maapallon (joidenkin lähteiden mukaan vain Mesopotamian). Myöhemmin 500-luvulla, säkkipimeällä keskiajalla, tästä juonsi nimensä myös Persia ja Persianlahti (alunperin pers sija ja perssijanlahti).

Myös yrtti persilja juontaa nimensä Esteristä. Esterin kirjassa väitetään kerrottavan miksi tulva, jonka oli tarkoitus peittää koko maapallon peittikin (joidenkin lähteiden mukaan) vain Mesopotamian: Esterin kylän pojat käskettiin kertomuksen mukaan poimimaan liljankukkia vedenvuodatuksen tukkeeksi. Kasvitiedeopinnot olivat kuitenkin jääneet heiltä vähemmälle huomiolle ja tamponointiin käyttämäänsä kasvia tunnetaan niiltä ajoilta asti pers-liljana, eli persiljana. Yleisesti pidetäänkin totena, että Esterin perseestä nykyisin edelleen aika ajoin ilmenevä vedenpurskahdus on tuon taannoisen erheen perua.

Katso myös[muokkaa]

Pohjoismaat
Ahvenanmaa - Grönlanti - Islanti - Kanada - Karjala - Lappi - Norja - Pohjois-Korea - Ruotsi - Suomi - Tanska - Venäjä - Viro - Pohjois-Korea