Esimies

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ay-liikkeen kommariedustaja ärsyttämässä pomoa.

Esimies (Gefalias Uretrius) on nilviäisiin kuuluva äyriäinen.

Tuntomerkit[muokkaa]

Esimiehiä tavataan usein työpaikkojen läheisyydessä norkoilemassa. Varsinkin urbaanialueilla pesivillä esimiehillä on tummat puvut ja nappi korvassa. Joillain yksilöillä on myös komea nahkasalkku, jolla ne luultavimmin houkuttelevat sihteeriä tai vastaavaa. Kuitenkin esimiehien ulkoinen muoto vaihtelee pesimisalueen mukaan valtavasti, joten aloittelevan innokkaan bongarin ei pidä säikähtämän myöskään kevyemmin pukeutunutta esimiestä. Koko ja näkö vaihtelevat kovasti; yleinen esimiehen mutaatio on tötteröpäinen pukupelle. Myös orastava kalju sekä kaljavatsa kuuluvat keskeisiin tuntomerkkeihin.

Käyttäytyminen[muokkaa]

Edellä olevia tuntomerkkejä ei pidä ottaa yleistyksenä, sillä bongarit ovat havainneet useimpien esimiesten olevan yksinomaan mulkkuja. Huonon käytöksen lisäksi ne usein äännähtelevät ärsyttävästi mm. halutessaan kahvia. Jos huono-onninen sihteeri eksyy liian lähelle esimiestä, ei esimies arkaile iskeä. Esimiehen käsiliike voi olla salakavalan nopea ja hakeutua lähimmän vastakkaista sukupuolta olevan alaisen takapuolelle tai muihin herkkiin ruumiinosiin.

Vaikkakin esimies on lajinsa yhteisössä varsin korkeassa hierarkkisessa asemassa, on se silti ainoa eläin, jota eivät oman yhteisön alaiset kunnioita tippaakaan.

Lisääntyminen[muokkaa]

Esimiesten lisääntymiskulttuuria ei ole päästy vielä todistamaan, mutta niiden arvellaan olevan epäuskollisia puolisoilleen, mikäli mahdollisuus tulee. Tästä syystä esimiehen menehtyessä perinnönjaolla voi olla useampi käsipari.

Talvehtiminen[muokkaa]

Talvehtimiseen kuluu aikaa n. 2kk, jolloin esimies käy talvehtimassa Espanjassa tai muualla etelässä. Lyhimmillään talvehtimismatka vie Viroon.

Ravinto[muokkaa]

Esimiehet käyttävät ravinnokseen paljon ns. roskaruokaa. Kuitenkin esimiesten on todistettu olevan miltei kaikkiruokaisia ja vartioimatta jätetyt alaisen eväät voivatkin eksyä ahnaan esimiehen kitaan.

Esimies ravintona[muokkaa]

Varsinkin kehittyineissä afrikkalaisissa kulttuureissa esimiesten syömistä pidetään hyväksyttävänä. Eräitä esimiesten syöjiä pidetään jopa kansallissankarin arvoon yltävänä suorituksena. Suomessa kuitenkin esimiehet ovat rauhoitettuja, eikä niitä saa syödä tai metsästää.


Miehiä

Fiktiossa
Teräsmies - Kivimies - Megamies - Ihmemies - Lepakkomies - Hämähäkkimies - Vesimies - Scatman

"Elämässä"
Ammattimies - Esimies - Äidin uusi mies - Palomies - Setämies - Virkamies - Pieni vihreä mies - Aviomies - Tason mies - Tosimies - Pelimies - Hupparimies - Risumies