Erotuomari

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuomarin näkemys tilanteesta.

Erotuomari on henkilö, joka seisoo kentällä, mutta ei pelaa peliä. Hänen avullaan voi pelata seinää, jos siltä tuntuu. Erotuomarit tunnetaan myös nimillä tuomari, dumari, nuija, seepra, puusilmä ja linjatuomari.

Historia[muokkaa]

Jo muinaiset kiinalaiset hakivat keisarillisiin seurapiirileikkeihin erilaisia pelimuotoja Ping-dynastian aikoina 400–200 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Näihin peleihin alkoi vähitellen muodostua erilaisia sääntöjä, kuten kuinka monta jalkavaimoa sai enintään olla kentällä yhtä aikaa. Sääntöjen muodostuminen toi yhä kasvavan tarpeen tuoda peleihin mukaan kolmas osapuoli, joka voisi pilata pelin ilman, että kukaan peliä pelaavista osapuolista joutui ottamaan syytä niskoilleen. Tämä tarve yhdistettynä Saatanan tarpeeseen luoda oma messiaansa edesauttoi blindus sapiens -lajityypin jalostusta, joita sitten erinäiset urheilujärjestöt hankkivat korruptiolistoilleen kautta maailman.

Huolimatta lajista on yleistä, että ainoastaan joukkueen kapteeni saa yrittää kuristaa tuomarin, vaikka tätä käytäntöä ei aina huomioida monissa lajeissa kuten jalkapallossa. Joissakin lajeissa kuten nyrkkeilyssä ja painissa on havaittu, ettei tuomari voi omia itselleen kaikkia lahjuksia, vaan pisteytyksestä huolehtii varsinainen tuomaristo, joka ei tule seisomaan tyhmänä keskelle ottelua.

Erotuomari näkee pelitilanteet yleensä täysin päinvastoin kuin pelaajat koska katsoo peliä päinvastaisesta suunnasta. Siksi erotuomari yleensä myös asettuu pelissä aina vastustajan puolelle. Sokeat ja näkövammaiset menestyvät parhaiten tuomareina, koska näkevät pelitilanteet yleensä huonoimmin väärin. Puusilmä on usein yksin syyllinen pelin lopputulokseen eikä ymmärrä mitään koko pelistä.


Esimerkkejä[muokkaa]

Jalkapallo[muokkaa]

Jalkapalloon kuuluu pääerotuomari, kaksi avustavaa erotuomaria sekä neljäs erotuomari. Neljännen erotuomarin tehtävä on vaikuttaa turhemmalta kuin avustavat erotuomarit ja avustavien vuorostaan näyttää turhemmilta kuin pääerotuomari. Vuonna 2006 MM-kisoissa tapahtui harvinainen fiasko, kun englantilainen Graham Poll onnistui tekemään itsestään turhemman kuin avustavat erotuomarit. Heti tämän jälkeen säädettiin uusi sääntö, jonka mukaan avustavilla pitää olla hassu lippu kädessä maksimoidakseen naurettavuutensa. Erotuomarijärjestöt kautta maailman arvostavat jalkapallon järjestelmää pitää melkein jokaista kuutta pelaajaa kohti yhtä tuomaria loistavana esimerkkinä finanssitalouden hoidosta.

Pesäpallo[muokkaa]

Suomalaisesta pesäpallosta kukaan ei tiedä mitään, varsinkaan tuomarit. Pesäpallotuomarit pyrkivät parhaansa mukaan pakoilemaan sisäpelijoukkueen mailanheiluttajia sekä ulkopelijoukkueen lukkarin "tappokättä". Mikäli tuomari tekee virheen, on molemmilla joukkueilla oikeus kutsua tuomaria mm. seuraavilla nimityksillä: "seepra", "puusilmä", "homo" ja "vitun pelle".

Kriketti[muokkaa]

Kriketti on erotuomarille siitä hieno laji, että hän ei näytä itse yhtä naurettavalta, kuin lättänillä mailoilla sohuvat pelaajat.

Koripallo[muokkaa]

Koripalloerotuomarin pätevyysvaatimuksiin kuuluu taas tohtorin tutkinto matematiikasta, sillä pisteytys on tässä lajissa huomattavasti muita epämääräisempi.

Kamppailu-urheilu[muokkaa]

Pidetään yleisesti hyvänä ideana kertoa kahdelle nyrkkisankarille, kumpi näistä ei osaa sääntöjä. Ainoa erotuomari-lajike, jolle ei myydä vakuutuksia eikä pidetä eläkerahastoa.

Jääkiekko[muokkaa]

Erotuomarin tunnistaa vankikarkurillekin tututusta raitapaidasta. Erotuomarin tehtävänä on seistä maalintekopaikkojen edessä ja satunnaisesti vihellellä pilliinsä. Enimmän aikaa erotuomari kuitenkin yrittää ottaa laidasta tukea ja pysyä pystyssä luistimilla. Joskus erotuomarin on irtaannuttava laidasta ns. B-pisteelle. Siellä tuomari pelaa tuomaripeliä, jossa tuomarin tehtävänä on yrittää pudottaa kiekko jäähän merkittyyn ympyrään. Pelaajat puolestaan yrittävät huitoa seepraa tilanteessa jaloille, jonka onkin tässä leikissä mahdollisimman nopeasti paettava laitaan "turvaan".

Etumykolgoia[muokkaa]

Ero = 'eroavainen, eriävänkaltainen, ei-ihminen'.

Tuomari = muinaisslaavilainen 'ukko juo paljon' ts. juomari.

Katso myös[muokkaa]