Eragon

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

”Pidin tästä kirjasta kovasti. Juoni oli tosi hyvä ja toimi hurjan hyvin!”

~George Lucas

Eragon on Christopher Paolinin kirjoittama, omaperäinen ja avantgardistinen fantasiaromaani, joka on kanonisoitu genren klassikoksi, polkinut lukuisia jäljitelmiä ja saanut kirjallisuusihmisten lähtemättömän ihailun osakseen.[1] Rahvas ei kuitenkaan ole koskaan ottanut Paolinin mestariteosta omakseen sen kielellisen kompleksiuden ja vaikeaselkoisten teemojen vuoksi.[2]

Juoni[muokkaa]

Jos Star Wars on tuttu, ei kannata edes vaivautua lukemaan tätä, koska idea on aivan sama. Hyvikset ja pahikset tappelee, mistään-mitään-tietämätön teinipoika työntää nenänsä sotkuun, vanha pappa opettaa, vanha pappa kuolee, pojalla on ihmeellisiä voimia jotka tekevät hänestä kuolemattoman sotakoneen, poika tapaa tytön joka ei anna hänelle, tapellaan ja tapetaan paljon ja lopulta hyvikset vie potin. Same old crap, eri vehkeet vain, ja pari lohikäärmettä liihottaa taivaalla aina välissä syömässä ihmisiä.

Hahmoja[muokkaa]

Hyvikset[muokkaa]

 • Eragon on teoksen päähahmo. Tarinan alussa hän oli orpo maalaispoika, joka asui maanviljelijä-enonsa ja serkkunsa kanssa vähemmän tärkeässä maalaiskylässä maaseudulla viljelemässä maata. Eragonin ollessa metsästämässä taivaasta putosi yhtäkkiä sininen kivi, joka osoittautuikin lohikäärmeenmunaksi, josta kuoriutui naaraslohikäärme, jota kosketellessaan Eragon sai älyttömän isot maagiset voimat ja hänestä tuli pysäyttämätön sotanorsu joka räjäytti valtakunnan diktaattorikuninkaan palasiksi.
 • Roran on teoksen päähahmo, jonka ei olisi pitänyt olla päähahmo, sillä hänen tekostensa kuvailu keskeyttää aina Eragonin kertomuksen. Hän on maalaispoika, joka asui maanviljelijä-isänsä ja serkkunsa kanssa vähemmän tärkeässä maalaiskylässä maaseudulla viljelemässä maata. Pahan kuninkaan kätyrit saapuvat maalaiskylään tappamaan hänen isänsä, mistä Roran ottaa hirveät raget, nappaa vasarat ja alkaa massamurhaamaan kuninkaan maageja. Roran on myös Eragonin serkku.
 • Saphira on Eragonin lohikäärmelemmikki. Eragon tykkäsi hänestä.
Arya. Mitä fanipojat ajattelevat vs. Mitä kirjoittaja ajatteli.
 • Arya on Eragonin ja kirjasarjan fanien romanttisen kiinnostuksen kohde. Hän oli haltiaprinsessa, ja yli sata vuotta vanha mummo.[3] Eragonin täytyi olla idiootti rakastuakseen satavuotiaaseen mummoon, joka kaikenlisäksi oli eri lajia kuin hän: saattoi olla hyvinkin mahdollista, että ihmisten liitiin ei olekaan yhteensopiva haltijoiden USB-portin kanssa. Arya ei antanut Eragonille koskaan, pari kertaa oli lähellä, mutta fanipojat joutuivat lopulta pettymään. Fanipoikien on kuultu kuolaavan Aryan perään ja tekevän hänestä häröjä kuvia internetin kyseenalaisille sivustoille.
 • Nasuada on hyvisten eli kapinallisten eli vardenien johtaja. Hän teki vardenien hyväksi monia suuria hankkeita, joista tärkeimpiin kuului esimerkiksi kapinallisten voitto pahasta kuninkaasta. Johtajana hän oli periksiantamaton ja hän saattoi turvautua radikaaleihinkin toimiin pitääkseen alaisensa ja vihollisensa ruodussa. Kuninkaan kuoltua kapinalliset valitsivat Nasuadan luonnollisesti valtaistuimelle kuningattareksi. Nasuadalla oli taipumusta itsensä silpomiseen.
 • Orik on kääpiö, josta tuli myöhemmin kääpiöiden kuningas. Hän oli Eragonin juomakaveri.

Pahikset[muokkaa]

 • Galbatorix on Kaikkien Kansalaisten Ystävä ja Opettaja, Valtakunnan Isä, Historian Suurin Nero ja Ihmiskunnan Loistava Aurinko, lyhyemmin sanottuna Valtakunnan kuningas. Hän on kirjasarjan pääpahis, mielisairaaksi tullut entinen lohikäärmeratsastaja, joka janosi sotaa jotta saisi rauhan maahan. Hän oli hallinnut Valtakuntaa sata vuotta, kunnes Eragon sai lohikäärmeen munan haltuunsa ja hänen kätyrinsä epäonnistuivat pysäyttämään hänet. Eragon marssi pääkaupunkiin ja käytti jedien mielenlumetta häneen, mikä johti kuninkaan räjähtämiseen ja siitä aiheutuneeseen valoilmiöön, joka sokeutti useita kansalaisia.[4] Galbatorix on Eragonin päävihollinen.
 • Murtagh on Eragonin päävihollinen. Hän on Eragonin veli, lohikäärmeratsastaja ja EMO-henkinen kaveri, joka on Eragonin päävihollinen. Hänen varustuksiinsa kuului ältsin pähee Eragonilta varastettu punainen miekka, punainen lohikäärme, punainen kilpi, punaiset kidutusvälineet ja punainen Valtakunnan tunnus asetakin hihassa. Murtagh on Eragonin päävihollinen.
 • Durza on Eragonin päävihollinen. Hän on varjo, eli eräänlainen henkien riivaama musta maagi, jossa henget ovat ottaneet vallan. Henkien riivaamana Durza melkein tappoi Aryan. Eragon oli hänen päävihollisensa, sillä Galbatorix oli antanut hänelle tehtäväksi tappaa Eragonin. Eragon tappoi hänet taistelussa. Durza on Eragonin päävihollinen.
 • Ra'zacit ovat Eragonin päävihollisia. Ne ovat kuningasta palvelevia hirviöitä, jotka ovat kuin örkkejä Sormusten herrassa. Ne olivat Eragonin päävihollisia.
 • Urgalit ovat Eragonin päävihollisia. Ne ovat kuningasta palvelevia hirviöitä, jotka ovat kuin örkkejä Sormusten herrassa. Nasuada sai käännytettyä ne kapinallisten puolelle, mutta ne olivat silti Eragonin päävihollisia, sillä Eragonilla oli rotuopillinen käsitys siitä, että ihmiset ovat urgaleja parempia olentoja. Ne olivat Eragonin päävihollisia.

Lisäksi Eragonilla oli paljon muitakin päävihollisia ja vielä enemmän vähemmän tärkeitä vihollisia, joita ei kaikkia kannata listata tähän, koska muuten listasta voisi tulla jopa pidempi kuin lista vandalismin ilmenemismuodoista Wikipediassa. Sitä se sankarina oleminen tuottaa.


Stop hand.png VAROITUS!
Edellä oleva tekstiosuus sisälsi juonipaljastuksia. Et toivottavasti ehtinyt spoilautua lukemalla, että Sherlock Holmes ei kuolekaan pudotessaan vesiputoukseen vaan elää salanimellä I.M. Sigerson Holmes. Ai et? No hyvä. Voit nyt sulkea tietokoneen.

Vastaanotto[muokkaa]

Eragonin lohikäärmeystävä Saphira.

Eragon-kirjasarja on saanut paljon kritiikkiä Eragonin ja Aryan suhteen kuvailusta. Ensimmäisen kirjan lukemisen jälkeen oli aivan varmaa, että Arya antaa Eragonille seuraavassa tai viimeisessä osassa. Kuitenkin seuraavassa osassa Arya vittuuntuu Eragonin lähentely-yrityksiin, mikä siirsi lopullista ratkaisua kolmanteen osaan, jonka oli tarkoitus olla viimeinen. Kolmannessa osassa, joka ei lopulta ollutkaan viimeinen, Arya lämpenee jälleen Eragoniin ja lopussa tilanne jää niin herkulliseen asetelmaan, että viimeistään viimeisessä kirjassa Arya varmasti antaa Eragonille, eli totta kai se on pakko ostaa. Viimeisen kirjan lopussa Paolini kuitenkin päättää sylkeä teinifanien naamalle, ja Eragon antaa Aryalle bänät. Teinifanit raivostuivat ja tapauksen johdosta kirjasarjan viimeistä osaa boikotoitiin laajasti USA:ssa, Paolini sai tonneittain vihapostia, kaduilla syntyi väkivaltaisia mellakoita, kirjakauppoja tuhottiin polttopulloilla ja nuoriso kuseskeli niiden palaviin raunioihin.

Kritiikkiä on saanut myös suora yhteys Tähtien sotaan ja Sormusten herraan, minkä johdosta Paolini vietiin oikeuteen tekijänoikeuslain rikkomisesta ja piratismistä. Suurta keskustelua on herättänyt myös neljännen kirjan lopussa oleva kohta, jossa Saphira ja toinen lohikäärme ajautuivat seksuaaliseen kanssakäymiseen keskenään.[5] Villinä ja eläimellisenä kuvattuun toimenpiteeseen kantaa ottaneet kukkahattutädit kauhistelivat kohtausta, ja useat heistä ovat kohtauksen perusteella kyseenalaistaneet kirjasarjan soveltuvuuden alaikäisille lukijoille.

Eragonin ensimmäisestä kirjasta on tehty myös elokuva, jossa Aryaa esitti Sienna Guillory. Tämä sai fanipojat jälleen vähän piristymään selvittyään Eragon-Arya -shokista. Totta kai elokuva seurasi täysin kirjan juonta, mistä fanit olivat äärimmäisen onnellisia.

Viitteet[muokkaa]

 1. Älymystön lämpeni ilmeisesti sille, että 15-vuotias nuori on jaksanut kirjoittaa tuhansia sivuja tekstiä sisällyttämättä siihen kertaakaan homo-sanaa.
 2. Voisitko itse olla vihaamatta jotain finninaamaista räkänokkaa, joka tahkoaa miljoonia sinun raataessasi niska limassa voita perheesi leivän päälle. Eragonsita piti tulla trilogia, mutta Paolinin pojan vallanhaluisuus kasvoi ja hän tekee neljättä osaa, jolla pitää hullut kuolaavat faninsa loitoll. Paolini raiskaa vaan legendoja.
 3. Tosi juttu.
 4. Ei edes ole vittuilua, näin tosiaan kävi vikassa kirjassa!
 5. Tosi juttu tämäkin.