Enron

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Review.png Tätä artikkelia pitäisi hikifoida yleisesti.

Enron Creditors Recovery Corporation (aiemmin Enron Corporation) on s(k)andaali- ja vaippakauppaan keskittynyt yhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Tuurissa. Se on johtava työllistäjä vaippojen rakentamisessa, sekä on maamme kolmanneksi isokokoisin sandaalinvalmistaja (Enron luovutti kumisaapastuotantonsa säälistä Nokialle). Tunnetuimmat tuotemerkit ovat Isku -vaipat sekä Tassu -sandaalit. Vaippojen rakentamisessa Enronia on arvosteltu ankarasti niitten säännöstelystä, jolloin vaippojen hinnat saataisiin yliarvostetuiksi, jolloin niitä alkaisivat arvostamaan kadunmiehetkin, mikä puolestaan lisäisi kauppaa ja nostaisi Enronin osakekurssia. Vauvat ja vanhukset ovat ottaneet rajusti yhteen mellakoissa supermarkettejen vaippaosastoilla kummankin syyttäen toistaan turhasta tuhlailusta ulostamisessa.

Yhtiön pää- ja toimitusjohtajana toimii Ahti Marttisaaren mysteerinen poika; koulutusyli-innostajana yhtiötä hallitsee Jari Sarasvuo; yhtiön vapaa-ajan osaston kuntoustusmiehenä toiimii Jari Isometsä ja hallituksen apulaisen virkaa kantaa Jere Karalahti. Henkilöstöä yhtiöllä oli yli 40.000 vuonna 1979, jolloin Enron rankattiin Pohjois-Euroopan viidenneksi isoimmaksi vaikuttajaksi valtion taseeseen. Koko henkilöstö tapettiin myöhempinä pulavuosina, jäljellä on tällä hetkellä vain ylin henkilöstö: Ahtin poika, Jari, Jari ja Jere.

Yhtiön historia[muokkaa]

Yhtiö perustettiiin kaivovajeen aikoina noin neljäkymmentä vuotta sitten. Alkuperäinen perustajajäsen jäänee tuntemattomaksi, vaikkakin on luultavasti vielä elossa, ellei ole jo tapettu.

Alun aikoihin vettä kannettiin ämpäreillä naapurin taloihin. Tulipalojen aikoihin toiminta laajeni; yhtiö kasvoi moninkertaiseksi yhdestä kaivosta satoihin kaivoihin joita pystytettiin lähelle vesirupeamia. Vesiruiskun keksiminen lisäsi myös veden myyntiä. Enron oli ensimmäinen vesikuningas.

Veden myynnistä kuitenkin luovuttiin. Oli aika haistella uusia tuulia. Ilmaa oli helpompi kuljettaa. Ilmasta saadaan tiivistettyä myös vettä ja mineraaleja. Ilmaa myytiin kaduilla puoli-ilmaiseksi, mutta myös yhtiön vanhoilla vesiruiskulla onnistui suihkuttamaan ilmaa kaksinkertaisen määrän, paine oli tästä johtuen markkinoilla kova ja ilma kalliimpaa, mikä nosti Enronin osaketta entisestään aliarvostetusta yliarvostetuksi. Ilmasta seuraava askel oli sandaaleihin sekä vaippoihin, joihin on nyt ainoastaan keskitytty. Sähkön ja tulen myymistä myös kokeiltiin, mutta valtio säännösteli tätä toimintaa liikaa, eivätkä vesiruiskut kestäneet sähkönsiirtoa tai liekitystä pitempään. Lisäksi Enronin ensimmäinen periaate mikä keksittiin on että mitään ei saa säännöstellä, sillä säännöstely on kiristystä, ja kiristys johtaa kapitalistiseen yhteiskuntaan. Enronin perustaja oli kunnon mies, eikä suvainnut kapitalismia tai muitakaan poliittisia suuntauksia; vapaat markkinat olivat ainoat sallitut säännöt, eikä ketään saanut kiristää ostamaan mitään. Ostamisen Enronin mukaan tulee olla vapaaehtoista, tuotetta on tarvittava, ja kaikkea mitä Enron myi, oli haluttava tai tarvittava, tai vähintäänkin kulutettava.

Osakkeet ja osakkaat[muokkaa]

Osakkeita on jaossa 30.000 kappaletta joista myyty on 2/3. Osakkaista näistä omistavat noin puolet, neljänneksen on osakkeenomistajien hallussa ja loppu neljännes on hallituksen hallussa kassakaapissa piilossa. Loput osakkeet on vasta tulossa markkinoille. Osakkeen arvo vanhoilla osakkeilla vuoden 2008 alussa oli 200£, nyt hinta Amerikan dollarin vajottua on vain 200$.

Omaisuus[muokkaa]

Varallisuutta yhtiöllä viime tuloslaskennan yhteydessä on -350 miljoonaa dollaria. Yhtiön jäsenet omistavat 3205 vesiruiskua maailmanlaajuisesti. Tämän lisäksi ylimmän jäsennelikon omaisuuteen lasketaan:

 • Satoja Jacuzzeja
 • Urheiluauto kullakin ja Speedway-pyörät
 • Extreme-laskuvarjoja kaksi kullakin
 • Ensiapupakkaus, jos Speedway-pyörällä kaatuu
 • 3 moottoripyöräkypärää yhteensä
 • Satoja vaippoja, tuhansia puolivalmisteita sekä lopputuotetta
 • Satoja pareja sandaaleja; yksi pyhä sandaali, ainoa sandaali joka mennyt koskaan rikki
 • Vanhoja kaivoja, joista osa huvikäytössä tai lahjoitettu kuuroille
 • Kannettavat läppärit jokaisella, sekä oma pöytäkone
 • Yhtiön pääkonttori, hevosenkengän muotoinen rakennus Tuurissa. Lisäksi viereinen hotelli on vuokrattu osakkeenomistajien käyttöön.

Sandaaliscandaali[muokkaa]

Vuonna 2007 yhtiö menetti nettoarvostaan 15% kun talvi oli ihmeen leuto Suomessa. Sandaaleja ei tarvittu niin kuin ennen. Osa hallituksesta erosi vapaaehtoisesti, osa erotettiin; myös osakkaita ja osakkeenomistajia harvennettiin, varsinkin vähempituloisia. Työntekijöiden eläkkeet jätettiin tästä syystä maksamatta seuraavaksi tuhanneksi vuodeksi, tai siihen asti että viimeinenkin Enronlainen on kuollut. Eläkkeellä jo olleiden eläkeläisten eläkkeet menetettiin seuraavassa osakeannissa. Yhtiön omistajat erosivat tai tulivat uskoon. Yksi teki itsemurhan, mutta löytyi myöhemmin Taivaasta. Ne jotka pakotettiin eläkkeelle, menettivät eläkkeensä seuraavaksi kahdeksaksi vuodeksi, jonka jälkeen eläkkeet palautettaisiin, jos eläkeläiset vielä tuolloin olivat eläkkeellä. Huhtikuun alusta 2008 kaikki jäljellä olevat työntekijät tapettiin tai erotettiin, ja jäljelle jäi vain ydinryhmä, yhtiön johto ja hallitus: Ahdin poika ja kolme J:tä.

Triviaa[muokkaa]

 • Globaalisti ulkomaillakin arvostetun Suosikki -lehden artikkelissa Enron voitti Mummo-ankan alushousut, joka myönnetään yhtiöille jotka voittavat varrallisuuskilpailussa kirpputorin liikevaihdossa.
 • Yhtiön slogan on "Det glider in?". Enron logo on suuri E-pilleri.
 • Yhtiön toimitusjohtajan isä oli presidentti ja vähän muutakin.