Enää vai enään?

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedia-logo-v2-en.svg
Buaahhahhahhahhaa! Wikipedian niin kutsutut asiantuntijat eivät ole kirjoittaneet tästä aiheesta kerta kaikkiaan yhtään mitään!

Enää vai enään? Näin kuuluu eräs suurista Internetissä kulkevista kysymyksistä. On näet yleisesti vallitseva harhaluulo, että enään olisi oikea versio. Vai onko tämä sittenkään harhaluuloa? Voihan olla, että enää on väärin! Siispä tämä artikkeli osoittaa sinulle loogista päättelyä noudattamalla, kumpi sana on oikeasti sana ja kumpi vain ihmisten elämää entisestään sekoittava huijaus.

Sinänsähän sanoissa ei ole paljoakaan eroa, mutta jostain syystä väärän sanan käyttäminen oikein on joidenkin ihmisten mielestä epämiellyttävää.[1] Äläpä siis oikeinkäytä vääriä sanoja! (Äläkä myöskään valita, jos olet väärässä).

Kielioppi

Oi miksi pulman meille potkaisit?

Yleisesti vallitsevassa luulossa sana enää on oikein.[2] Mutta mikä tämä sana on? Se voisi olla partitiivi sanasta enä, mutta kuten punainen linkki osoittaa, ko. sanaa ei ole. Se voisi myös olla lähtöisin jonkin 3-vuotiaan suusta, jolloin alkuperäinen versio menisi jotesakin kuten EN, ÄÄH!. Enää voisi siis olla yksi monista nominatiivien sijamuodoista. Mutta tässä ei olisi mitään järkeä, koska mietihan nyt omilla aivoillasi. Kuka muka sanoisi, että "en enää pidä tästä". Silloin virkkeessä olisi "en", joka nyt yhteydestä riippuen voisi olla monikin sana. Mutta tämän jälkeen tulisi sana "enä". "En enä". Tässä ei siis ole mitään järkeä, eli enää ei ole minkään sanan taivutusmuoto.

DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
...kyllähän se taipuu, mutta ei kenties enää takaisin. Vai kuuluisiko tuossa olla enään?

Taipuuko enää? Sanan genetiivi olisi enään, joka sinällään selittäisi jomman kumman sanan käyttämisen väärissä sijainneissa. Mutta taipuuko muihin suuntiin? Enäää... Enääine... Enäättä... Nuo ovat täysin järkeviä, mutta ilmeisesti eivät kuitenkaan kieliopillisesti oikein. Päädymme siis tulokseen, että enää on taipumaton sana eli partikkeli.

Ja koska kyseessä on täysin sama sana,[3] meidän kuuluu päätyä tulokseen, että myös enään on taipumaton sana. Tämä johtaa siihen, että kieliopista ei oikeastaan ole apua ongelman ratkaisussa. Mutta näyttäähän tämäkin osio silti nätiltä tässä. Lähde?

Ongelman ratkaiseminen päättelemällä

Koska kielioppi ei tuottanut ratkaisua, täytyy meidän päätellä se. Seuraavissa on mitattu vaikka mitä ei-niin-tärkeää (mutta ehkä kuitenkin hieman) ratkaisuun pääsemiseksi. Tehtävähän on siis todella vaikea ja moniluontoinen monivalintakysymys:

Onko "enää" kieliopillisesti oikein?

  1. Kyllä
  2. Ei

Suullinen todistusaineisto

Todistajien suusta kuulee kaikenlaista. Mitä näiden sanojen käyttäjät sanovat ja miksi? Enää-sanan käyttäjät uskovat heidän näkemyksensä olevan ainoa oikea ja valittavat kaikille, jotka eivät tätä näkemystä noudata. Enään-sanan käyttäjistä useat uskkovat Enää-näkökulmaa ja kääntyvät itsekin, kun taas jotkut harvat itsepintaisesti jatkavat enään-sanan käyttöä. Siispä voi myös hyvin olla mahdollista, että enää-sanan käyttö on alun perin kielioppia vastaan protestoimiseksi perustettu liike. Onko tässä jotakin muuta tuttua? Aivan!

Uskonnollinen näkemys

Edellinen kohta viittasi melko selvästi myös johonkin uskontoon, jossa Enäät ovat uskonnon kannattajia sekä levittäjia ja Enäänit ovat pahatapaisia kiertotien kulkijoita, joiden elämässä ei ole mitään järkeä. Enäät yrittävät käännyttää Enäänejä, joista puolet kääntyy, puolet ei käänny ja puolet kuolee. Ei kuitenkaan huoleen, sillä Enäät eivät käännytä sinua oikeassa elämässä kuten vanhanaikaisten uskontojen noudattajat, vaan Enäät seuraavat keskustelupalstoja ja käännyttävät siellä harhaoppisia. Tämän, kuten monen muunkin uskonnon pyhä kirja on tietenkin Aapinen. Uskonnot ovat tosin yleensä valeita, joilla kunnon ihminen saadaan törsäämään rahansa kirkkoihin, raamattuihin sun muihin turhuuksiin, joten kuka tietää; liekö Enää valetta?

Kiertotien kulkijat

Tosiaan, oletetaan, että enää on oikein. Yleensä vääriin sanoihin päädytään, kun jotakin lyhennetään. Miten tästä oikeasta sanasta enää päästään. pidempään versioon enään lyhentämällä sitä? Eipä taida olla mahdollista. Olisi paljon järkevämpää lyhentää sana enään sanaksi enää. Eikö sinusta? Jopa psykologia osoittaa, että ihminen pyrkii aina helpoimpaan vaihtoehtoon.

Ongelman ratkaisu

Ottaen huomioon kaikki nämä kohdat ja niistä syntyneet johtopäätökset, olemme päätyneet tulokseen. Diagnoosi on, että kieliopillisesti korrekti versio on enään. Jos sinut on näin todistettu vääräoppiseksi, käänny heti tai joudut kadotukseen.[4] Kadotus on sen verran paha paikka, että sieltä et pääse pois moneen tuntiin (ellet tylsisty kuoliaaksi, jolloin kadotus jatkuu kuoleman jälkeisessä elämässä).

Viitteet

  1. Kirjoita äidinkielen aineeseen sana enään, ja et saa kymppiä.
  2. Moni tuntuu käyttävän tätä Hikipediassakin, joka siis on kieliopin tyyssija.
  3. Ei ehkä aivan sama, mutta olemme tarpeeksi lähellä kuitenkin.
  4. Todella moni on joutunut jälki-istuntoon äidinkielen tunneilla