Eeki Mantere

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Eeki Mantereen (julkisuudessa 1973-2007) suurena tehtävänä oli tuoda populäärikulttuuri Suomen syrjäseutujen varhaisnuorison tietoisuuteen. Mantereeseen saakka populaarikulttuuri oli tarkoitettu vain 21-vuotiaille ja sitä vanhemmille, joten Eeki Mantere suoritti tärkeän tehtävän Suomen saattamiseksi Euroopan Unionin täysivaltaiseksi Lähde? jäsenvaltioksi.

Mantereen rooli[muokkaa]

Mantere parodioi suuren maailman helppoheikkejä ja hidalgoja. Suomessa tällaisille liippareille on aina annettu suhteellisen vapaat kädet harjoittaa pätemistään, joten Mantere tienasi alkuaikoinaan varsin hyvin. Mantereen rooli klovnimaisena Hullujussina ja Hectoria parodioivana Viktor Kallborekina herätti häneen suuntautunutta yleistä palvontaa, jota sittemmin hiljensi Mantereen kyvyttömyys uudistua. 1970-luvun Suomessa pikkuviaton huumori jalostui vain muuntautuessaan tuhmemmaksi, mikä kehityskulku on sittemmin ollut alati jatkuva ja pelkistyvä.

Rehti ja tyylilleen uskollinen Mantere pettyi ja turhautui ja vaipui synkkyyteen; hänestä tuli tavaratalojen ja avajaisten kiertotähti, joka ei enää saanut suuria massoja liikkeelle.

Eeki Mantere on nähtävä suomalaisena perusrehellisenä muusikkona, jonka soittajantaidoille ei annettu riittävän ajoissa riittävän suurta arvoa, joten hän joutui turvautumaan pikavoittoihin ja lastulevyistä hätäisesti kyhättyihin esiintymiskorokkeisiin. Tämä taas johti turhautumiseen ja pettymysten sarjoittumiseen, joka söi luomisvoiman perusrehdiltä kansalaiselta. Kuten niin monet tässä maassa, Eeki Manterekaan ei tehnyt sen enempää kuin mitä kykeni ja osasi. Valitettavasti se ei riittänyt.