Eepos

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Ebin)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.
Tässä on sitä... eeppisyyttä. Sankari MacGyverin toimissa kuvastuu todella kertovasti Haaste, toimintaan johtava epätoivo, hurja toiminta ja lopulta toiminnan seurauksena tapahtuva lankeamus, Nemesis.

Eepos on yksi suosituimmista videopelien genreistä. Muista suhteellisen yksiselitteisesti määriteltävistä videopelien genreistä poiketen eepoksen kriteerit ovat harvinaislaatuisen väljät: Eeppisen pelin miljöön, hahmojen ja tapahtumien on oltava ennen kaikkea mahdollisimman kertovia, mutta myös mahtavia, voitokkaita, vaikuttavia, ja sankarillisia. World of Warcraftia pidetään kaikkein suosituimpana eeppisenä pelinä, mutta pelifirma Epic Megagames toimi eepospelien pioneerinä jo niinkin varhain kuin vuonna 1991.

Eeppisten pelien historia[muokkaa]

Eepos-genre lainaa nimensä eepoksiksi kutsutuilta laajoilta runomuotoisilta kertomuksilta. Tälläisiä ovat esimerkiksi Gilgamesh, Ilias, Odysseia, Jumalainen näytelmä ja suomalasille tutumpi Kalevala. Eepokset olivat hyvinkin arvostettuja keskiaikaisen Euroopan kirjallisuuspiireissä ja älymystön keskuudessa, mutta 1800-luvulla vauhtiin päässyt teollistuminen ei yksinkertaisesti jättänyt kuin harvoille ihmisille tapeeksi aikaa lukea jättimäisiä eepoksenjärkäleitä saatika sitten kirjoittaa niitä.

Eepoksen yleisiä piirteitä[muokkaa]

Vuosien saatossa eeppisille peleille on muodostunut joukko helposti yksilöitäviä ominaispiirteitä.[1]

  • Haaste (Esimerkiksi huutomerkkiä päänsä päällä pitävä heppu antaa sankarille tehtävän).
  • Koe, jossa koetellaan sankarin sopivuutta selviytyä tehtävästä. (Sankarin täytyy hutkia viisi sutta hengiltä.)
  • Useita myyttisiä sekä ihmis- ja eläinapureita. (Ryhmien muodostus ja lemmikit)
  • Päävihollinen eli antagonisti, joka on usein yliluonnollinen. (Ragnaros, Illidan, Arthas, Blackwing
  • Taianomainen tai epätodellinen maailma, jonne tavalliset ihmiset eivät voi mennä, mutta jossa sankari käy (esimerkiksi Outlands tai Northrend).
  • Tehtävän hylkääminen (sankari voi hylätä tehtävänsä ja keskittyä vaikka kalastamiseen).
  • Ylösnousemus (joko kirjaimellinen Spirit Healerin henkiin herääminen kuolleista tai sitten papin tai shamaanin heittämä elvytysloitsu, myös juustonaksun yllättävä löytyminen, kun sen on luultu kadonneen lattialle).
  • Palautus (esimerkiksi Kuolemanritarien kunnianpalautus tai Kuningas Wrynnin paluu valtaistuimelleen).

Eeppisyys nykypäivänä[muokkaa]

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Eepos.

Nykyään kuulee enää harvoin käytettävän sanaa "eeppinen" alkuperäisessä yhteydessään kuvailemassa tekstiä runomuotoisena suurtyönä. Sen sijaan se on saanut vankan jalansijan ylikäytettynä täytesanana sekä tyhjänä adjektiivina, jolla kuvaillaan erikoistehosteryhmän suurella rahalla aikaansaamaa visuaalista ryminää. Internet-kulttuurin yhteydessä sana on alkanut elää aivan omaa elämäänsä, adjektiivin ja substantiivin välimuotona. Kongruoivina määritteinä eeppinen on selvästi adjektiivi. Substantiivimaisempi se on tyypillisissä substantiivin lauseasemissa eli subjektina, objektina ja adverbiaalina sekä genetiivimääritteenä tai postposition täydennyksenä. Predikatiiviasemassa sanaluokka neutraalistuu.


  1. Rinnastamme ne esimerkkeihin World of Warcraftista, jotta kattokruunujen vähemmänkin kirkkaat kynttilät pysyvät mukana artikkelin kerronnassa.