Nihilismi

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta EI)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nihilism.png
                                                      Wikipediassa           Nihilismi 
Nihilism.png
Nihilismi on ajatussuunta, joka ei tunnusta mitään päteväksi – paitsi omat näkemyksensä.

Tietoteoreettinen nihilismi kieltää totuuden tietämisen mahdollisuudenkin, joskin norminihilisti yleensä ilmoittaa olevansa ainoastaan skeptinen, ja tässä skeptisyys tarkoittaa vastustajien kritisoimista. Nihilismipohjaisen väittelyn tarkoituksena ei ole voitto vaan vastustajien täydellinen nujertaminen.

Arvoteoreettinen nihilismi kieltää vastustajien moraalisten arvojen, arvostusten tai normien pätevyyden tai mahdollisuuden muulle kuin omalle näkemykselleen.

Poliittinen nihilismi torjuu vallitsevan yhteiskuntajärjestyksen täydellisesti, paitsi jos se on nihilistin itsensä suosima, jolloin hän torjuu kaikkien muiden yhteiskuntasysteemien mahdollisuuden. Nihilistille demokratia on huonoin mahdollinen valtiomuoto, jos muut vaihtoehdot suljetaan pois, paitsi jos nihilisti itse kannattaa jotain muuta kuin demokratiaa. Tärkeintä on tajuta että nihilistien mukaan vastustajien yhteiskuntajärjestys on täydellisen huono ja korruptoitunut. Sen takia se täytyy tuhota kokonaan ja rakentaa uusi rationalistinen ja humaaninen tai muunlainen nihilistien suosima yhteiskunta yhteiskuntatieteellisten ja nihilistien saaman hyödyn eli "utiliteetin" periaatteiden mukaisesti.

Nihilismin suurin tunnusmerkki on se, että nihilisti ei tunnusta olevansa nihilisti. Sen sijaan aito nihilisti kritisoi vastustajiaan kutsumalla heitä nihilisteiksi. Nihilismi on Suomessa virallinen aatesuunta.