Dimitris Khristofias

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dimitris Khristofias
Δημήτρης Χριστόφιας
Dimitris Christofias.jpg
Huomaa Stalin-kampaus ja oikeaoppiset bolševikkikulmakarvat
Kyproksen presidentti
vallassa 28. helmikuuta 2008
28. helmikuuta 2013
edeltäjä Tassos Papadopoulos
seuraaja Nikos Anastasiades
syntyi 29. elokuuta 1946
Dikomo
kuoli
puolue Kyproksen kommunistinen puolue

Dimitris Khristofias[1] oli Kyproksen presidentti 2008–2013. Hän oli tuolloin Euroopan unionin ainoa kommunistinen valtionpäämies, joten on vain oikein ja sopivaa, että hänen maansa on jaettu muurilla ja piikkilangalla kahtia.

Elämä ja ura[muokkaa]

Khristofias syntyi kyproslaisessa vuohikylässä vuonna 1946. Saaren silloisiin oloihin nähden neuvostojärjestelmäkin näytti parannukselta, ja Khristofias liittyi jo päivähoidossa ollessaan Kyproksen kommunistiseen puolueeseen AKEL:iin.[2] Khristofias opiskeli historian uudelleenkirjoittamista Neuvostoliitossa Moskovan yhteiskuntatieteiden yhteiskuntatieteen instituutissa ja lahjoi itselleen filosofian tohtorin arvon. Khristofias myös opetti KGBlle kotimaansa kuulustelutekniikoita, jotka perustuvat äärimmilleen aromatisoituihin juustoihin.

Khristofias tuli Kyproksen kommunistisen puolueen johtajaksi vuonna 1988 – erinomainen ajankohta kommunistille. Kun kommunismi saavutti suurimmat voittonsa ja tuli marxistis-leninistisesti kuolettaneeksi itsensä, seurasivat ajan hermolla pysyttelevät kyproslaiset menossa mukana ja valitsivat Khristofiaksen parlamenttiin 1991.

Khristofias valittiin presidentiksi vuoden 2008 vaalien toisella kierroksella melko epäkommunistisella 53,4 prosentin ääntenenemmistöllä. Hän on ilmoittanut kannattavansa Kyproksen kreikkalaisten ja turkkilaisten osien yhdistymistä pääteltyään, mitä puoluetta kyproksenturkkilaiset, jotka ovat köyhiä kuin albanialaiset varikset ja lähes yhtä laiskoja, äänestäisivät. Khristofias kannattaa myös brittiläisten joukkojen vetämistä Akrotirin ja Dekelian sotilastukikohdista. Britit ovat toistaiseksi olleet hanketta vastaan, mutta saattavat muuttaa mieltään, kunhan onnistuvat selvittämään, mitä helvettiä tarkalleen ottaen siellä tekevätkään.

Khristofias haluaa vanhana bolševikkina pitää hyviä suhteita Venäjään. Kyproksella ja Venäjällä on paljon yhteistä, kuten kehittynyt julkinen infrastruktuuri, vatipäiset[3] papit, rehellinen kiinteistösektori, huonot välit Turkkiin ja tehokkaasti toimiva byrokratia.

Khristofias porskuttaa yhden oman ja yhden siirtomunuaisen voimin. Hän luovutti toisen munuaisensa heraldisiin tarkoituksiin – se on nykyisin nähtävillä oranssinvivahteisena länttinä keskellä Kyproksen lippua – ja joutui kommunistina sosialisoimaan toisen sisarensa munuaisista omaan käyttöönsä valtiollisissa tehtävissään.


CommieBac.jpg Kaikki maailman työläiset liittykää yhteen! Tämä artikkeli on liian kapitalistinen Hikipediaan.
Voit auttaa kommunismin ja sosialismin levittämistä laajentamalla tätä artikkelia.

Viitteet[muokkaa]

  1. Suomenkielinen Wikipedia ei osaa asioita ja käyttää siksi presidentistä kreikkalaisen nimistön suomalaisen kirjoitustavan vastaista muotoa Christofias. Suomenkielisen Wikipedian käyttäjät ovat pällejä.
  2. Anagrammi sanasta leka; leka on tunnettu kommunistinen symboli.
  3. kirjaimellisesti