Deus ex machina

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Deus ex machina.

Deus ex machina (lat. 'jumala koneesta') on jo antiikin Kreikassa kehitetty juonikuvio, jonka avulla saadaan luotua hyvää draamaa mahdollisimman vähällä vaivalla.

Deus ex machinaa käyttämällä käsikirjoittajan/kirjailijan ei tarvitse huolehtia ja hahmonkehityksestä ja tarinan kaaresta, sillä loppuratkaisusta tulee joka tapauksessa (vähintään) tyydyttävä, kun ongelmat ilmestyy ratkaisemaan (savutehosteiden saattelemana) henkilö tai asia, jota ei ole mainittu tarinassa kertaakaan aikaisemmin. Kriitikot puhuvat tällaisista lopuista epäuskottavina, mutta yleensä he ovat vain kateellisia, kun eivät itse olisi keksineet jotakin yhtä nokkelaa.

Kuuluisia deus ex machinoita[muokkaa]

Varoitus: Seuraava kirjoitus saattaa paljastaa yksityiskohtia juonesta, kuten sen, että lopussa Neo kuolee.
 • Batmanin tarvikevyö – Kaikki tarvittava aina salaattiaamiaisesta avaruussukkulaan.
 • Bleach – "Muistinko muuten mainita että minulla on bankai / hollow-voimia / kyky varastaa bankai / keino palauttaa varastettu bankai omistajalleen / pahimmat vihollisemme ovat piileskelleet tuhat vuotta kellarissamme / kaikki tähän asti tapahtunut oli harhaa?"
 • Dragon Ball – "Pystyn muuten muuttumaan tason (Valitse: 1,2,3 tai 4) Super Sayalaiseksi, koska (täytä tämä kohta itse). En ole vain kertonut sitä, koska (täytä tämä kohta itse)." -fraasi toimii aina yhtä hyvin joka ikisessä juonenkäänteessä.
 • Ensimmäinen maailmansota – Kaikki menee muuten hyvin, mutta sitten Jumala raahaa suuren meren takaa jonkin neverheard-valtion pelastamaan koko Euroopan perseet. Samaa juonikuviota käytetään häikäilemättä myös jatko-osassa.
 • Final Fantasy VII – Kaikki menee muuten hyvin mutta sitten hopeatukkainen hyypiö - josta et ole ennen kuullutkaan - hyppää esiin ja tappaa yhden ryhmäläisesi. Mitähän tekijät ovat oikein ajatelleet?
 • Halo – Ihmiskunta on saamassa pahasti turpaan, mutta lähes tyhjästä ilmestyy sankari. Tämä tappaa ja tuhoaa niin paljon vihollisjoukkoja että vihollisleirissä puhkeaa sisällisota. Ihmiskunta voittaa ja kansa hurraa, anteeksi, mutta mitä vittua?
 • Jatkosota - Suomi on jo joutumassa Stalinin höyryjyrän liiskaamaksi, mutta kuin tyhjästä ilmestyy osasto Kuhlmey ja käy pommittamassa venäläisten hyökkäyskiilat mäsäksi niin, että Tali-Ihantalan torjuntavoitto on mahdollinen.
 • Jurassic Park – Kun raptorien kanssa tulee tiukkaa, Tyrannosauruksen tekee onneksi mieli tulla seinästä läpi.
 • Jumalten tuuli - Japani on pahasti kumississa kun mongolit tekevät invaasion maahan. Shintolaispappien ahkeran rukoilun ansiosta jumalat puuttuvat peliin ja lähettävät taifuunin tuhoamaan mongolien laivaston. Kaksi kertaa kahdenkymmenen vuoden välein.
 • Harry Potter ja Azkabanin vanki – "Sain muuten jo ensimmäisessä kirjassa tällaisen härvelin, jolla voi matkustaa ajassa."
 • Lifeguard – Marvelin sarjakuvamaailmaa ahdistelee megalomaaninen hirviö! Apua! Mutta ei hätää, Lifeguard kehittää itselleen kyvyn tuhota hirviö ja päivä pelastuu jälleen kerran.
 • Maailmojen sota – Vai että muukalaisia tappava bakteeri. Juupa juu. Melkein sama ratkaisu toimii häpeilemättä myös elokuvassa Independence Day. Juttu toimii vielä, kun Mars hyökkää.
 • Punahilkka – Mietitkö ikinä lapsena, miksi se puunhakkaajan ilmestyminen tuntui jotenkin kököltä ratkaisulta?
 • Satavuotinen sota - Ranska on saamassa dunkkuunsa oikein olan takaa, mutta sitten jostain tulee maalaistyttö, josta kukaan ei ole kuullut mitään, ja joka osoittautuu paremmaksi kenraaliksi kuin koko ikänsä tapelleet ammattisotilaat, ja hänen johdollaan Ranska kääntää tappion voitoksi. Jollemme varmuudella tietäisi tätä historialliseksi faktaksi, tämä olisi kaikkein huonoin deus ex machina mitä kukaan on keksinyt.
 • Silmarillion - ihmiset ja haltiat ovat ottamassa pataan Morgothilta oikein kybällä, kunnes Eärendil keksii purjehtia länteen ja anoa paikallisilta arkkienkeleiltä apua. Tunnetuin lopputuloksin.
 • StarCraft – Zergien ylimieltä ei voi tappaa. Paitsi tyhjästä nyhjäistyillä Dark Templareilla.
 • Supreme Commander – Kirjaimellisesti tyhjästä ilmestyy jotkin hikiset Seraphiinit täynnä testosteronia, jotta jatko-osakin saadaan kauppoihin.
 • Taru sormusten herrasta – Kaikki menee päin persettä, kunnes tyhjästä ilmestyy pari megakokoista lintua pelastamaan päähenkilöiden perseet. Maailman suurin valehtelija, J.R.R.R. Tolkien on puolustellut lintuja sillä, että ne esiintyvät myös Hobitissa. No totta kai esiintyvät, kun hän livautti ne salaa kirjan 17. painokseen 8 vuotta Sormusten herran jälkeen.
 • The Legend Of Zelda: Twilight Princess - Oho. Yllättäen lopussa pahis olikin Ganondorf, jonka olemassaolosta kerrottiin pari hetkeä aiemmin, ilman että se olisi kuitenkaan liittynyt mitenkään mihinkään. Olipa tyydyttävä pelikokemus...
 • Venetsian kauppias – "Kas kas, kaikki haaksirikkoutuneet laivasi palasivatkin ehjinä. Tämäpä hyvä juttu."
 • Salatut Elämät, 16. tuotantokausi - Heiskasen koittaessa polttaa koko Kuulan perhettä siperialaiseen mökkiin (kyllä, näin sarjassa oikeasti tapahtui) tyhjästä ilmestyy Seppo ja Kar-98k-kivääri quickscopettamaan häntä selkään (kyllä, tämäkin oikeasti tapahtui salkkareissa, mitä vittua?)

Muuta[muokkaa]