Despootti

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thumb.png
 Tämä on lupaava sivu.
Despootti moninkertaisena suurennoksena. Huomaa basilias despotus politicuksen musta-valko-harmaa raitakuviointi sekä päälaen karvatupsu.

Despootti (basilias despotus) on varsinkin kolmannen maailman maita vaivaava suurikokoinen, hyönteisiin kuuluva tuhoeläin ja loinen. Despootit aiheuttavat jo itsessään huomattavaa haittaa maan ruokavarastoille, -tuotannolle ja taloudelle, mutta jos niiden mukana kulkevien kirppujen sekä muiden taudinlevittäjien kuten suurvisiirikirppujen ja propagandistien annetaan rellestää hoitamatta, tuloksena voi olla jopa holokausteja tai sotia. Despoottien tunnistus on osaltaan hyvin vaikeaa ja ne sekoitetaankin usein ulkoiselta olemukseltaan hyvin samankaltaisiin langanlaihoihin pillipiipareihin ja eritoten klarinetisteihin.

Despootti[muokkaa]

Despootti on diktaattorille sukua oleva basilias-hyönteishallitsijasuvun jäsen, joka elää parasiittisessa suhteessa isäntävaltion tai paremman puutteessa pienemmän eläimen, kuten kylän, kanssa. Despootti on yleensä 4–8 cm pitkä (tuntosarvia ei lasketa mukaan) ruskeanharmaa kovakuoriaista muistuttava hyönteinen, jonka kehoa ja raajoja suojaavat paksut kitiinikuoret. On olemassa useita alalajeja, jotka poikkeavat basilias despotuksesta värin tai jonkun muun erottavan ominaisuuden takia.

Despootti hakeutuu isäntäeliön korkeimpaan biologiseen lokeroon, johon se kiinnittyy lujasti. Jos isäntäeliön korkeimmassa biologisessa lokerossa asuu jo valmiiksi jonkinlainen hallitseva eliölaji, despootti tappaa tai syrjäyttää tämän. Despootti alkaa heti kiinnityttyään imeä isäntäeliön verta sekä lähettää isäntäeliön aineenvaihdunnassa muutoksia aikaansaavia feromonisignaaleja. Jos despoottia ei heti poisteta, vaan sen annetaan olla rauhassa, se alkaa paisua imemänsä veren määrästä. Se myös laskee munia, joista syntyy aikanaan uusi despoottisukupolvi, sekä sen mukana tulleet muut tuhohyönteiset ja taudinaiheuttajat pääsevät valloilleen.

Despootin mukana saapuvat tuhohyönteiset[muokkaa]

Uhattuna suurvisiirikirppu voi käydä päälle.

Varoituksen sananen. Itse despootin ja sen mukana tulleiden taudinaiheuttajien aiheuttaman kaaoksen suhde on aika lailla samankaltainen kuin erään keskiajalla alkaneen rottien massamuuton ja sen turkissa eläneiden pieneliöiden ja niistä johtuneen hupaisan epidemian aiheuttaman kaaoksen suhde. Varo siis.

Propagandisti[muokkaa]

Propagandisti on eräänlainen heinäsirkka,[1] joka synnyttää jalkojaan yhteen hieromalla korvia särkevää propagandaa. Ulkopuolisesta propagandistin ääntely vaikuttaa lähinnä huvittavalta, mutta isäntäeliöön propagandistin ääntelyn yliäänitaajuudet vaikuttavat hypnoottisella tavalla ja aiheuttaa isäntäeliön kasvavan vastustuskyvyn antidespoottisia toimenpiteitä kohtaan.

Suurvisiiri[muokkaa]

Suurvisiirikirppu (visiris fleaxis) on despoottien mukana salamatkustajana liikkuva kirppu, jota tosin esiintyy ainoastaan itämaisen kulttuurin vaikutuspiirissä, mutta siellä sitäkin yleisemmin. Suurvisiiri on suhteellisen helppo tunnistaa käkkäräisen päähineen muotoisesta tuntosarvesta, ilkeää, juonittelevaa naurua muistuttavasta sirityksestä, naurettavista viiksistä sekä visiris ahne -alalajin tapauksessa voimakkaasta vaistosta syrjäyttää hallitseva despootti. Suurvisiirikirppu kantaa usein mukanaan monia bakteereja, joista useimmat aiheuttavat vakavia vaurioita isäntäeliölle, saunabad sidiä lukuun ottamatta.

Bakteerikannat[muokkaa]

Pitkälle edennyt infektio on helppo bongata despootin rinnasta.

Despootin noustessa biologisen lokeron herraksi sen läheisyyteen pesiytyy yleensä voimakas, joskin sekalainen bakteerikanta. Bakteerikanta liittyy olennaisesti despoottiin, ja usein despoottissa voikin huomata merkkejä pitkälle edenneestä bakteerikasvustosta. Bakteerilajeja on monia, mutta ystävämme luokittelusysteemin mukaan ne jaetaan maabakteereihin (bakteris terra), ilmabakteereihin (bakteris aero) ja vesibakteereihin (bakteris aqua). Despootteja tukevilla bakteerikannoilla on varsin usein ongelmia tulla toimeen toisten bakteerilajien kanssa, eikä ole epänormaalia havaita kahden despootin kinastelevan saman isännän hallinnasta bakteerikantojen avulla.

Despootin torjuminen[muokkaa]

Yleisesti "vakiintunutta demokratiaa" pidetään parhaana despootti-infektiota ehkäisevänä vastakeinona. Tämä ei ole kuitenkaan täysin totta, sillä vähän tunnettu basilias despotus politicus on nimenomaan erikoistunut demokraattisissa valtiomuodoissa loisimiseen. Politicuksen aiheuttamat haitat ovat kuitenkin sen verran pieniä, että niiden ei katsota haittaavan merkittävästi valtion asioita vaan olevan osa luonnon monimuotoisuutta.

Jo tapahtunut despootti-infektio on vaikeampi hoidettava: yksittäisen despootin hävittäminen ei useinkaan auta, sillä se on jo ehtinyt munia seuraavan despoottisukupolven. Myös despootin irrottamisessa tulee mutka vastaan: Despootti on melkein aina pureutunut tiukasti isäntäeliöön kiinni, ja heikot irrottamisyritykset johtavat vain isäntäeliön olon huononemiseen. Myöskään suorat voimakeinot, vallankumous tai väkivalloin irti nyppiminen eivät ole suositeltujen keinojen listalla, sillä ne aiheuttavat liikaa vaurioita herkälle isäntäeliölle. Ainoa luotettavaksi havaittu keino on laajamittainen kaasutus ja toisinaan myös rahallinen tuki isäntäeliön omaa immuunijärjestelmää tukevalle oppositio internalis -parasiitille.

Kuuluisia despootteja[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. Joissain tapauksissa propagandisti muistuttaa ulkoisestikin heinäsirkkaa.