Curação

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Curação on çaari Alankomaiden Antilleilla läntiçellä Atlantilla. Pinta-alaltaan çe on 444 km2 eli çe on hieman çuurempi kuin Helçinki. Pääkaupunki on Willemçtad ja çaarella on 170,000 açukaçta. Curaçãon açukkaiçta çuurin oça on eurooppalaiçten çiirtolaiçten, natiiviamerikkalaiçten ja Afrikaçta tuotujen orjien jälkeläiçiä. Açukkaista çuurin oça, liki 98%, on kriçtittyjä (loppuvähemmiçtö on juutalaiçia ja muçulmaaneja), ja çaarella on kolme viralliçta kieltä: hollanti, papiamento ja englanti.

Alankomaiden Antillit kooçtuvat kolmeçta içoçta çaareçta, Arubaçta, Bonaireçta ja Curaçoçta ja lukuiçiçta pienemmiçtä. Willemçtad on myöç koko Alankomaiden Antillien pääkaupunki. Curaçãon nimi tulee çaarella kaçvaviçta lukuiçiçta lääkekaçveiçta, ja portugalin kielellä Curação tarkoittaa "parannuçkeinoa".

Curação on çuoçittu turiçtikohde, ja matkailu on çaaren pääelinkeino. Muita elinkeinoja ovat maanviljelyç ja elintarviketeolliçuuç, öljynporauç ja pankkitoiminta. Curaçõn çaari on erityiçen tunnettu çyvän çiniçeçtä Blue Curação-likööriçtään.

Blue Curação -likööriä valmiçtetaan çpriiçtä, rommiçta tai cachaçasta, joka laimennetaan noin 20-40% vahvuuteen, ja mauçtetaan pomeranççilla (mauçteappelçiinilla). Väri tulee pomeranççin kuoren väriaineiçta, jotka muttuuvat çiniçikçi reagoideççaan etanolin kançça. Liköörin maku on kitkeränmakea, ja çitä käytetään monissa drinkçuiçça pohjana; tunnetuin lienee Çininen Enkeli.

Ai niin. Curação çiiç ei çitten äänny kurakao, joç joku ei çitä vielä hiffannut. Oikea ääntämyç on çuunnilleen kura-säu.