Vito Corleone

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Corleonen mafia)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Don Vito Corleonesta.


Brando.JPG
HUOMIO! – Tämä artikkeli on Corleonen mafiaperheen suojeluksessa! Vandalisointi ja muu idioottimaisuus palkitaan erittäin kivualiaalla tavalla...
Summoning-Darkness.jpg KUULUU KULTTIIN!
Vito Corleone kuuluu Kulttiin ja tämä artikkeli on Kultin suojeluksessa! Kaikki sivuun kohdistuva ilkivalta vastataan suoraan Kulttimestarille ja Kultin pyhälle Kulttihahmolle!
Mafia.jpg
VAROITUS! – Tämä artikkeli on Mafian hallinnassa, joten emme suosittele sinun vandalisoivan tätä...
Vito Corleone
Godfather15.jpg
Don Vito kovistelee velallista kissaa.
Koko nimi: Don Vito Corleone (alk. sukunimi Andolini)
Syntymäaika: 6.3 1890
Syntymäpaikka: Sisilia, Corleonen kylä
Uskontokunta: katolinen
Kuolintapa: Appelsiinin kirous
Hiusten väri: tummanharmaa
Saavutukset: USA:n oliiviöljyn ja alkoholin laajamittainen salakauppa, sekä Murder Incin perustus.
Miksi mainitaan
Hikipediassa:
Koska ylläpitäjät ovat hänelle palveluksen velkaa.
Pilkkanimet: KUKA USKALTAISI?!

Vito Andolini-Corleone (s. 6. maaliskuuta 1890, Sisilia – k. 8. kesäkuuta 1960?, New York) oli Corleonen mafian johtaja ja perustaja, jolla tapana tehdä tarjouksia, joista ei voinut kieltäytyä. Viton uraan kuuluu monenmoisia tapahtumia. Väitetään, että Vito olisi ampunut John F. Kennedyn, mutta asiasta on niin monta väitettä, että ei tiedä mikä on totta. Sitä paitsi Vito oli jo kuollut Kennedyn tullessa tapetuksi. Monet pitävät Vito Corleonea yhä kummisetien kummisetänä, sillä hänen yleinen kutsumanimi oli kammosetä. Hän onkin kohonnut legendaksi Yhdysvaltain rikollispiireissä, joissa hänen tarjouksistaan oli mahdoton kieltäytyä.

Nuoruus[muokkaa]

Vito Corleone syntyi alunperin Andolini-sukunimisenä. Onneksi synnytyksen aikana paikalla ei ollut appelsiineja. Hänen isänsä oli Antonio Andolini ja äiti Signora Andolini. Nuorena Vito oli kova pelaamaan shakkia ja olikin mestari lajissa 7-vuotiaiden ikäluokassa. Myöhemmin ilkeä mafiapomo Bernardo Provenzano ampui Viton isän appelsiineja syöneen Antonion, koska Provenzano ei pitänyt tämän naamasta. Viton veli Paolo päätti kostaa isänsä murhan ja lähti haulikko tanassa kohti Provenzanon kartanoa. Paolo ei päässyt lähellekään Provenzanoa, kun tämän henkivartija lasautti kiväärillä Paoloa leukaan. Varoitukseksi Provenzano heitätti Paolon ruumiin paskalammikkoon. Viton äiti näki ruumiin ja päätti anella lupaa, että Vito saisi elää. Provenzano langettikin tuomionsa tylysti ja päätti tappaa 10-vuotiaan Viton grillaamalla tämän vartaana. Samalla Provenzano olisi aikonut antaa tämän lahjaksi vanhalle 93-vuotiaalle isäukolleen, mutta Viton äiti tekikin vastarintaa vetäisemällä moran esille ja pisti tämän Provenzanon kaulalle, joka alkui parkua itkusta. Noin sekuntia myöhemmin Signora sai haulikosta päähän. Tällä välin Vito pakeni kartanon pihalta, kun Provenzanon säälittävät lihavat kätyrit eivät saaneet 10-vuotiasta poikaa kiinni. Vito pakeni heti tapahtuman jälkeen Sisiliasta ja hyppäsi Amerikkaan menevään laivaan. Nythän oli siis vuosi 1901. Kostoksi Viton äidin tempuista Provenzano tappoi Viton sedän, tädin, mummin, serkun ja kaikki tämän kaimatkin.

Kummisetä Vito Corleone
Don Vito Corleone soittaa ilmakitaraa.

Yhdysvalloissa[muokkaa]

Heti aluksi Viton päästyä Yhdysvaltoihin New Yorkin kaupunkiin, hän oli aivan paniikissa. Hänen tilanteensa ei ollut helppo, sillä Vitolla ei ollut rahaa, eikä hän osannut sanaakaan englantia. Jotkut roskapojat ehdottivat, että Vito alkaisi myydä persettä henkensä pitimiksi, mutta Vito ei alentunut myymään persettä, ainakaan omaansa. Lopulta hän pääsi poliisiasemalle, mutta poliisitarkastaja, joka oli täysin pilvessä haisteltuaan liimaa, ei huomannut Andolini-sukunimeä, vaan pisti sukunimen synnyinpaikan mukaan Corleoneksi. Vitolle asia sopi hyvin, sillä Vito Corleone kuulostaa seksikkäämältä, kuin Vito Andolini. Sitäpaitsi, näin hän ei enää ikinä unohtanut kotipaikkakuntaansa.

Vito ystävysti Genco Abbandandon kanssa tuolloin. Gencon isällä oli kauppa, jossa Genco työskenteli. Sinne Vito meni töihin ja alkoi raataa niska limassa elantonsa eteen. Työ Abbandandojen kaupassa ei ollut helpoin, sillä lattiat piti kuurata kaikesta syljestä, jolla Gencon isän asiakkaat sinetöivät kaupan (kuittia ei oltu keksitty). Vito kuitenkin keksi käyttää hyödykkeenä jäitä, jotka hän lotrasi pesuämpärissä, ja heitti jäät lattialle. Sitten odotettiin, että jäät sulaa, ja sitten kuivataan. Luppoaikana, kun jään sulamista odoteltiin, Vito oli tupakalla Gencon kanssa. Hän ei ehtinyt hakea patenttia tuolle nerokkaalle siivousniksille, sillä Kuopus Näykkynen varasti sen. Vito ystävystyi vuonna 1911 Salvatore "Tessu" Tession ja Pete "Kleptomaani" Clemenzan kanssa. Myös Vito tapasi kouluaikoina keltanaamaisen Charles Montgomery Burnsin.

Vito Corleone avioitui erään Carmellan kanssa vuonna 1915. He saivat ensinmäisen lapsensa vuonna 1916 eli Sonny Corleonen, joka raivosi naama punaisena jo synnyttyään. Vuonna 1918 syntyi seuraava lapsi eli Fredo Corleone, joka oli toisin kuin Sonny, täysi nysverö, sillä Fredo säikkyi omaa varjoaankin.

Vito jatkoi töitään Abbandandojen kaupassa, mutta sitten vuonna 1919 lihava Luigi "Läskipaska" Fanuzzi yritti kiristää Vitolta 200 dollaria, jotta saisi pitää työpaikkansa. Muussa tapauksessa Viton työpaikka menisi Fanuzzin pilallehemmotetulle veljenpojalleen. Vito ei pystynyt maksamaan kuin satasen, sillä edellisviikkona Monty Burns oli tuhlannut Viton rahoja ostamalla joitakin arvottomia hevosharjatehtaan osakkeita. Niinpä Vito menetti työpaikkansa.

Vito päätti näyttää, että hänelle ei vittuilla, eikä häneltä vietäisi tuolla vittumaisella tavalla työpaikkaa. Alkuun hän ajatteli nimitellä Fanuzzia Fanussiksi, mutta keksi paremman idean. Vito meni, ja hankki aseen Salvatore Tessiolta, ja ampui appelsiineja syöneen Fanuzzin aivot pihalle turskanpalvajien paraatin aikana. Hän lavasti tapauksen, että Fanuzzin veljenpoika olisi ampunut setänsä. Motiivina oli sanomalehden jättäminen väärään asentoon pöydälle, eikä hän näin ollen ikinä jäänyt kiinni. Tästä Vito sai respektiä eli kunnioitusta monilta (siis taposta, ei lehdestä). Ironisinta oli koko tapauksessa se, että Fanuzzi oli kehunut Viton palleja tuntia ennen murhaa.

Järjestäytynyt rikollisuus[muokkaa]

Vitolle ei ryppyillä.

Eräänä päivänä murhan jälkeen Vito meni ostamaan omenoita, ei onneksi appelsiineja. Hän huomasi, että kaikki kunnioittivat häntä ja hänelle lahjoitettiin rahaa ja muutakin krääsää. Sitten Vito päätti ja perustikin oman mafiaperheen. Viton ehkä parhaasta ystävästä Genco Abbandandosta tuli neuvonantaja (tai kuten ranskalaiset sanovat Consliegre), ja Pete Clemenzasta sekä Salvatore Tessiosta tuli caporegimeitä, eli ns. mafian kapteeneja. Hän myös perusti yhdessä Bugsy Siegelin, Meyer Lanskyn sekä Lucky Lucianon kanssa kuuluisan Murder Incin, josta tuli Corleonen perheen alakonttori. Noihin aikoihin Charles Montgomery Burns jätti perheen, koska pelkäsi rikollisuutta (Ihan itkien).

Bisnekset hoidettiin alkoholin ja oliiviöljyn salakaupalla. Toki uhkapelejäkin harrastettiin ja kuten arvata saattoi, Corleonet voittivat aina pelin, mikä oli aika ihme. Naiset alkoivat havitella Vitoa komeutensa takia, mutta piti vaimostaan kiinni rautaisella otteellaan, ja vaimo Carmella Corleone pyöräytti vielä kaksi lasta kiitokseksi uskollisuudesta: Michael Corleonen (s. 1920) sekä Connie Corleonen (s. 1923). Tuolloin Viton äänikin alkoi muuttua käheämmäksi tupakoinnin seurauksena. Sitten Vito päätti lopettaa tupakoinnin, ainakin viikoksi. Vito sai erään ottopojan vuonna 1928, kun tämän poika Sonny löysi kodittoman Tom Hagenin, josta tuli Viton ottolapsi.

Vito Corleone pohtii, kuka pettää perheen seuraavaksi.

Verikosto Sisiliassa[muokkaa]

Vuonna 1925 Vito päätti viimein kostaa Don Bernardo Provenzanolle isänsä, äitinsä ja veljensä ja muidenkin sukulaisten murhat. Vito matkusti Sisiliaan, Corleonen kylään ja sai apua ystävältään Don Tomassinolta, joka järjesti audienssin Viton ja Provenzanon kesken. Juteltuaan hetken mukavia Vito viilsi äkkiä moralla 89-vuotiaan Provenzanon vatsaan kirjaimet xD. Provenzanon pojat nauroivat Vitolle, koska tämä oli vain tappanut vanhan seniilin äijän korituoliin, ja Vito tappoi pojatkin todistaakseen todelliset kykynsä. Näin oli Vito viimeinkin kostanut ja sen kunniaksi hän salakuljetti korillisen kaljaa kotiinsa New Yorkiin. Valitettavasti pullot menivät rikki erään tumpelon satamatyöläisen pudotettua ne sylistään. Kyseinen työläinen lähtikin jo seuraavana iltana jännittävälle sukellusretkelle.

Vito ja huumekauppa[muokkaa]

Vuonna 1945 Vito koki kaksi kivaa asiaa. Hänen poikansa Michael palasi New Yorkiin käytyään sotimassa toisessa maailmansodassa urheasti ja oli tällöin sotasankari. Lisäksi Viton tytär Connie meni naimisiin rauhallisen ja tyynin Carlo Rizzin kanssa, joka heti ensinmäisenä hääyönä alkoi hakata Connieta.

Tosin Vito koki noina vuosina huonojakin asioita, sillä 1940-luvulla huumeetkin tulivat muotiin ensimmäisen kerran, ja niitä alkoi vetää lähes jokainen. Virgil "Turkki" Sollozzo yritti ylipuhua Vitoa mukaan huumekauppaan, mutta Vito ei lähtenyt. Kun kaikki muut mafiaperheet kysyivät Corleoneilta huumeista, Vito ilmoitti, että huumeet ovat huonoa bisnestä, ja neuvoi kaikkia tyytymään oliiviöljyyn ja smurffilimuun. Vastaus kuintenkin ärsytti tarpeeksi vastustajia, ja Vitoa ammuttiin, kun hän oli ostamassa appelsiineja poikansa Fredon kanssa. Vito sai nahkaansa 5 luotia, mutta hän oli kuintenkin vahvaa tekoa ja selvisi rennosti. Tätä murhan järjestänyt Sollozzokin ihmetteli ja lahjoi kaikki Yhdysvaltain hienon poliisilaitoksen miehet pois ja päätti näin mennä hoitelemaan Viton lopullisesti. Kuintenkin Viton nuorin poika Michael meni suojelemaan Vitoa paistinpannuja heitellen, ja torjui kaikki salamurhaajat, jotka olivat pahoissa aikeissa. Urhean puolustuksen seurauksena poliisikapteeni McCluskey veti Michaelia leukaan niin kovaa, että se loksahtaen murtui. Kuitenkin Tom Hagen ehti pelastamaan Michaelin enemmiltä turpakäräjiltä.

Viimeiset uraputket mafian johdossa[muokkaa]

Viton maatessa ammuttuna sairaalassa, vanhin poika Sonny Corleone sai syyn päästä riehumaan, ja hän lähtikin haulikko kourassa riehumaan sydämensä kyllyydestä. Kotiin hän palasi voittajana kuuden naisen kanssa, mutta Vito ei riemastunut riehumisesta, ja pyysi kaikilta muilta Doneilta anteeksi, että poika oli tappanut sytyttänyt puoli kaupunkia tuleen ja surmannut neljänneksen Pikku-Italian väestöstä. Viton voimat tuntien anomus hyväksyttiin.

Vito luovutti valtansa Sonnylle vuonna 1948, mutta oli Vito silti aikamoinen profeetta, sillä hän uskoi Michaelin olevan paras pojista tulevaksi Doniksi. No niinhän se olikin. Hyödyttömin lapsi oli Fredo Corleone, joka oli lähetetty Las Vegasiin Bugsy Siegelin kaveriksi bilettämään hoitelemaan bisneshommia (Sillä muuten Fredo olisi ollut vain tiellä).

Kuintenkin ongelmat jatkuivat vuonna 1948, kun Sonny-poika ammuttiin täyteen luoteja. Nuorin poika Michael Corleone sai vallan isältään, ja tappoi kostoksi kaikki muiden perheiden Donit. Sitten Vito neuvoi Michaelia, että Salvatore Tessio on petturi, koska hän ei muistanut pessä hampaitaan. Vito antoi myös muita taloudellisia neuvoja, joiden varassa Michaelista tulikin erittäin ammatillinen Don. Viton aavistukset mm. Tessionkin petturuudesta osuivatkin oikeaan, ja Michael toimi neuvojen varassa.

Kuolema[muokkaa]

Vito Corleone sitten vähän iäkkäämpänä ukkelina.

Vito Corleone kuoli todennäköisesti 8. kesäkuuta 1960 (kuolinvuosi ei varmaa) kotipihallaan leikittyään hippaa lapsenlapsensa Anthony Corleonen kanssa. Ennen kuolemaansa Vito oli pelästyttänyt Anthonyn leikillään appelsiini-tempulla. Tämän jälkeen he alkoivat leikkiä hippaa, mutta Vito kuintenkin sai sydänhalvauksen ja kuoli. Huhujen mukaan kuolema ei ollut luonnollinen, vaikka siltä se vaikuttikin. Kuolemasta on syytetty appelsiinien kirousta.

Myöhemmin on kyseenalaistettu kuolemaan johtaneen appelsiinin aitoutta, sillä yhä useammat uskovat, että kyseinen appelsiini olisikin ollut muovinen, eikä Vito olisikaan kuollut (ainakaan silloin vielä). Hämmennystä lisää se, että Vito Corleonen ruumis on yhä kateissa. Osasto 6 etsiikin yhä Viton ruumista, toistaiseksi tuloksetta. Viton kuolinaikakin perustuu lapsenlapsen Anthony Corleonen muistoihin. Ainakin Anthony säikähti appelsiinista.

Brando.JPG edeltäjä:
Ei ole
Don Corleone
1921-1948 (1948-1955)
seuraaja:
Sonny Corleone

Katso myös[muokkaa]