Convulvalus

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koulupuvun puutteessa patsaan ympärille on puettu rihmankiertämä.

Convulvalus on Helsingissä oleva veistos. Sen nimi viittaa kiertokasveihin, mikä on hienovireinen ja symbolinen viittaus naisen kuukautiskiertoon. Veistoksen tekijä Viktor Jansson oli kiinnostunut tekemään nuoria naisia esittäviä veistosluonnoksia. Erityisesti taiteilijan fan service -henkiset eroottiset veistokset herättivät skandaalinomaista huomiota.

Teoksen koulutyttömäinen nuori nainen nostaa kätensä suojaavaan eleeseen. Patsas on suunniteltu sillä tavoin että normaali lintujen aikaansaama patsaiden tuhriminen vahvistaa patsaan hienovaraista monikultturellista vivahdetta. Tämä tuokin muuten konservatiivisen Helsingin patsasmaailmaan hivenen eksoottista kutinaa. Teoksessa esiintyvä nainen on Tove Jansson. Viktor Jansson oli, kuten asiaan usein kuuluu, hänen isänsä. Veistos on tehty ns. muumimukimenetelmällä.

Convulvalus-veistosta on pidetty mm. kevään (ja) tulemisen vertauskuvana. Se on kulttuuriaarre joka viehättää kaikkia niitä jotka pitävät hienovaraisesta symboliikasta, naiseuden kuvaamisesta ja animesta.

Katso myös[muokkaa]