Wikipedia II Suuri

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Citizendiumin isä, Larry Sanger. Pistä merkille asiantunteva ilme ja kadu sitä, että koskaan tuhlasit aikaasi Wikipediassa.


Wikipedia II Suuri (myös Citizendium [engl. Citizen "Kansalainen", dium "huijata"]) on Wikipedian jälkeläinen ja tietosanakirjojen kruununprinssi, joka syntyi Larry Sangerin toimesta vuonna 2006 vuonna 2002 käydyn Wikipedia-mittelön seurauksena. Sivuhistoriat havisevat asiasta seuraavaa:

Ja syttyi muokkaussota Wikipediassa: Jimbo ja hänen muokkaajansa muokkaussotivat Sangeria vastaan; ja Sanger ja hänen asiantuntijansa muokkaussotivat, mutta eivät voittaneet, eikä heillä enää ollut sijaa Wikipediassa. Ja Lawrence Sanger, se vanha mato, jota Larryksi ja Markiksi kutsutaan, sai ikueston ja heitettiin pihalle Wikimedia Foundation Inc.:stä ja hänen asiantuntijansa estettiin ja heitettiin hänen kanssansa.

Joten Sanger veti kyrvän otsaansa ja päätti perustaa oman wikinsä.

Toimintaperiaate[muokkaa]

Nerokasta![muokkaa]

Citizendium poikkeaa Wikipediasta siinä, että sinnepä ei pääsekään ihan kuka tahansa kirjoittamaan. Jokaisen käyttäjän on esiinnyttävä omalla nimellään, ja käyttäjistön eliitti koostuu asiantuntijoista, jotka tarkoin harkiten ja huolella tarkastavat jokaisen muutoksen ja artikkelin. Voidaan siis sanoa, että Citizendium tuottaa huomattavasti varmempaa tietoa kuin Wikipedia. Miksi sitten et ole koskaan kuullut siitä? No...

Idiootit![muokkaa]

Citizendium on metodiensa vuoksi melkoisessa suossa artikkelimääränsä suhteen. Kesäkuussa 2009 Citizendiumissa oli peräti 11 000 sivua, joista 108 olivat asiantuntijatiimin hyväksymiä. Kesäkuussa 2009 englanninkielisessä Wikipediassa oli 3 000 000 artikkelia ja enemmän hyväksi katsottuja sivuja kuin koko Citizendiumin palvelimella on tilaa. Ja Citizendium sentään pöllii sivuja Wikipediasta!