Carl Jung

Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jung man

Carl Gustav XIV Jung (s. 27. marraskuuta 1869 – k. 6. lokakuuta 1946), joka valitettavasti tunnettiin myös nimellä C.G. Young, oli sveitsiläinen kaapissa asuva piilojuoppo, joka myös vapaa-ajallaan piti psykologisten kirjoitusten luomisesta. Hänen väitetään olevan psykologisen analyysin luoja, mutta valitettavasti myös Jungin juoppokaverilla Sigimund Freudilla oli rasvaiset näppinsä mukana kyseisen, mitä uljaimman alan, luomisessa. Kuten kaikki tietävät, ideansa he saivat juuri patoutuneiden perversioiden avulla. Ja heillähän niitä riitti iltaisten "miekkailutaistojen" ohella. Hän soitti rumpuja yhtyeessä Freud Marx Engels & Jung.

Analyyttisen psykologian pienen piirin ulkopuolelle on levinnyt jungilta ja jungilaisilta muutama heidän ajatuksikseenkin harvinaisen vitsausmainen kahti-, kolmi- ja nelinjako kuten käsitteet ekstrovertti ja introvertti, Myers-Briggs-tyyppi-indikaattori ja muu symmetrofilia. Lainatkaamme tässä yhteydessä vain erästä saksankielisen kielialueen vaikuttajaa, jonka harvinaisen runsaille ja hyödykkäille varoituksille eivät hänen siellä asuvat(kaan) faninsa Jung mukaan lukien ole tavanneet korvaansa loksauttaa.

»Metafyysikoiden perustava usko on usko vastakohtiin. Heistä kaikkein varovaisimmille ei ole edes tullut mieleen, että epäillä voisi jo juuri tässä kynnyksellä, missä se varmasti oli kaikista tärkeintä – edes jos he vannoivat itselleen, ”de omnibus dubitandum”.[1]»

Varhaiset vuodet[muokkaa]

Carl Jung syntyi vuonna 1869 Sveitsissä. Hänen isänsä oli paikallinen kirkkoruhtinas ja hänen äitinsä oli kiertelevä ammattijodlaaja ja juustonvalmistaja. Nuorena Jung halusi ryhtyä arkeologiksi, mutta koska se oli liian kallista, hänen piti tyytyä kaivelemaan menneitä ihmisten aivokerrostumista. Lapsena Jung harrasti kaikenlaisia sanapelejä. Usein hän joutui tappeluun naapuruston lapsien kanssa kun hän väitti voittaneensa sanapelin itse keksimillään sanoilla animus, anima tai arkkityyppi.

Sairaus puhkeaa[muokkaa]

Opintojensa päätyttyä Jung siirettin psykiatriseen sairaalaan Burghölzliin. Hän luuli olevansa siellä lääkärinä, mutta todellisuudessa tämä oli vain hänen psykoottista harhaansa. Hän kuvitteli sairaalassa hoitaneensa lukuisia potilaita, joista osa oli hänen mielikuvitustaan, osa taas oli hänen potilastovereitaan, jotka antoivat hänelle lempinimen "Skitso".

Siggi ja Carl[muokkaa]

Pian Sigmund Freud kiinnostui Jungista, tästä eksentrisestä hullusta. Jung uskoi itsepintaisesti olevansa Freudin oppilas, kun hän todellisuudessa oli tämän potilas. Freud saattoi tuskin pidätellä nauruaan Jungin suoltaessa arkkityyppejään psykoosin vallassa. Jo maallikkokin tajuaa, että Carl Jungin teoriat psyykkeestä ovat puhdasta paskaa. Toisin kuin mahtava Freud, joka haki psykologiallaan juuri naisen saamista, Jung turvautui toisenlaiseen taktiikkaan. Koska alkoholi oli valitettavasti vahingoittanut pysyvästi miehen omatuntoa, hän toivoi pääsevänsä Jumalan huostaan omien naurettavien teorioidensa avulla.
Eräs jungilainen arkkityyppi

Freudin kirjat ovat aiheuttaneet hirveästi ihmisille hirveästi ongelmia ja harmia, mutta yksityishenkilönä hän oli helposti toisten kanssa toimeen tuleva ja kaunasta vapaa, mikä muodosti hedelmällisen täyskontrastin Jungin persoonallisuudelle. Patologisen katkera C. G. sekoili kirjeenvaihdossa (ks. Walter Kaufmannin selvitystä) niin henkilökohtaisin hyökkäyksin kuin pateettisten ja kutsumattomien uskollisuudenvakuutusten kanssa. Hän tunsi polttavaa halua irrota Freudin vaikutuspiiristä ja polttavaa syyllisyyttä tästä, ja jatkoelämässäänkin johdonmukaisesti väärensi Freudin sanomisia ja pata–kattila-asetelmallisesti syytti häntä dogmatikoksi.

Jung loi teorioita ihmisen tiedostamattomasta puolesta turhankin paljon. Väitetään, että Jung sai parhaat kiksit näiden teorioiden luomiseen juuri silloin, kun hän oli vetänyt helvetilliset överit naapuribaarissa luuserikanssapotilaidensa kanssa ja saavuttanut sängyllään tiedostamattoman tilan promillien ansiosta. "Tunsin, kuinka maailma heilui ja Jeesus puhui minulle pelastumisesta tästä syntisestä maailmasta. Jumala tarjosi minulle kultaharkkoja, jotka haisivat urealle. Kun aamulla heräsin, huomasin kissan kusseen päälleni."

Tunnettuja Jungin termejä ovat anima, arkkityyppi, arkkitehti, ja kollektiivinen. Jungin psykologia liittyy yleisesti uniin, myytteihin, satuihin ja uskontoihin. Satujahan hänen teoksensa ovatkin.

Katso myös[muokkaa]

Kirjallisuutta[muokkaa]

  • Kaufmann, Walter. Discovering the Mind. Vol III: Freud, Adler and Jung. Osa 3, ”Discovering Jung's Mind”.

Viitteet[muokkaa]

  1. Jenseits von Gut und Böse, osa 1, osio 2.