Calvin Coolidge

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Calvin "Cool Cal" Coolidge
00000144.jpg
Yhdysvaltain presidentti
vallassa 19231929
edeltäjä Warren "Paska Pressa" Harding
seuraaja Herbert Hoover
syntyi 4. heinäkuuta 1872
Vermont
kuoli 5. tammikuuta 1933 (kiistelty)
Massachusetts
puolue Yhdysvaltain republikaanit

Calvin Coolidge, "Silent Cal" (1872 - 1933) oli Yhdysvaltojen 30. ja hiljaisin presidentti. Hän oli niin hiljainen, että hänestä tiedetään nykyäänkin vain vähän. Coolidge pääsi presidentiksi ollessaan Warren G. Hardingin varapresidenttinä tämän kuollessa 1923 musertavaan syyllisyydentuntoon. Coolidge oli toinen kahdesta rehellisestä miehestä, jotka Harding oli erehdyksessä ottanut kabinettinsa jäseniksi.

Elämä ja luonne[muokkaa]

Hiljaisuus[muokkaa]

Calvin Coolidge oli todella hiljainen mies. Hän ei puhunut paljoa, ja kun hän puhui, hän ei puhunut paljoa. Coolidge sopi erinomaisesti 1900-luvun alun mykkäelokuvien aikakauteen. Hän ei pitänyt koko uransa aikana ainuttakaan puhetta. On laskettu, että elämänsä aikana Coolidge puhui ääneen yhteensä 2699 sanaa, joista suurin osa koostuu sanoista "kyllä", "ei" ja "shhh". Esimerkkinä Coolidgen hiljaisesta ja puhumattomasta persoonallisuudesta käy seuraava sananvaihto, joka käytiin eräillä kutsuilla:

  • naispuolinen vierustoveri: "Herra Coolidge, olen lyönyt ystäväni kanssa vetoa siitä, että saan Teistä irti enemmän kuin kaksi sanaa keskustelumme aikana."
  • Coolidge: "Vitut saatte."[1]

Coolidgen persoonallisuus on saanut monet tutkijat arvelemaan, että presidentillä saattaisi olla suomalaiset sukujuuret.

Poliittinen ura[muokkaa]

Coolidge vankilassa 1927. Kuvan aitoudesta on kiistelty. Coolidge vetosi oikeuteensa vaieta.

Coolidgen virkakausi presidenttinä oli hiljaista aikaa Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikassa. Elettiin iloista 20-lukua, eikä ketään kiinnostanut, vaikka presidentti ei puhua pukahtanut ja tuijotti tyhjyyteen. Coolidgen uran harvoja julkisia puheenvuoroja oli syvällinen aforismi "amerikkalaisten pääbisnes on bisnes". Coolidge vetätyi julkisuudesta presidenttikausiensa päätteeksi (aivan kuten kaikki olivat odottaneetkin) ja ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Coolidgelle tyypillisen suppeahkoksi kuvatun ilmaisun vuoksi projektin tuloksena syntyi viisisivuinen vihkonen Pyydän hiljaisuutta, jossa Coolidge käy läpi koko elämänsä. Vihkosta ei kannata käydä kysymässä hyvinvarustetuista antikvariaateista. Kyllä se varmasti löytyisi, mutta sen lukeminen on ajanhukkaa.

Elokuvaura[muokkaa]

Calvin Coolidge esiintyi useissa mykän kauden komedioissa statistina. Hän on yleensä se mies, joka saa kermakakun naamaansa. On huomioitava, että elokuvaesiintymisissään Coolidge käytti usein tekoviiksiä.

Kuolema[muokkaa]

Calvin Coolidge kuoli ilmeisesti kesäkuussa 1932, mutta kukaan ei huomannut hänen käytöksessään mitään eroa ennen seuraavan vuoden tammikuuta, jolloin hänet todettiin kuolleeksi. Lääkäreille oli kuitenkin hyvin vaikea määritellä lopullisesti Coolidgen tilaa, sillä hänen refleksinsä ja puheliaisuutensa olivat säilyneet täysin normaaleina. Paremman ratkaisun puutteessa Coolige haudattiin kotipaikkakunnalleen Vermontiin. Ehkä hän sitten tosiaan oli kuollut.

Viitteet[muokkaa]

  1. Oikeasti hän vastasi "Te hävisitte", mutta tämä versio on paljon älykkäämpi ja nokkelampi.