CSS

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

CSS eli Counter intuitive website styler on pilkunnussijoille ja taiteilijoille tarkoitettu lisäosa HTML:ään, jolla on mahdollista tehdä office-ohjelmista tuttu muotoilu vaikean kautta.

Ominaisuuksia[muokkaa]

CSS tarjoaa useita eri tapoja paskoa nettisivun muotoilu. Oikeaoppinen muotoilu sen sijaan vaatii syvempää ymmärrystä ja vuosien kokemusta näiden lelujen kanssa ja on hyvin rinnastettavissa Perl-ohjelointiin; saman asian voi teoriassa tehdä viidellätoista eri tavalla, mutta ne ainoat kaksi, jotka oikeasti toimivat, ovat juuri ne, joita kukaan koko firmassa ei ole opetellut, koska niiden kehittäjä ei katsonut aiheelliseksi dokumentoida niitä.

Kokojen muuttaminen[muokkaa]

Aina ei tekstin koko miellytä ja sitä on muutettava. Yleenä kun koon saa asetettua oikein yhdellä näytöllä, menee se rikki toisella. Anfangin tekeminen on käytännössä mahdotonta, kun se ilmestyy minne sattuu riippuen selaimesta ja käyttäjän asetuksista.

Sommittelu[muokkaa]

CSS tarjoaa mahtavan kokoelman erilaisia tapoja sommitella elementtejä. Jos taidot riittävät, voi elementtäjä latoa virekkäin, allekkain ja vaikkapa päällekkäin! Tämän tasoisia ihmisiä on tosin vaikea lyötää, sillä he harvoin poistuvat äitinsä kellarista.

Kelluvat elementit[muokkaa]

Kun elementille ei anneta varsinaista paikaa, sitä nimitetään kelluvaksi elementiksi. Näitä lilluu eri puolilla Hikipediaa; yleensä täytettävissä taulukoissa ja pienemmissä laatikkomallineissa (esim. käyttäjälaatikot), joita ylläpito tuskaisesti yrittää naulata paikoilleen. Kelluva elementti ottaa tilaa muulta sisällöltä suunnilleen siitä, missä se on määritelty. Oikein tehtynä niillä saa kuvat ja taulukot sulautumaan tekstiin ilman vittumaisia keskeytyksiä. Ilman 20 vuoden kokemusta CSS:ää käyttävä henkilö kuitenkin saa ne useinmiten lillumaan minne sattuu. Kännykällä kelluvat elementit eivät toimi lainkaan, sillä ne tuppaavat ajautumaan kännykästä lähtevien radioaaltojen kuljettamana päällekkäin. Zoomillakin saattaa olla osaa asiaan.

CSS 3[muokkaa]

CSS 3 on CSS:n uusin versio, johon on lisätty tuki liikkeelle ja erilaiselle muotoilulle eri selaimia varten. Tämä tarkoittaa käytännöddä sitä, että tekstin saa pyörimään Chromessa myötäpäivään ja Firefoxissa vastapäivään. Ja Internet Explorerissa se ei näy ollenkaan.

Katso myös[muokkaa]