Brunei

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
بروني دارالسلام
Negara Brunei Darussalam
Brunein sulttaanikunta
Bruneiflag.gif
(lippu)
Motto: ”Raha puhuu
LocationBrunei.png
Brunei sijaitsee Borneon kaupallisella, ei-kannibalistisella alueella.
Valtiomuoto sulttaanikunta
Hallitsija sulttaani Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah
Pääkaupunki Bandar Seri Begawan
Viralliset kielet malaiji, raha
Pääuskonnot islam, buddhalaisuus, hindulaisuus, raha
Itsenäisyys 1984
Valuutta Naulan kantaan.
Kansallislaulu Allah Peliharakan Sultan ("Jumaliste, harakka repi sulttaanin pelihousut")
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Brunei.

Brunein sulttaanikunta on Borneolla sijaitseva yksityinen elämyspuisto, jota ylläpitää Brunei Shell Petroleum Company. Brunei tunnetaan kansainvälisesti lähinnä siitä, että maan sulttaani Muda Hassanal Bolkiah (olisitko tiennyt nimeltä?) on kisannut pitkään maailman rikkaimman miehen tittelistä Bill Gatesin ja Jeff Bezosin kanssa. Brunei on harvoja diktatuureja, joiden autoritaarisesta status quosta kansalaiset vilpittömästi nauttivat. Tyytyväisyys johtuu siitä, että Bruneissa on ilmainen terveydenhuolto ja koulutus sekä valtion subventoimat popcornit kaikille elokuvissa käyville – siis kaikki pohjoismaisen sosiaalivaltion edut, mutta ilman tuloveroa ja kännisiä örveltäjiä. Ja kaupan päälle vielä trooppinen ilmasto. Toisilla sitä käy mäihä.

Historia[muokkaa]

Indonesian saaristoa hallussaan pitänyt hinduimperiumi hajosi jumalten paljouteen 1400-luvulla, jolloin muodostettiin Brunein islamilainen sulttaanikunta. Ensimmäinen sulttaani teki fiksun päätöksen sijoittaa omaisuuttaan korkeakorkoiselle talletustilille (1400-luvulla sellaisia vielä oli) ja borneolaisiin tuotto-obligaatioihin. 600 vuodessa sijoitukset ovat poikineet varsin mukavat korot. Pitkään sulttaanin ainoana tehtävänä olikin loikoa silkkityynyillä ja houkutella valtioonsa kiinalaisia riskisijoittajia ja toisaalta pitää pääkallonmetsästäjät sekä kirjanpitäjät loitolla. 1500-luvulla kuvio mutkistui, kun Fernão de Magalhães laski maihin sulttaanin merenrantahuvilan edustalla. Pöhköt portugalilaiset häiritsivät läsnäolollaan sulttaanin löhöämisprosessia, ja päästäkseen tomppeleista eroon sulttaani neuvoi näitä vierailemaan "ystävällisten ja vieraanvaraisten" filippiiniläisten luona. Magalhãesia ei ole sen koommin näkynyt. Eurooppalaiset eivät kuitenkaan siihen loppuneet. Sulttaanin silkkityynyjen kulmaan iskivät keripukin mädättämät hampaansa niin ankeat alankomaalaiset kuin barbaariset brititkin. Sulttaani harjoitti pitkälti 1800-luvulle tuottoisaa piratismia, mikä loukkasi syvästi brittejä ja näiden kaupallisia etuja. Bruneista levitetyt heikkotasoiset kopiot aikakauden hiteistä, kuten Jane Austenin romaaneista, pakottivat lopulta britit turvautumaan voimakeinoihin kuninkaan (tai siis kuningattaren), isänmaan ja tekijänoikeuksien puolesta. Bruneista tuli Britannian suojelualue 1888, ja siellä suojeltiin lähinnä brittiläistä pääomaa. Sulttaanille siirtomaajärjestely sopi paremmin kuin hyvin. Kun britit hoitivat maan ulkopolitiikan, sulttaanille jäi entistä vähemmän työtä ja siis entistä enemmän aikaa tyynyjen keskellä kellimiseen. Ai niin, tuoreita hedelmiä unohtamatta.

Sulttaanin talletukset olivat kasvaneet jo hyvin mukavasti korkoa, kun hänen tyynyjensä alta löydettiin öljyä 1920-luvulla. Ulkomaalaiset tarjoutuivat ostamaan sen sultanaatin maaperää likaamasta, mikä takasi valtiolle sulttaanille mojovat lisätulot.

Brunei julistautui itsenäiseksi 1984, kun sulttaani halusi päästä keekoilemaan kansainvälisissä konferensseissa. Hän kuitenkin pettyi nopeasti ko. tilaisuuksiin huomattuaan, että tarjoilu niissä oli vaatimattomampi kuin hänen puutarhapiknikeillään ja että tanssijoita ei ollut lainkaan. Itsenäisyyttä ei enää kuitenkaan peruttu, kun sulttaani havaitsi, että itsenäinen ulkopolitiikka ei lisännyt hänen työmääräänsä lainkaan. Ulkomaiden poliittiset johtajat eivät ole kiinnostuneita Bruneista. Sen sijaan yritysjohtajat ovat hyvin, hyvin kiinnostuneita.

Hallinto[muokkaa]

Brunein hallinto on hyvin yksinkertainen. Ohessa vertailun vuoksi karkeasti yksinkertaistettu esitys esim. jonkin länsimaan hallinnosta:


 HALLITUS <--------------------
   ||             |                   
 PARLAMENTTI        PRESIDENTTI(---------->) OIKEUSLAITOS
   ||             |
  KANSA ------------------------

Seuraavassa kaaviossa on kuvattu Brunein hallinto sellaisenaan:

SULTTAANI

Kuinka rikas Brunein sulttaani on?[muokkaa]

Brunein sulttaani on niin rikas, että

 • hänen lemmikkimarsunsa voisivat ostaa omakseen kaikki Helsingin keskustan asuinhuoneistot ja niille jäisi vielä tarpeeksi kaikkien EU-maiden yhteenlasketun valtionvelan maksamiseen.
 • hänen kultakalallaan on oma tili Sveitsin pankissa.
 • jos hän myisi matkailuperävaununsa taidekokoelman ja muuttaisi voiton 1000 dollarin seteleiksi ja asettaisi ne pinoon, pino tukkisi Brunein ilmatilan.
 • hän olisi voinut maksaa Soneran UMTS-kauppojen tappiot puolikkaalla siitä määrästä, jolla hänen käyttötilinsä kasvaa korkoa sekunnin neljäsosan aikana. Vaan eipä maksanut.
 • hänellä olisi varaa hävitä oikeusjuttu Yhdysvalloissa.
 • hän kirjoitti kerran šekin summalle, joka vastaa viisinkertaisesti Yhdysvaltojen 1900-luvun yhteenlaskettua sotilasbudjettia, mutta unohti, mihin pani sen, koska kyse oli niin pienestä summasta.