Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Britannia)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta
Flag of the United Kingdom.svg
(lippu)
Motto: ”We got the London look
UnBritishEmpire1919.PNG
Brittiläinen imperiumi valtansa huipulla...
Valtiomuoto byrokraattinen monarkia
Hallitsija diskokuningatar Elisabet II
upee tupee Boris Johnson
Pääkaupunki Lontoo
Viralliset kielet brittienglanti, cockney, urdu
Pääuskonnot jalkapallohuliganismi, ranskalaisten vihaaminen, beckhamilaisuus
Itsenäisyys 410 (roomalaiset katsoivat sitä sirkusta tarpeeksi kauan, pakkasivat kimpsunsa ja lähtivät)
Valuutta punta (£)
Kansallislaulu Sex Pistols - God Shave The Queen


Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta on Euroopan laitamilla sijaitseva kolea ja sumuinen saarivaltio, joka on integroitu sivistyksen piiriin vasta äskettäin. Britannia, kuten maata myös kutsutaan, perustettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen Brittiläisen imperiumin raunioille. Tavallinen britti ei ole suurvalta-ajan päättymistä vielä huomannut, minkä voi havaita ylimitoitetusta egosta ja uhon määrästä varsinkin jalkapallo-otteluissa. Tosiasia on kuitenkin se, että suurvallan loisto on himmennyt ja jäljelle on jäänyt ainoastaan joukko ikivanhoja sääntöjä, Big Ben sekä Euroopan pahansisuisin kansa heti ranskalaisten jälkeen. Britannia on pelätty etenkin ilmasto-olojensa ja ruokakulttuurinsa vuoksi, ja kauhua on herättänyt myös maan parlamentin portinvartija Tony Blair.

Historia

Pääartikkeli: Britannian historia
Iso-Britannia satelliittikuvassa

Kukaan ei tiedä, mistä ensimmäiset asukkaat saapuivat Ison-Britannian saarille, mutta ainakaan heillä ei ollut tarkoituksena viettää rauhaisaa rinnakkaiseloa keskenään. Jostain syystä pienet, sateiset ja ahtaat saaret ovat kautta historian vetäneet puoleensa kiivassanaisia rähisijöitä. Ahvenanmaa, Japani ja Brittein saaret eivät tee tässä poikkeusta. Jo 300-luvulle tultaessa roomalaisilla oli täysi työ pitää piktit, saksit, normannit, skotit ynnä muut parista ylisuuresta perheestä koostuvat pikkuvallat poissa toistensa kimpusta.

Kun 400-luvulle tultaessa Iso-Britannia ei näytä sen enempää kansakunnalta kuin sata vuotta aiemminkaan, roomalaiset pakkaavat legioonansa ja häipyvät. Keskinäistä mäiskintää jatkuu niin kauan, että pelilaudalla heiluvat enää englantilaiset, skotit ja walesilaiset, joita tosin oli jäljellä viisi. Englannin kuningas William Kusipää teki walesilaisten kanssa sopimuksen, jonka mukaan heille myönnettäisiin oma valtio saaren luoteiskolkasta, kunhan pitävät silmänsä minuutin ajan kiinni. Sopimus syntyi, silmät suljettiin ja minuutin päästä kaikki walesilaiset huomasivat olevansa kahleissa, ja että William todellakin oli varsinainen kusipää.

Skottilaisten kanssa oli hankalampaa, sillä heidän johtajansa Mel Gibson, jolla oli kyky uudelleenkirjoittaa historiaa, oli vaikeampi pala huijattavaksi. Brittien onneksi Gibson joi itsensä humalaan ja lähti vahingossa ryöstöretkelle pohjoiseen ja valloitti oman maansa, mikä helpotti huomattavasti englantilaisten puuhia. Jostain syystä skottilainen historiankirjoitus ei mainitse tästä Suuresta Kampanjasta mitään. Kun Edinburgh oli ryöstetty ja poltettu maan tasalle joka vuosi parin sadan vuoden ajan, skotit uskoivat ja suostuivat englantilaisten kanssa ota, anna -sopimukseen. Uuden sopimuksen nojalla skotlantilaiset antoivat kaiken, minkä irti ovat saaneet ja britit ovat ottaneet kaiken, minkä ovat halunneet. Vastineeksi Skotlannin kuningas Jaakko VI kruunattiin Englannin kuninkaaksi nimellä Jaakko I.

...ja kaikki, mitä siitä on tänä päivänä jäljellä (mikä sekin on kyllä liikaa).

Kun tappelupukareita ei enää omilta saarilta löytynyt, oli suunnistettava muualle, ja sinne muualle piti ensin päästä. Se onnistui laivoilla, joiden ansiosta on tehty maailmanhistorian kamalimmat virheet kuten kolmikantakauppa, Australia ja Yhdysvallat.

1900-luvun alkupuolella britit onnistuivat sotkeutumaan itselleen vähän liian isoihin kahakoihin ja olivat vähällä joutua jakamaan teekupposensa saksalaisten kanssa. Joidenkin lähteiden mukaan Yhdysvallat olisi tullut pelastamaan britit molemmilla kerroilla, mutta yhdestäkään brittiläisten luostarien kronikasta ei löydy mainintaa tästä.

Valtansa huipulla Iso-Britanniaan kuului noin 3/2 maapallon pinta-alasta (paitsi tietenkin Ranska), mutta nykyään kaikki alusmaat on päästetty muuttamaan kotoa. Vaikka britit onnistuivatkin rakentamaan historian mahtavimman imperiumin, nykyään he eivät osaa rakentaa edes kylpyhuoneen laajennusta, vaan sitä varten Virosta ja muista kehitysmaista on tuotava miljoona puuseppää vuodessa apuun.

Tämän jälkeen Britannian kunniakasta menneisyyttä jatkui vielä jonkin aikaa, mutta se on onneksi onnistuttu lopettamaan.

Pahaksi onneksi Britannian entiset alusmaat kuvittelevat imperiumin olevan yhä edelleen olemassa, ja ovat sitä varten perustaneet oman imperiuminsa, Brittiläisen kansainyhteisön. Sen johdossa on tällä hetkellä Intia, josta britit onnistuivat tekemään aikoinaan ihan oikean valtion.

Norjalaisen peikon ihan varteenotettava ehdotus uudeksi lipuksi

Britannia harkitsee lippunsa vaihtamista ihan aikuisten oikeasti norjalaisen peikon ehdottamaan versioon, koska nykyisen keskuskuvio loukkaa hinduja ja muita vinkuintiaaneja. Ei sillä, että brittejä vähääkään kiinnostaisi keitä he loukkaavat, kunhan kello viiden tee on ajoissa.

Politiikka

Kiukkuisen asenteensa takia Iso-Britannia on ainoa maa, joka piti ranskalaisvihaa yllä vuoteen 2003 asti, jolloin tehtävän otti vastaan Yhdysvallat. Ison-Britannian demokraattisen hallinnon voi tiivistää yhteen lauseeseen: Hahhahhaa.. wha... govern... hahaaa... democracy? Hahahahaaa. That's funny, lad. Really. Haha. Tämä kuvaa hyvin Britanniassa vallitsevaa luokkayhteiskuntaa, jossa ylinnä istuu kuningatar, hänen alapuolellaan aatelisto ja alimmalla lauteella työläiset heittävät vettä kiukaalle. Höyrykoneen keksiminen juuri Isossa-Britanniassa ei ole siis mikään ihme.

Ulkopolitiikka

Pääartikkeli: Yhdysvaltain ulkopolitiikka

Talous

Nykyään liekki monarkkien kiukaassa on hiipunut, mutta valtiota pyöritetään edelleen sen jälkilämmössä lypsämällä turisteilta rahat. Valtion budjetista pääosa tulee mauttomista turistikierroksista, ylihinnoitellusta krääsästä ja 700 punnan lauttareissuista Thamesin yli Lontoossa. Hallitsijat ovat saaneet jonkin verran kritiikkiä tuhlailevasta elämäntavastaan. Kuningashuone on vastannut kritiikkiin, ja Buckinghamin palatsi on nykyään auki viisi viikkoa vuodessa, jolloin kansalaiset pääsevät katsomaan, mihin heidän arvokkaita puntiaan on käytetty ja kuinka imperiumin mahtavaa siirtomaahallintoa oikein pyöritetään (sisäänpääsy maksaa £ 60 aikuisilta, £ 35 lapsilta).

Tämän lisäksi tuloja saadaan vellomalla menneisyydessä James Bond -elokuvasarjan avulla. 94. osa kertoo monelle britille varsin modernista aiheesta nimeltä kylmä sota, mutta elokuvasarja ei ole järin suosittu, koska brittien elämässä keskeiset asiat, eli purjelaivat, Ranskan vihaaminen ja Intian teekaravaanit, on jätetty elokuvissa lähes tyystin huomioimatta.

Väestö

Kuningatar Elisabet II tarkastaa jalkaväenkaartin.

Britannian väestö koostuu pääasiallisesti sateenpieksemän lehmänpaskan näköisistä ihmisistä, jotka ovat syntyneet saaren eristyneisyydestä johtuen sisäsiittoisesti. Hyvä esimerkki tästä on kuningas Henrik VIII, jossa oli jotain erittäin pahasti vialla.

Väestöä piinaa myös taudiksikin luokiteltava fetissi kokolattiamattoihin, joka on koko maassa ainoa sallittu lattiamateriaali sen erinomaisen siisteyden, hygienian ja huollettavuuden vuoksi.

Ruokakulttuuri

Iso-Britannia on Euroopan bilehile, jossa pubit suljetaan jo kello 22. Tällä on pitkät perinteet, sillä niin tehtiin jo keskiajalla, etteivät lohikäärmeet olisi huomanneet taloja pimeässä. Historiasta on otettu oppia, ja kaupungit pidetään pimeinä nykyäänkin, sillä saksalaisten pommikoneet voivat minä hetkenä hyvänsä käydä kirkkaasti valaistujen alueiden kimppuun.

Iso-Britanniassa syödään samaa ruokaa ja yhtä suurella innolla kuin pari sataa vuotta sitten. Tai siis yläluokka syö. Rahvas syö sitä, mitä sheriffi ei ole vielä vienyt tai minkä Robin Hood on palauttanut.

Kuuluisia brittejä

Katso myös

Britanniasta sanottua

”Englanti, tuo tekniikan ulkomuseo! Ainoa paikka maailmassa, missä suomalaisilla on talvella kylmä ja afrikkalaisilla kesällä kuuma!”

~nimim. Wilieerik, YouTube[1]

Viitteet