Blues

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Information.gif Voi olla, että tämä artikkeli ei ole syvältä, mutta ainakaan siinä ei ole kuvia.
Tee päivän hyvä työ ja kuvita artikkeli mielellään aiheeseen liittyvillä kuvilla.
Tarkempia tietoja saattaa löytyä keskustelusivulta.

Blues on hidasta, alakuloista jollotusta, jota tavallisimmin esittää tummaihoinen iäkäs mieslaulaja säestäen itseään kitaralla.

Blues syntyi 1900-luvun vaihteessa. Blues-muusikot tekivät surullisia lauluja mm. rakkausmurheista, rahapulasta ja viinan kiroista. Laulut viehättivät samoista murheista kärsiviä ihmisiä, koska yleensä lauluissa elämä oli vielä pahemmin risana kuin kuuntelijalla. Bluesin suosio on ajan mittaan pienentynyt, mutta bluesia tarvitaan yhä esimerkiksi, kun Windows kaatuu, painoa on tullut lisää tai kynsi katkeaa.

Bluesin tarpeellisuus surujen varaventtiilinä näkyy siinä, että bluesmuusikot elävät yleensä lähemmäksi sataa kuin kuuttakymmentä ikävuotta. Koska varoja vanhuutta varten ei ole kertynyt viheliäisen elämän aikana, laulajat joutuvat kiertämään esityslavoja kuolemaansa saakka.

Blues Suomessa[muokkaa]

Suomen kesässä pidetään vuosittain lukuisia blues- ja jazz-festivaaleja. On esitetty epäilyksiä, että näitä festivaaleja on perustettu oluenjuontia varten, mutta todennäköisempää on se, että blues on Suomen suosituin musiikkilaji heti rockin ja iskelmän jälkeen. Radiossa on olemassa vain yksi bluesille omistettu radio-ohjelma, joten todennäköisesti Radio Suomen Bluesministeri-ohjelma kerää viikottain satojatuhansia kuuntelijoita. Suomalaiset blues-harrastajat ovat todennäköisesti nuorta nettiaktiivista porukkaa, koska blues-levyjä ei ole myynnissä levykaupoissa vaan ainoastaan netissä. Kaikki kynnelle kykenevät artistit Marita Taavitsaista ja Soile Isokoskea myöten ovat joskus harkinneet blues-levyn äänittämistä.

Pahimmin bluesista seonneet fanit ovat perustaneet jääkiekon SM-liigaan myös oman nimikkojoukkueen: Espoon Blues.

Tunnettuja blues-artisteja[muokkaa]

B.B. King[muokkaa]

Bluesin Elvis, joka kutsutaan paikalle, kun TV-sarjaan tarvitaan vierailevaksi esiintyjäksi blues-stara.

T-Bone Walker[muokkaa]

Levytti alkuperäisversion kappaleesta They Call it Stormy Monday, joka on kaikkein aikojen puhkisoitetuin ja kertakaikkisen ikävä blues-kappale.

Little Milton[muokkaa]

Musiikillisesti lähellä southern soulia. Sekoitteli lauluihinsa uhkarohkeasti huumoria: niissä viedään vaimon vihkisormusta kaniin, jotta päästään testaamaan vedenpitävää systeemiä kasinolle, perustetaan "naisilta pääsy kielletty" -klubi petetyille miehille ja päivitellään, mitä seinät kertoisivat vaimolle, jos osaisivat puhua.

Honey B & the T-Bones[muokkaa]

Suomalainen yhtye ja esimerkki bluesin jättisuosiosta maassamme. Heittänyt jäähallikeikkoja jo 70-luvulta lähtien. Kun miespuoliset blues-laulajat näyttävät ikuisesti kuusikymppisiltä, Honey B:n ikääntyminen on loppunut 35:een ikävuoteen.

Katso myös[muokkaa]

Treble staff with notes 01.svg Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on myynnillisesti flopannut ja musiikillisesti itseään toistava tynkä.
Säädä basso niin, että alakerran mummokin kuulee
.