Blue1

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Blue1, taito lentää... Myötätuulessa...”

~Blue1:n virallinen mainos

Blue1 (ilmailupiireissä Pulu Ykkönen) on alunperin bosnialainen halpalentoyhtiö, joka markkinoi itseään sinivalkoisena ja suomalaisena. Tämä tosin tehdään vain lentomatkustajien hämäämiseksi, koska Blue1 on nykyisin 100 %:sti SAS:n omistama ja siis todellisuudessa ruotsalainen.

Historia

Blue1:n alkuperäinen nimi oli Air Botnia. Nimestä luovuttiin vuonna 1883, koska yhtiö halusi tehdä pesäeron bosnialaisiin juuriinsa. Yhtiön bosnialaisesta menneisyydestä muistuttavat enää palvelun ja ruuan laatu, sekä miespuolisten lentäjien pakolliset kalapuikkoviikset ja lentoemäntien karvaiset sääret. Ruotsalais-bosnialaiset perinteet ovat kuitenkin edelleen yhtiön kantava voima ja menestyksen selkäranka.

Reitit

Blue1 lentää Suomen sisäisiä reittejä sekä merkittävimpiin eurooppalaisiin maihin kuten Bosniaan ja Albaniaan. Reitit ulottuvat myös maailmaan kuumimpiin kosmopoliittisiin keskuksiin kuten vähä-Stritgardiaan ja Oüchernácteniin. Lähitulevaisuudessa yhtiö aloittaa kerran vuodessa operoitavat välilaskuttomat lennot Australian Sydneyhin upouusilla, nelimoottorisilla Avro RJ85 -lentokoneillaan. Avro RJ85:t ovat tunnettuja mukavuudestaan ja hyvistä suoritusarvoistaan, joten matka-aika Australiaan on vain 4,5 vuorokautta, jos matkalla on hyvä myötätuuli. MD-90 -sarjan koneillaan Blue1 tulee piakkoin avaamaan jokakuukautiset, välilaskulliset reitit Puolan länsirannikolle ja Moldovan suurimpiin kaupunkeihin.

Blue1 kuuluu Red Star -allianssiin, mikä takaa sen matkustajille hyvät jatkoyhteydet myös Venäjän kauimmaisiin kolkkiin, kuten Hanti Mansiaan ja Agin-Burjatiaan.

Talous

Blue1:llä on viime vuosina mennyt taloudellisesti hyvin ja täyttöasteet ovat kasvaneet etenkin uuden Ekonoomi Extra -matkustusluokan myötä. Luokkaan kuuluu oma istumapaikka ja ilmainen ekonoomi, joka syö matkustajan puolesta lennoilla tarjotut hapansilakka-annokset.