Betoniporsas

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Betoniporsasemakko. Pitkä ikä on kuluttanut nahkaa ja ennen kirkas ja selvästi näkyvä suojaväri on alkanut kadota.

Betoniporsas on yhteiskuntamme tukipylväs, jonka historia on jäänyt monelta huomaamatta ellei asiaan ole suorastaan törmännyt. Betoniporsaan tunnettuja sukulaisia ovat muun muassa kolme pientä porsasta, joulukinkku ja BigMac.

Betoniporsasta pidetään monissa uskonnoissa saastaisena eläimenä, mutta harhaluulot johtuvat yleensä betoniporsaiden historiasta. Aluksi betoniporsasta pidettiin myrkyllisenä sen huomiota herättävän suojavärin vuoksi. Kun betoniporsas keitetään kunnolla, myrkyllinen väri ja kova kuori katoavat. Monet ranskalaiset kokit vannovat betoniporsaan olevan mitä parhain ruokalaji oikein valmistettuna. Kuuluisia ruokalajeja ovat esimerkiksi betonibratwurst, betonipekoni ja jouluinen betonikinkku.

Elintavat

Betoniporsas voi kasvaa jopa jalkakäytävän levyiseksi, ja painokin on huomattava. Betoniporsaiden luontainen elinympäristö on jalkakäytävä, mutta Suomessa betoniporsaita on löydetty ympäri maata. Betoniporsas puolustautuu vihollisiltaan menemällä piiloon betonikuorensa alle, ja se on erittäin arka eläin ja saattaa piileskellä kuoressaan vuosikausia. Jotkut betoniporsaat voivat olla aggressiivisia ja syöksähdellä pahaa-aavistamattoman motoristin eteen aiheuttaen joskus kuolemantapauksiakin.

Betonikilpikonna

Betoniporsaan kaukaisempaa sukulaista, betonikilpikonnaa, on myös nähty eri puolilla Suomen pääkaupunkia Helsinkiä, ja se on myös arka mutta silti hyvin aggressiivinen betonieläinrotu. Jos se hyökkää, anna sille omena, ainoa asia jota betonieläimet eivät voi vastustaa. Jos se ei välitä omenasta, on vain yksi keino: juokse! Tämä hidas eläin liikkuu vain 1km tunnissa, joten sinulla on paljon mahdollisuuksia paeta (ellet satu häiritsemään samaan aikaan marjastajaa).

Bee.svg Tämä eläinlaji on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Laajentamalla kantaa saat sen ehkä selviytymään.